Κύκλωμα ΜΚΟ: Πώς έστηναν εράνους για άρρωστα παιδιά – Η σύνδεση με αλλοιωμένους αγώνες
Διαβάζεται σε 5'
Η δράση του κυκλώματος που, χρησιμοποιώντας ως “όχημα” ΜΚΟ για άρρωστα παιδιά, αποσπούσε χρήματα και τα διοχέτευε σε πολυτελή ζωή, αλλά και χειραγωγημένους αγώνες.
- 01 Νοεμβρίου 2026 18:16
Ολοένα και περισσότερες αποκαλύψεις έρχονται στο φως γύρω από την υπόθεση του κυκλώματος στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο, χρησιμοποιώντας ως “όχημα” ΜΚΟ, φέρεται να αποσπούσε χρήματα από εράνους που οργανώνονταν για παιδιά με σοβαρές ασθένειες.
Τα χρήματα που συγκεντρώνονταν μέσω τραπεζικών καταθέσεων και κουμπαράδων δεν κατέληγαν στο σύνολό τους στις οικογένειες των παιδιών. Αντίθετα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, μεγάλο μέρος τους φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για την προσωπική καλοπέραση των εμπλεκομένων.
Τα νέα στοιχεία που βλέπουν σταδιακά τη δημοσιότητα προκαλούν έντονες αντιδράσεις, καθώς ξεδιπλώνουν το εύρος της φερόμενης δράσης του κυκλώματος.
Έξι συλληφθέντες – Απολογούνται την ερχόμενη βδομάδα
Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος προχώρησε στη σύλληψη έξι ατόμων, ανάμεσά τους ο 37χρονος ιδρυτής της ΜΚΟ, η 35χρονη σύντροφός του και διαιτητής ποδοσφαιρικών αγώνων.
Σε βάρος τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για συμμετοχή σε συμμορία, δωροδοκία, δωροληψία και παραβάσεις της αθλητικής νομοθεσίας. Στον 37χρονο, τη σύντροφό του και τον αδελφό της ασκήθηκαν επιπλέον διώξεις για απάτη, υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Οι συλληφθέντες θα απολογηθούν ενώπιον ανακριτή την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ μέχρι τότε παραμένουν κρατούμενοι. Την ίδια στιγμή, οι έρευνες συνεχίζονται για να διαπιστωθεί αν στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους λογαριασμούς της ΜΚΟ πέρασαν 5, 8 εκατομμύρια ευρώ με το παράνομο όφελος να υπολογίζεται στα 2,8 εκατομμύρια.
Τα γραφεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης που λειτουργούσε ως όχημα για την παράνομη δράση της εγκληματικής οργάνωσης βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.
Πώς έστηνε εράνους για άρρωστα παιδιά το κύκλωμα
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, η οργάνωση συγκέντρωνε χρήματα μέσω εράνων, αναρτώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες παιδιών που αντιμετώπιζαν σοβαρές ασθένειες και χρειάζονταν οικονομική ενίσχυση για νοσηλείες και χειρουργικές επεμβάσεις.
Μέσω αυτών των αναρτήσεων ζητούσαν οικονομική συνδρομή από πολίτες, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και αθλητές, προκειμένου να καλυφθούν έξοδα νοσηλείας και χειρουργικών επεμβάσεων.
Για να ενισχύσουν την αξιοπιστία τους, προσέγγιζαν αναγνωρίσιμα πρόσωπα όλους τους χώρους, χρησιμοποιώντας τη δημοσιότητά τους για να προσελκύσουν περισσότερες δωρεές.
Τα μέλη της οργάνωσης, μέσω του μη κερδοσκοπικού σωματείου, που δρούσε από το 2008 με το πρόσχημα της φιλανθρωπίας, εκμεταλλεύονταν την ευαισθησία του κοινού και τον πόνο οικογενειών με άρρωστα παιδιά, κυρίως καρκινοπαθή.
Πώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από καταγγελία μητέρας παιδιού με νεοπλασματική ασθένεια. Για το συγκεκριμένο παιδί είχαν συγκεντρωθεί περίπου 300.000 ευρώ, ωστόσο, σύμφωνα με την καταγγελία, τα χρήματα δεν διατέθηκαν για τη νοσηλεία του.
Μάλιστα, ο 37χρονος φέρεται να είχε καταγγείλει τη μητέρα στην τράπεζα, επειδή εκείνη πραγματοποιούσε άτυπο έρανο μέσω του προσωπικού της λογαριασμού, προκειμένου να καλύψει τα έξοδα του παιδιού της. Αποτέλεσμα ήταν να δεσμευτεί ο τραπεζικός της λογαριασμός. Στη συνέχεια, ο 37χρονος φέρεται να εμφανίστηκε μαζί με τη ΜΚΟ ως «σωτήρας», προσφέροντας τη βοήθειά του, αλλά τελικά αποδίδοντάς της μόλις το ένα δέκατο των χρημάτων που συγκεντρώνονταν για την οικογένεια.
Πώς τα διοχέτευαν σε πολυτελή ζωή – Η σύνδεση με αλλοιωμένους ποδοσφαιρικούς αγώνες
Από την έρευνα προέκυψε ότι είχαν πραγματοποιηθεί 92 έρανοι για 74 ωφελούμενα πρόσωπα. Από τα περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ που συγκεντρώθηκαν, μόλις 1 εκατομμύριο φέρεται να αποδόθηκε στις οικογένειες των παιδιών, ενώ σε 34 περιπτώσεις γονέων διαπιστώθηκε ότι έλαβαν μικρότερα ποσά από εκείνα που είχαν συγκεντρωθεί. Το παράνομο περιουσιακό όφελος της οργάνωσης υπολογίζεται σε 2,8 εκατομμύρια ευρώ.
Τα χρήματα φέρεται να κατέληγαν σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και στη συνέχεια να χρησιμοποιούνταν για αγορές πολυτελών ρούχων, ρολογιών και τσαντών επώνυμων οίκων, ταξίδια και γεύματα σε εστιατόρια, ενώ μέρος τους διοχετευόταν και σε εικονικές εταιρείες.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ΕΡΤ, όπως προκύπτει από την έρευνα, ο 37χρονος ιδρυτής της ΜΚΟ φέρεται να είχε ανοιχτή γραμμή με αρχιδιαιτητή από την Κατερίνη, προκειμένου να χειραγωγούνται αγώνες, κυρίως του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πιερίας.
Ο ίδιος φέρεται να λειτουργούσε ως αφανής διοικητικός παράγοντας ποδοσφαιρικών ομάδων της Πιερίας, τις οποίες χρηματοδότησε με περισσότερα από 250.000 ευρώ. Οι ομάδες που φέρεται να χρηματοδοτούσε ήταν τέσσερις έως πέντε, μεταξύ των οποίων και μικρές τοπικές ομάδες που αγωνίζονταν σε ερασιτεχνικές κατηγορίες.
Για κάθε αγώνα φέρεται να διατίθεντο από 300 έως 500 ευρώ για τον χρηματισμό διαιτητών, ενώ τα χρήματα από τους εράνους χρησιμοποιούνταν και για στοιχηματισμό σε χειραγωγημένους αγώνες. Από τον στοιχηματισμό και τους στημένους αγώνες, το κύκλωμα φέρεται να αποκόμισε συνολικά περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ από την Πιερία.
Από την έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος ελέγχθηκαν 29 τραπεζικοί λογαριασμοί και περισσότερες από 246.000 τραπεζικές κινήσεις. Στους λογαριασμούς της ΜΚΟ και του 37χρονου ιδρυτή της εντοπίστηκαν, από το 2018 έως σήμερα, ποσά που ξεπερνούν τα 5,8 εκατομμύρια ευρώ.