Κραυγή αγωνίας από κατοίκους του Βόλου – “Πουθενά Δήμος, Περιφέρεια και κράτος”

Διαβάζεται σε 4'
Καταστροφές από πλημμύρα στον Βόλο
Καταστροφές από πλημμύρα στον Βόλο SOOC Alexandros Alamaniotis

Ελάχιστα πια θυμίζουν την πόλη του Βόλου, δύο 24ωρα μετά το πέρασμα της καταστροφικής θεομηνίας που έπληξε την περιοχή με τους κατοίκους να βιώνουν δραματικές στιγμές και τον κρατικό μηχανισμό να παραμένει θεατής.

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η πόλη του Βόλου, με τους κατοίκους να εξακολουθούν να μετρούν τις πληγές τους από τις καταστροφές που άφησε πίσω του το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας. Δύο μόλις εβδομάδες μετά τις πλημμύρες του Daniel, ξυπνούν αντικρίζοντας εικόνες καταστροφής.

Σε όλη την πόλη διάσπαρτοι τεράστιοι όγκοι από κάθε λογής φερτά υλικά, λάσπες, πέτρες και χώματα συνθέτουν το τοπίο, ενώ οι κάτοικοι που βλέπουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους να έχουν υποστεί και πάλι ανυπολόγιστες καταστροφές εκφράζουν με κάθε τρόπο την οργή και την αγωνία τους, αφού εκτός των άλλων βιώνουν και την έλλειψη νερού.

Πολλή λάσπη, δεν παλεύεται αυτή η λάσπη. Ρεύμα δεν έχουμε, ευτυχώς έρχεται πού και πού το νερό και πλενόμαστε λίγο“, λέει κάτοικος της περιοχής, ενώ άλλος ανεβασμένος στο μπαλκόνι του σπιτιού του αναφέρει πως “το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας ήταν χειρότερο από το πρώτο, τα πήρε όλα σβάρνα. Έπεσαν τα τοιχία από την πολυκατοικία, έχουμε πλημμυρίσει μέχρι το ασανσέρ πάνω”.

Όσο μεγάλη κι αν είναι η κραυγή αγωνίας των κατοίκων, για κάποιους τα λόγια στερεύουν. “Ντροπή. Μηδέν έργα, είχαμε τόσες μέρες να προετοιμαστούμε σαν Δήμος, Περιφέρεια, κράτος τίποτα. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο“, αναφέρει μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ κάτοικος.

 

“Πάθαμε την πρώτη ζημιά. Τώρα έρχεται η δεύτερη και το κακό δεν είναι αυτό. Το κακό είναι ότι εμείς σαν επαγγελματίες πλέον έχουμε πάθει μεγάλη ζημιά από τον κόσμο. Ο Βόλος εξαρτάται 50-60% από το Πήλιο”, αναφέρει χαρακτηριστικά ελεύθερος επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή και η επιχείρηση του οποίου επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Γεννήτριες έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία του Βόλου από τεχνικούς του ΔΕΔΗΕ για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

Παρόμοιο σκηνικό και στην Αγριά Βόλου με μία κάτοικο να αναφέρει πως κοιμήθηκε με μάσκα μέσα στο σπίτι της, το οποίο παραμένει γεμάτο λάσπες και νερό.

Σημειώνεται πως μόνο στην πόλη του Βόλου έγιναν περισσότερες από 300 διασώσεις και χιλιάδες στρέμματα βρίσκονται ακόμα κάτω από τα νερά προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στον πρωτογενή τομέα.

Η περιγραφή κατοίκου του Βόλου στο NEWS 24/7 για το πώς μαζί με τον συζυγό της βοήθησαν μια γυναίκα να βγει από το αυτοκίνητό της που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, πριν εγκλωβιστεί, αποτυπώνει τις δραματικές ώρες που έζησαν οι κάτοικοι.

Η Δήμητρα Ντίνα που με τον σύζυγό της βοήθησαν τη γυναίκα να βγει από το αυτοκίνητο πριν εγκλωβιστεί, περιγράφει όσα συνέβησαν.

“Η κοπέλα βγήκε από τον ουρανό του αυτοκινήτου, πήδηξε από το ένα αυτοκίνητο στο άλλο γιατί ήταν εν κινήσει εκείνη τη στιγμή και μπορέσαμε και την τραβήξαμε με δύο κοντάρια μέσα στην αυλή μας. Κι έτσι ίσως σώθηκε” αναφέρει η κ. Ντίνα.

Περιγράφοντας τις δραματικές εκείνες ώρες, θυμάται ότι δεν μπορούσε να περάσει τίποτα: “Φωνάζαμε στον κόσμο, μακάρι να μπορούσαμε να βγούμε και στη μέση του δρόμου, για να μην μετακινηθεί άλλος άνθρωπος γιατί ό,τι ανέβαινε κατέβαινε από τον ορμητικό χείμαρρο“.

Όπως σημειώνει στη συνέχεια, το ποτάμι δεν είχε ξεχειλίσει την προηγούμενη η φορά. “Μέσα σε λίγες μέρες βλέπουμε να δοκιμαζόμαστε από μια ακόμα βροχή η οποία κατέβασε – ίσως και όλο το βουνό, δεν ξέρω – πέτρες, προφυλακτήρες, πλάκες, κορμούς δέντρων, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, και όλα αυτά ξεπήδησαν από τα προστατευτικά κάγκελα, τα έσπασαν και όλα όπως βλέπετε ήρθαν πάνω στα αυτοκίνητα” περιγράφει στο NEWS 24/7.

“Εκεί στο σπίτι μας ζούσε μια ηλικιωμένη, της φωνάζαμε συνέχεια να βγει από το σπίτι γιατί το νερό είχε φτάσει ως τα γόνατα. Απ’ ότι βλέπετε προσπαθεί να καθαρίσει αλλά δεν καθαρίζεται αυτό το πράγμα, δυστυχώς. Και λογικά δεν θα μπορέσει να ζήσει ξανά άνθρωπος σε ισόγειο. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει, οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να σώσουμε ο ένας τον άλλο. Η κατάσταση χθες το βράδυ ήταν ανεξέλεγκτη” είπε τέλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα