Καλλιθέα: Ιερέας έδιωξε τρανς γυναίκα από συσσίτιο – “Να πας να κάνεις τη δουλειά που ξέρεις”

Καλλιθέα: Ιερέας έδιωξε τρανς γυναίκα από συσσίτιο – “Να πας να κάνεις τη δουλειά που ξέρεις”
Φωτογραφία Αρχείου istockphoto

Τη νομική οδό θα ακολουθήσει μια τρανς γυναίκα που δεχόταν λεκτική επίθεση από ιερέα σε συσσίτιο ενορίας στην Καλλιθέα. Τι λέει η δικηγόρος του θύματος στο NEWS 24/7.

Την τρανσφοβική συμπεριφορά ενός ιερέα στην Καλλιθέα δεχόταν για περίπου δύο εβδομάδες μια τρανς γυναίκα, η οποία, λόγω ανέχειας, αναγκάστηκε να απευθυνθεί στην ενορία της περιοχής, ώστε να καταφέρει να επιβιώσει.

Όταν έγινε γνωστή η ταυτότητα φύλου της, ο ιερέας του ναού αρνήθηκε να την ξαναδεχθεί στο συσσίτιο, βρίζοντάς τη με χυδαίο τρόπο κάθε φορά που η γυναίκα προσπαθούσε να επισκεφθεί το συσσίτιο.

Η γυναίκα αναζήτησε βοήθεια στον φορέα “RED UMBRELLA ATHENS”, με τα αρμόδια όργανα να καταθέτουν μήνυση στο Τμήμα αντιμετώπισης ρατσιστικού εγκλήματος.

Μιλώντας στο NEWS 24/7, η δικηγόρος του φορέα, κα. Αγγελική Σουγλέ, υποστήριξε ότι το θύμα των τρανσφοβικών επιθέσεων “επικοινώνησε με το “RED UMBRELLA ATHENS”, ανέφερε όσα υπέστη από τον ιερέα” και με τη βοήθεια του φορέα κατατέθηκε μήνυση στη ΓΑΔΑ και συγκεκριμένα στο Τμήμα αντιμετώπισης ρατσιστικού εγκλήματος.

“Μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να απευθυνθούμε και στα αστικά δικαστήρια, αλλά και στα αρμόδια όργανα της εκκλησίας”, είπε η κα. Σουγλέ, τονίζοντας πως “πρόκειται για μια καθαρά τρανσφοβική επίθεση κατά της γυναίκας”.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο του θύματος, η γυναίκα, ούσα άνεργη, και χωρίς να έχει τη δυνατότητα να πάει σε κάποια άλλη ενορία, “πήγαινε για δύο περίπου εβδομάδες στον συγκεκριμένο ναό, όπου και γινόταν δεκτή κανονικά”.

Η γυναίκα κλήθηκε να αποδείξει την εντοπιότητά της, προσκομίζοντας προσωπικά της έγγραφα (αστυνομική ταυτότητα, λογαριασμό ΔΕΗ και εκκαθαριστικό), ώστε να αποδειχθεί αν όντως ανήκει στην ενορία και αν ανήκει σε οικονομικά ευάλωτη ομάδα.

“Όταν ο συγκεκριμένος ιερέας αντιλήφθηκε πως πρόκειται για μία τρανς γυναίκα, από εκείνη την ώρα αρνήθηκε τη συμμετοχή της στο συσσίτιο, βρίζοντάς τη με τον χειρότερο τρόπο. Ο ιερέας είπε στη γυναίκα πως δεν είχε γνώση ότι σιτιζόταν στην ενορία και πως αν το γνώριζε, δεν θα επέτρεπε να της δώσουν φαγητό νωρίτερα. Ανάμεσα στις χυδαίες ύβρεις, ο ιερέας είπε στη γυναίκα πως ‘ξέρει ότι τα κονομάει’, και πως ‘δεν έχει οικονομική ανάγκη’, καλώντας τη να πάει να κάνει ‘αυτή τη δουλειά που ξέρει'”, τόνισε η κα. Σουγλέ.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, “το τελευταίο περιστατικό έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο”, όπου ο αμετανόητος ιερέας για ακόμη μια φορά έδιωξε τη γυναίκα, βρίζοντάς τη μπροστά σε αρκετό κόσμο στον χώρο του ναού.

“Το θύμα προειδοποίησε τον ιερέα ότι πρόκειται να κινηθεί νομικά και πως θα καλέσει τα κανάλια, με τον ίδιο να επιμένει στη ρητορική μίσους”, ανέφερε η κα. Σουγλέ.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, ο ιερέας επικαλέστηκε και την Ιερά Σύνοδο, προκειμένου να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά του, λέγοντας στην τρανς γυναίκα πως “η εκκλησία δέχεται τους ομοφυλόφιλους”, και πως “δεν τους πετάει στη θάλασσα”, και “δεν τους καίει”, ωστόσο “τους καλεί να μετανοήσουν”. Όμως, την ίδια ώρα “σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ένα τρανς άτομο να είναι αποδεκτό”, καθώς είναι “πλάσμα του Σατανά”.

Όπως είπε η δικηγόρος στο NEWS 24/7, “υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό, το οποίο κατέγραψαν μάρτυρες” του ρατσιστικού οχετού, στο οποίο “φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο ιερέας επιτίθεται λεκτικά κατά της γυναίκας”.

Όπως υποστήριξε η κ. Σουγλέ, “ένας άνδρας που σιτίζεται στον ναό, προσπάθησε να υποστηρίζει το θύμα, με τον ιερέα να εξαπολύει απειλές και προς τον άπορο.

Τέλος, σύμφωνα με την ενημέρωση της δικηγόρου, στη διάθεση των αρχών βρίσκονται αρκετοί μάρτυρες, οι οποίοι αναμένεται να καταθέσουν σύντομα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα