Κέντρα διασκέδασης μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες – Η ΚΥΑ με τα νέα μέτρα

Κέντρα διασκέδασης μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες – Η ΚΥΑ με τα νέα μέτρα
Κόσμος σε κατάστημα εστίασης ALAMY/VISUALHELLAS.GR

Στη δημοσιότητα δόθηκε η ΚΥΑ για την εστίαση και τους χώρους ψυχαγωγίας. Μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης.

Νέα δεδομένα αναφορικά με τα μέτρα που θα ισχύσουν έφερε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την εστίαση που ρυθμίζει τον τρόπο λειτουργίας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων σχετικά με τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε φέρνει αλλαγές στη λειτουργία των υπαίθριων κέντρων διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ), καθώς αυτοί θα λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι, αποκλειστικά για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, άπαντες καθήμενοι και με χωρητικότητα στο 85%.

https://www.news247.gr/download/605//282000/metra.pdf

Από εκεί και πέρα, στη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ορίζονται τα πεδία υποχρεωτικότητας και δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη να μαθαίνει ποιοι υπάλληλοι είναι εμβολιασμένοι.

Στην αναστολή εργασίας δεν υπάρχει πρόβλεψη για απόλυση, αλλά ούτε και διάστημα ισχύος της αναστολής, ενώ στην ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε περιλαμβάνεται διάταξη που αποσυνδέει τον μη εμβολιασμό με το πειθαρχικό συμβούλιο στο δημόσιο.

Αναλυτικά η ΚΥΑ για την εστίαση

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΚΥΑ για την εστίαση, κατά την είσοδό τους στο κέντρο οι πελάτες οφείλουν να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης σε έγχαρτη μορφή ή ηλεκτρονικά, μέσω του κινητού τηλεφώνου, προκειμένου εκπρόσωπος της επιχείρησης να το ελέγχει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης).

Οι πελάτες υποχρεούνται να φορούν μάσκα κατά τον χρόνο αναμονής, όπως, άλλωστε και το προσωπικό καθ’ όλη την διάρκεια της εργασίας του. Σε κάθε τραπέζι επιτρέπονται 10 άτομα το μέγιστο, ενώ ισχύουν τα γενικότερα μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων και των κανόνων υγιεινής.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό.

Ειδικά στην περίπτωση των κλειστών χώρων, είναι υποχρεωτική η ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Αυτό είναι το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα για την εστίαση

https://www.news247.gr/download/5895//220000/ektaktametra.pdf

Υπενθυμίζεται πως από σήμερα, Παρασκευή (15/7) και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, αποκλειστικά για εμβολιασμένους θα λειτουργούν και όλοι οι κλειστοί χώροι, τα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ, τα σινεμά και τα θέατρα.

Αναλυτικά:

 • Έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών
 • Από 16 Ιουλίου και έως 31 Αυγούστου κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς (covid free) στο 85% της χωρητικότητάς τους
 • Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης. Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση
 • Ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται οικειοθελώς αμιγείς χώροι εκμετάλλευσης
 • Οι ανήλικοι μπορούν να εισέρχονται στα κέντρα εστίασης και διασκέδασης μόνο με self test και δήλωση γονέα στους αμιγείς χώρους

Πλαίσιο Κυρώσεων από την νέα ΚΥΑ για την Εστίαση

1η παράβαση:

 • Για τα καταστήματα εμβαδού <200τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες
 • Για τα καταστήματα εμβαδού>200τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες.

2η παράβαση:

 • Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 15 ημερολογιακές ημέρες.

3η παράβαση:

 • Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.
 • Σημειώνεται πως τη θεμελίωση δεύτερης και τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιοσδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται στην αριστερή στήλη.
 • Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιοσδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα