ΚΕΔΕ: “Οι φωτιές δεν ξεκίνησαν από περιοχές ευθύνης των δήμων”

ΚΕΔΕ: “Οι φωτιές δεν ξεκίνησαν από περιοχές ευθύνης των δήμων”
INTIME NEWS

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, υπογράμμισε ότι οι σε εξέλιξη πυρκαγιές δεν ξεκίνησαν από περιοχές ευθύνης των δήμων και διέψευσε δημοσιεύματα που τον έφεραν να επιρρίπτει ευθύνες στους δήμους

Οι φωτιές δεν ξεκίνησαν από περιοχές ευθύνης των δήμων, ανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Λάζαρος Κυρίζογλου, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη αλλαγής στρατηγικής για τις δασικές πυρκαγιές.

Ο ίδιος προχώρησε σε διάψευση δημοσιεύματος στον ηλεκτρονικό Τύπο, που του αποδίδει να επιρρίπτει ευθύνες στους δήμους για τις πυρκαγιές, κάνοντας λόγο για αυθαίρετη και κακοήθη παραχάραξη της αλήθειας

Ο κ. Κυρίζογλου υπογράμμισε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ότι οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό και τις αποψιλώσεις των εντός σχεδίου οικοπέδων και πάρκων.

Σημείωσε ότι όντως φέτος οι συμβάσεις για την πρόσληψη των εποχικών δασοπυροσβεστών έγιναν πεντάμηνες από τετράμηνες και “καλό θα είναι να γίνουν εξάμηνες, με έναρξη από τον Μάιο, που ξεκινά η αντιπυρική περίοδος”.

Χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι φέτος υπήρξε αύξηση των σχετικών πόρων για τους καθαρισμούς και τις αποψιλώσεις. Τόνισε δε ότι οι δήμοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέβησαν σε καθαρισμούς για την περιοχή και τους χώρους ευθύνης τους.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι χρειάζεται μια άλλη φιλοσοφία και μία άλλη στρατηγική για τις δασικές πυρκαγιές. Πρέπει, είπε, να γίνει στελέχωση της υποστελεχωμένης και αποδεκατισμένης Δασικής Υπηρεσίας, όπως επίσης και να ενισχυθεί με τον κατάλληλο και σύγχρονο εξοπλισμό.

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης (18/07)  στον ΣΚΑΪ 100,3 ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής της ΝΔ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη στις δημοτικές αρχές, σχολιάζοντας τις μεγάλες φωτιές σε Αττική, Λουτράκι και Βοιωτία. “Φέτος έχουν διατεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών από τον Μάρτιο 25 εκατομμύρια ευρώ σε Δήμους και συνδέσμους Δήμων για να αντιμετωπίσουν θέματα της αντιπυρικής περιόδου έναντι 18,4 εκατ. ευρώ που ήταν μέχρι το 2021. Έχουμε δηλαδή αυξήσει κατά 36% το ποσό που δινόταν“, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι τα χρήματα αυτά έχουν ήδη δοθεί και ήδη από πέρυσι έχει καθοριστεί να γίνεται στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου απολογισμός για το ποια είναι η κατανομή των χρημάτων που έχει γίνει. Είπε συγκεκριμένα ότι “δόθηκαν από 180.000 ευρώ στον Δήμο Λαυρεωτικής και στον δήμο Σαρωνικού, από 89.000 και 82.000 αντίστοιχα που είχαν δοθεί το 2021. Όσον αφορά το δάσος του Κουβαρά που εκτείνεται σε δύο δήμους, δόθηκαν 250.000 από 150.000 ευρώ που είχαν δοθεί το 2021“.

“Όταν τελειώσει η αντιπυρική περίοδος θα έχουμε και πλήρη απολογισμό για το που πήγαν αυτά τα χρήματα. Ήδη έχουν γίνει ενέργειες και για εξοπλισμό και προσωπικό. Για το προσωπικό η δυνατότητα συμβάσεων αυξήθηκε στους πέντε μήνες”, υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα