Κύκλωμα διακίνησης αναβολικών: Προφυλακίστηκε ο βασικός κατηγορούμενος

Διαβάζεται σε 3'
Κύκλωμα διακίνησης αναβολικών: Προφυλακίστηκε ο βασικός κατηγορούμενος

Στη φυλακή οδηγείται ο βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης διακίνησης αναβολικών.

Το δρόμο για τη φυλακή πήρε ο επιχειρηματίας από τη Γλυφάδα που κατηγορείται ως μέλος του κυκλώματος διακίνησης αναβολικών ουσιών και άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενου αρνήθηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση, ισχυριζόμενος ότι έκανε πειράματα ως χημικός-μηχανικός ενώ τα χάπια που εντοπίστηκαν ήταν για προσωπική χρήση.

Ο 70χρονος δεύτερος κατηγορούμενος πάλι, αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του, με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης μία φορά το μήνα σε ΑΤ. Φέρεται να υποστήριξε ότι γενικά έκανε δουλειές του ποδαριού για τον επιχειρηματία ενώ επικαλέστηκε προβλήματα υγείας.

Συσκευασίες αναβολικών ουσιών που βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων
Συσκευασίες αναβολικών ουσιών που βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων ΕΛ.ΑΣ

Υπενθυμίζεται ότι για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, το πρωί της Τετάρτης (22/5), σε περιοχές της Αττικής, κατά την οποία συνελήφθησαν δύο άτομα, κατηγορούμενοι για –κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, παράβαση της νομοθεσίας για τον αθλητισμό, πλαστογραφία, επιβλαβή φάρμακα και κλοπή, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα δύο άτομα.

Προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα, με τη συνδρομή της Europol, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, στο πλαίσιο της οποίας προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας, τουλάχιστον από το 2019, δραστηριοποιούνταν στην παρασκευή και προμήθεια απαγορευμένων αναβολικών ουσιών σε αθλητές, επαγγελματίες ή μη, με σκοπό τη βελτίωση της αθλητικής τους απόδοσης.

Από την αξιοποίηση και ανάλυση των στοιχείων της υπόθεσης προέκυψε ότι:

  • Λειτουργούσαν πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς και κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο συσκευασίας αυτών, στην οικία του αρχηγικού μέλους.
  • Πλαστογραφούσαν φαρμακευτικά προϊόντα επώνυμων εταιρειών, χρησιμοποιώντας όλα τα απαραίτητα υλικά προκειμένου να εμφαίνονται ως γνήσια  (ολογράμματα, φύλλα οδηγιών και ταινίες γνησιότητας του ΕΟΦ).
  • Διέθεταν προς πώληση και παράνομα σκευάσματα για την αντιμετώπιση παρενεργειών (στυτικής δυσλειτουργίας κλπ.)
  • Η προμήθεια του εξοπλισμού και των πρώτων υλών πραγματοποιούνταν από χώρες της Ευρώπης αλλά και της Ασίας,
  • Η διακίνηση των παράνομων σκευασμάτων πραγματοποιούνταν στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, μέσω δύο ιστοσελίδων που διατηρούσαν.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, επιχείρηση και οχήματα, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν

  • πλήρης εξοπλισμός παραγωγής και συσκευασίας φαρμακευτικών σκευασμάτων,
  • περισσότερα από 380.000 δισκία – αμπούλες που περιείχαν αναβολικές και άλλες παράνομες φαρμακευτικές ουσίες,
  • άνω των 104 κιλών πρώτης ύλης,
  • πλήθος υλικών συσκευασίας (κουτιά, αμπούλες, πλαστικές συσκευασίες, φύλλα οδηγιών, ολογράμματα, ετικέτες κ.ά.) και
  • 2.630 ευρώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα