Κέρκυρα: Σάλος για το ομοφοβικό καρναβάλι και την αθλιότητα κατά Κασσελάκη

Διαβάζεται σε 6'
Το καρναβάλι της ντροπής στην Κέρκυρα
Το καρναβάλι της ντροπής στην Κέρκυρα Twitter

Μόνο αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες από τα Μωραΐτικα Κέρκυρας όπου έκαψαν ένα ομοίωμα του Στέφανου Κασσελάκη ντυμένο με γυναικεία ρούχα. 

Αντιδράσεις και… αλυσιδωτές αποποιήσεις ευθυνών έφερε η άθλια απόπειρα “διακωμώδησης” του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος εμφανίστηκε ως “Καρναβολάκης” σε αποκριάτικη εκδήλωση στα Μωραΐτικα Κέρκυρας, με την “απεικόνισή” του να είναι άκρως ρατσιστική. Συγκεκριμένα, οι κατασκευαστές του ομοιώματος “βάφτισαν” τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως “βασιλιά καρνάβαλο” παρουσιάζοντας ένα ανδρείκελο βγαλμένο από άλλες, αναχρονιστικές εποχές δημόσιας διαπόμπευσης και εκφοράς ομοφοβικού λόγου.

Οι αντιδράσεις στα social media ήταν άμεσες, με τις εικόνες να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, και τους περισσότερους να σχολιάζουν πως η κριτική προς το πρόσωπο του κυρίου Κασσελάκη θα έπρεπε να εστιάζει στην πολιτική και όχι σε επιλογές σεξουαλικής υφής. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός πως γύρω από το ομοίωμα στήθηκε και χορός στον οποίο μετείχαν και μικρά παιδιά, ενώ ο “καρνάβαλος” κάηκε εν μέσω επευφημιών αφού πρώτα ήρθε πάνω σε τρακτέρ – άρμα με τίτλο “το τέρας της αγάπης”.

Το επιμύθιο από όλα αυτά είναι πως δυστυχώς, κάποια παιδιά που μεγαλώνουν μέσα στην “παραδοσιακή, ελληνορθόδοξη, ετερόφυλη” οικογένεια, καταγράφηκαν να χορεύουν γύρω από το ομοίωμα του “γκέι τέρατος” και στη συνέχεια το είδαν να καίγεται.

Όλα αυτά έρχονται φυσικά λίγες ώρες μετά τη τρανσοφοβική επίθεση εναντίον δύο ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε μια ακολουθία υπερσυντηρητικών εκδηλώσεων που θα έπρεπε να προβληματίζουν περισσότερο την Πολιτεία. Μη ξεχνάμε πως πράγματι πριν λίγο μόλις καιρό πέρασε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που είναι στη σωστή κατεύθυνση των πραγμάτων, ωστόσο η πραγματικότητα αποδεικνύει πως πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να εμπεδωθεί η αποδοχή και η ισότιμη ορατότητα στην νεοελληνική κοινωνία και δη σε περιοχές που συνεχίζουν να αναβιώνουν κάθε χρόνο τέτοιου είδους “εκδηλώσεις”. Διότι όμοια “event” έχουμε ξαναδεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, και συνεχίζουμε να τα βλέπουμε σε κάθε αποκριάτικη σεζόν.

Πολλαπλές αντιδράσεις για το ομοίωμα Κασσελάκη

Σχετικά με την αθλιότητα στην Κέρκυρα, η όλη αποκριάτικη εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τρεις “πολιτιστικούς συλλόγους” καθώς και την ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Μελιτειέων. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας, Αλέξανδρος Αυλωνίτης σε ανακοίνωση του έκανε δικαίως λόγο για ομοφοβικό ξέσπασμα, τονίζοντας: “Αισθάνομαι απογοήτευση, ντροπή και αποτροπιασμό γιατί κάποιοι Κερκυραίοι, κάτοικοι του όμορφου και πολιτισμένου νησιού μας, επέλεξαν να το διασύρουν”.

Η τοπική οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ από τη δική της πλευρά έκανε λόγο για “ομοφοβία και ρητορική μίσους που διαιωνίζει αναχρονιστικά στερεότυπα, μιας φασίζουσας νοοτροπίας, που θέτει αποκλεισμούς και διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους ανθρώπους”.

Η Τ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει μεταξύ άλλων: “Καλοδεχούμενη η άμεση απάντηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, που δηλώνουν ότι δεν γνώριζαν εκ των προτέρων την επιλογή των διοργανωτών για το Καρναβάλι στα Μωραΐτικα και καταδικάζει κάθε ομοφοβική και ρατσιστική συμπεριφορά. Ο Στ. Κασσελάκης, ανοικτός με τoν προσωπικό του σεξουαλικό προσανατολισμό, έχει συμβάλει στην αποδοχή της διαφορετικότητας από μεγάλο μέρος της κοινωνίας, ένα κοινωνικό πρόβλημα που βασανίζει μεγάλο αριθμό οικογενειών. Είμαστε πάντα αντίθετοι στην αναφορά σε προσωπικά δεδομένα των πολιτικών προσώπων, που δεν έχουν να κάνουν με τις πολιτικές τους επιλογές, σε όποιο πολιτικό χώρο κι αν ανήκουν και ζητάμε από τους διοργανωτές να αναλάβουν την ευθύνη και να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη. Κυρίως όμως να απολογηθούν στα παιδιά, πολλά από τα οποία μπορεί να βασανίζονται με την ταυτότητα τους. Ας μην είναι βέβαιοι όσοι από τους γονείς συναίνεσαν σ’ αυτή τη «σάτιρα» ότι το ζήτημα δεν τους αφορά. Ζητάμε από όλους, όσοι αντιλαμβάνονται την επικίνδυνη ατραπό στην οποία οδηγείται η κοινωνία μας, να εκφράσουν δημόσια την απερίφραστη καταδίκη τους για το Καρναβάλι της ντροπής”.

Ο δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Βασίλης Χειμαριώτης, σε δήλωσή του στο CorfuPress ανέφερε: “Στη σάτιρα όλα επιτρέπονται. Εκτός ενός: της προσβολή της προσωπικότητας του κάθε συνανθρώπου μας, του χλευασμού του σεξουαλικού του προσανατολισμού, του ρατσισμού. Αυτό δεν είναι σάτιρα. Σε μία περίοδο που σε όλη την Ελλάδα, βίαιες, ρατσιστικές συμπεριφορές βρίσκουν όλο και περισσότερους μιμητές, κυρίως στη νέα γενιά, τα παιδιά μας, οφείλουμε όλοι μας να προσέχουμε τα παραδείγματα που οι ίδιοι δίνουμε. Καταδικάζω απερίφραστα την επιλογή της φιγούρας του καρνάβαλου στην αποκριάτικη εκδήλωση της Κυριακής στα Μωραΐτικα και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης και ελπίζω τέτοιες νοοτροπίες και πρακτικές να αποτελέσουν παρελθόν στην περιοχή μας”.

Μετά τον σάλο που ξέσπασε από τα δημοσιεύματα του τοπικού – και όχι μόνο – Τύπου, η Ένωση Γονέων Μελιτειέων σε ανακοίνωση της σημείωσε πως δεν γνώριζε για το ρατσιστικό ομοίωμα του κ. Κασσελάκη.

Όπως ανέφεραν στην επιστολή τους οι γονείς:

“Στέλνουμε αυτή την επιστολή σαν σύλλογος γονέων και Κηδεμόνων ως απάντηση για το δημοσίευμα της Corfu Press για τo καρναβάλι των Μωραϊτίκων. Καταρχήν θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν γνωρίζαμε ότι θα υπάρχει καρνάβαλος και προφανώς ούτε το θέμα του, δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Επίσης είναι γνωστό ότι τα άρματα δεν γνωστοποιούνται ποτέ αναμεταξύ τους. Εμείς σαν σύλλογος γονέων και Κηδεμόνων κατεβήκαμε στην παρέλαση ντυμένοι Υπερήρωες Marvel. Αν γνωρίζαμε το συγκεκριμένο θέμα δεν θα συμμετείχαμε, σε κάτι που προσβάλει την προσωπικότητα και τις προσωπικές επιλογές του κάθε ανθρώπου. Τέλος, θα θέλαμε να καταδικάσουμε σαν σύλλογος γονέων και κηδεμόνων κάθε είδους ομοφοβικές και σεξιστικές ενέργειες”.

Τέλος ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής Πέτρος Κοσμάς, με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα εκφράζει τη ντροπή του για το συγκεκριμένο γεγονός και ζητά έκτακτο Δ.Σ. “Από ό,τι πληροφορήθηκα το ομοίωμα είχε ενδιαφέρουσα οπτική και από την πίσω μεριά του. Ως αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του πολιτιστικού συλλόγου Μωραϊτίκων δηλώνω ντροπή, πλήρη άγνοια για το συμβάν μιας και απουσίαζα από αυτή την εκδήλωση. Συνεπώς διαφοροποιούμαι πλήρως. Έχω ζητήσει έκτακτο Δ.Σ. και αναμένω για τις οποίες κινήσεις ληφθούν συλλογικά. Εάν βρω αντίσταση θα κινηθώ ως μονάδα”.

Νέα Αριστερά για το ομοφοβικό καρναβάλι με Κασσελάκη: “Αθλιότητες όσα είδαμε”

Η Νέα Αριστερά εξέδωσε και εκείνη ανακοίνωση για το ρεσιτάλ ομοφοβίας.

“Οι άθλιες και χυδαίες πρωτοβουλίες όπως αυτή της αποκριάτικης εκδήλωσης στα Μωραΐτικα της Κέρκυρας νομιμοποιούν την ομοφοβία, το μίσος και τελικά το λιντσάρισμα και τη βία”, τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ακόμα πιο τραγικό είναι ότι σε αυτή τη διοργάνωση συμμετέχουν πολιτιστικά σωματεία και σύλλογος γονέων Δημοτικού Σχολείου. Ευθύνη όμως φέρουν και οι τοπικές Αρχές”, προσθέτει, για να καταλήξει: “Η αναπαραγωγή στερεοτύπων μεσαιωνικών και κακοποιητικών στο όνομα της παράδοσης πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα