Κιβωτός του Κόσμου: Η δομή του Βόλου και οι καταγγελίες για ξυλοδαρμούς

Διαβάζεται σε 4'
Το κτήριο της "Κιβωτού του Κόσμου" στον Κολωνό (φωτογραφία αρχείου)
Το κτήριο της "Κιβωτού του Κόσμου" στον Κολωνό (φωτογραφία αρχείου) (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗΣ/EUROKINISSI)

Δύο καταγγελίες παιδιών που διέμεναν στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στο Βόλο εξέτασε σήμερα, Παρασκευή (24/5), το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Τι κατέθεσαν τρεις μάρτυρες.

Τις μαρτυρίες ανθρώπων των δομών της Κιβωτού του Κόσμου στον Βόλο, οι οποίοι άκουσαν τις προσωπικές ιστορίες φιλοξενούμενων για ξυλοδαρμό τους, εξέτασε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

Περιγραφές για βίαια περιστατικά, ακόμα και για σκληρές συνθήκες εργασίας μίλησαν τρεις μάρτυρες που περιέγραψαν όσα οι ίδιοι είχαν μάθει κατά την περίοδο απασχόλησης τους στην Κιβωτό του Κόσμου. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, εξετάστηκαν δύο καταγγελίες παιδιών έφτασαν στα «αυτιά» υπευθύνων της δομής του Βόλου χωρίς ωστόσο να ερευνηθούν.

«Λόγια των παιδιών», χαρακτηρίστηκε καταγγελία η οποία φαίνεται πως δεν διερευνήθηκε ποτέ, σύμφωνα με πρώην εργαζόμενη στη δομή του Βόλου, η οποία είχε στείλει επιστολή στα κεντρικά της Αθήνας για να διερευνηθεί μια μαρτυρία ξυλοδαρμού.

Πρόκειται για περιστατικό που σύμφωνα με τη μάρτυρα, έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2022. «Ήρθε ένα παιδί και μου είπε ότι στις 3 Αυγούστου αυτόν και άλλα τέσσερα παιδιά τους είχαν χτυπήσει. Μας πλησίασε εμένα και άλλους παιδαγωγούς και με ρώτησε εάν είχα ενημερωθεί για το γεγονός. Μου είπε ότι τον πλησίασε ο Σ…και τον κάλεσε στο οινοποιείο. Μου είπε ότι τον χτύπησε ο Σ… Μου είχε πει ότι του είχε δώσει σφαλιάρες. Μου είπε ότι μετά το περιστατικό αισθανόταν αδιάθετος και είχε τάση για λιποθυμία…Τα παιδιά είχαν χωριστεί σε δωμάτια για να μην όλοι μαζί» κατέθεσε.

 • Πρόεδρος: Πως αντιδράσατε;
 • Μάρτυρας: Εκείνη τη στιγμή σάστισα, μετά πήγαμε στη διεύθυνση και τις επόμενες ημέρες συντάξαμε μία επιστολή και την στείλαμε στην Αθήνα για να διερευνήσουν τι είχε γίνει.
 • Πρόεδρος: Ποια ήταν η αντίδραση της διοίκησης;
 • Μάρτυρας: Δεν λάβαμε κάποια επίσημη απάντηση. Έγιναν συνάντηση, μας ενημέρωσαν ότι όλα αυτά είναι λόγια των παιδιών και δεν έχει γίνει κάτι. Εκείνη τη στιγμή που το άκουσα το πίστεψα. Εκείνη τη στιγμή που μας είπαν πως δεν έγινε κάτι το δεχθήκαμε διότι δεν είχαμε άλλα στοιχεία.

Πάντως, η υπεράσπιση αναφερόμενη στη συγκεκριμένη μάρτυρα υποστήριξε ότι απολύθηκε από τη δομή του Βόλου, με την αιτιολογία ότι έβαλε για δευτερόλεπτα τρόφιμο της δομής στο σιδερένιο κλουβί ως τιμωρία, καταθέτοντας και τα έγγραφα της απόλυσης. Από την πλευρά της η μάρτυρας το αρνήθηκε, τονίζοντας πως το χαρτί της απόλυσης της δεν της έχει γνωστοποιηθεί.

Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε και εργαζόμενη σε διάφορες δομές την οργάνωσης στην περιοχή της Μαγνησίας από το 2018. Αν και όπως εξήγησε, η ίδια δεν έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας κακοποιητικών συμπεριφορών, ωστόσο ενημερώθηκε και εκείνη για τον ξυλοδαρμό των ίδιων παιδιών.

«Είχε γίνει μία κλοπή στο γραφείο της διευθύντριας στο Διμηνι και είχαν φέρει τον Κ.Κ. στον Άνω Βόλο. Μου είπε πως τον χτυπήσανε» είπε μεταξύ άλλων, διευκρινίζοντας: «Εγώ ήμουν στην κουζίνα. Ανέβηκε να πάρει δεκατιανό. Μου είπε «το μάθατε ότι με χτύπησαν με σανίδες και πέτρες;». Μου είπε ότι τον χτύπησαν ο Σ. και ο Α. Είχε κάποια σημάδια όταν τον είδα εγώ, μελανιές». Μάλιστα, κατέθεσε ότι το παιδί έμενε κλειδωμένο σε άλλο σημείο από τους υπόλοιπους, γιατί υπήρχε τέτοια εντολή: «εγώ κλείδωνα και ξεκλείδωνα την πόρτα. Του πήγαινα το φαγητό».

 • Υπεράσπιση: Το θέμα είναι γιατί κλειδώνεις κάποιον εάν μπορεί να βγει από το παράθυρο;
 • Μάρτυρας: Αυτό το αναρωτιόμαστε όλοι.
  Στην αρχή ήταν κλειδωμένος. Όταν ήρθε ο επιστάτης τον βοηθούσε στις δουλειές για κάποιες ώρες.
 • Πρόεδρος: Το συζητήσατε το προσωπικό μεταξύ σας;
 • Μάρτυρας: Ναι διότι το παιδί το είπε σε παιδαγωγούς και στην διευθυντρια.
 • Πρόεδρος: Ποια αντιμετώπιση περιστατικού από τη διοίκηση;
 • Μάρτυρας: Το παιδί ήταν σε δωμάτιο απομονωμένο, μόνο του… Δε ξέρω τι είχε γίνει.

Αντίστοιχες ήταν οι περιγραφές μιας πρώην εργαζόμενης στη δομή του Βόλου, η οποία υποστήριξε πως υπήρχαν παιδιά εργαζόμενοι.

«Τα παιδιά μου είχαν πει ότι είναι εργαζόμενοι.. Τους βρήκα να εργάζονται και να κάνουν εργασίες στο σπίτι του Άνω Βόλου. Είχαν οριστεί υπεύθυνοι. Ο ένας είχε σπάσει το πόδι του. Τον πήγα εγώ στο γιατρό και χρειαζόταν καιρό να αναρρώσει πόδι του. Εγώ δεν είχα δει σύμβαση εργασίας. Ήταν δύο παιδιά, που τους παρείχε η Κιβωτός σπίτι, φαγητό και έπρεπε αυτά τα παιδιά να κάνουν κάτι» κατέθεσε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα