Κρήτη: Στον Ανακριτή οι “7” για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας – Παραδόθηκαν ακόμα δύο δράστες

Κρήτη: Στον Ανακριτή οι “7” για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας – Παραδόθηκαν ακόμα δύο δράστες
Ενώπιον των Αρχών οι δράστες του κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας cretapost.gr

Απολογούνται σήμερα Παρασκευή (21/4) οι 7 συλληφθέντες για την μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στην Κρήτη. Δύο ακόμη δράστες που αναζητούνταν παραδόθηκαν στην Αστυνομία. Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται

Στον ανακριτή αναμένεται να βρεθούν σήμερα, Παρασκευή (21/4), οι 7 συλληφθέντες που εμπλέκονται στην μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που εξιχνιάστηκε την Τρίτη (18/4) από την ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, στα δικαστήρια Ηρακλείου θα οδηγηθούν οι 3 βασικοί κατηγορούμενοι, ο 72χρονος συνταξιούχος, ο 46χρονος ξυλουργός και ο 56χρονος πρώην λιμενικός καθώς επίσης και ο 69χρονος Ιταλός, ο 37χρονος, ο 43χρονος και ο 57χρονος.

Τι διώξεις φέρουν

Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης σε βάρος των τριών βασικών κατηγορουμένων δηλαδή στον 56χρονο πρώην λιμενικό, στον 72χρονο συνταξιούχο και τον 46χρονο ξυλουργό.

Στους υπόλοιπους, με εξαίρεση τον 69χρονο Ιταλό επίδοξο αγοραστή, απήγγειλε κατηγορίες για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.

Παράλληλα οι 3 βασικοί κατηγορούμενοι διώκονται για αποδοχή και διάθεση μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τα οποία ο υπαίτιος γνωρίζει ότι προέρχονται από αξιόποινη πράξη, τετελεσμένη από κοινού κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. Ο 69χρονος Ιταλός διώκεται για απόπειρα αποδοχής των μνημείων και τρεις από τους συλληφθέντες για άμεση συνέργεια στην αποδοχή και διάθεση μνημείων.

Την ίδια ώρα δύο από τους συλληφθέντες διώκονται για υπεξαίρεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τελεσθείσα από κοινού, κατ΄ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. Τέλος, δύο εκ των συλληφθέντων διώκονται για παράβαση της υποχρέωσης δήλωσης μνημείων τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Παραδόθηκαν και οι δύο που αναζητούνταν

Το μεσημέρι της Πέμπτης (20/4) παραδόθηκαν ενώπιον των δικαστικών αρχών, οι δύο άνδρες που αναζητούνταν ως εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας.

Πρόκειται για τον 43χρονο και τον 71χρονο -που βρήκε τον Ιταλό- οι οποίοι, μέσω των δικηγόρων τους που πήγαν σήμερα, Παρασκευή (21/4) στην ανακρίτρια, έκαναν γνωστό ότι είναι στη διάθεση των αρχών για να απολογηθούν σε όσα κατηγορούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, ο εισαγγελέας τους άσκησε ποινικές διώξεις για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση ενώ σε βάρος του 71χρονου ασκήθηκε δίωξη για άμεση συνέργεια στην πράξη της αποδοχής και διάθεσης μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος, ιδιαίτερης μεγάλης αξίας. Παράλληλα ο 43χρονος διώκεται για υπεξαίρεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τελεσθείσα από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση καθώς και για παράβαση της υποχρέωσης δήλωσης μνημείων.

Οι ρόλοι και οι θησαυροί

Επτά λάρνακες και 88 αγγεία, αρχαιότητες υστερομινωϊκής και λίθινης εποχής, εξαιρετικά σπάνιες και αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ, είναι ανάμεσα στα όσα κατέσχεσε η Αστυνομία από την σπείρα των αρχαιοκαπήλων που εξαρθρώθηκε στην Κρήτη και θα αποδοθούν πίσω στην εφορία αρχαιοτήτων. Στην πλειοψηφία τους φαίνεται να είναι προϊόντα λαθρανασκαφών που άλλαζαν χέρια, μέχρι να βρεθούν οι υποψήφιοι συλλέκτες και αγοραστές.

Τον ρόλο του «εγκέφαλου» τον είχε ένας 46χρονος επιχειρηματίας και ξυλουργός αλλά τον πιο κεντρικό ρόλο τον είχε ένας 72χρονος πρώην εργαζόμενος στην τοπική εφορία αρχαιοτήτων που ουσιαστικά οι δικές του γνώσεις είναι αυτές που καθοδηγούσαν και τις κινήσεις της υπόλοιπης σπείρας.

Ανάμεσα στα μέλη ένας πρώην λιμενικός και ένας άντρας που έπαιζε τον ρόλο του διερμηνέα στις συνεννοήσεις με τον Ιταλό υποψήφιο αγοραστή των αρχαιοτήτων, ο οποίος συνελήφθη χθες το βράδυ.

Πως λειτουργούσε το κύκλωμα

Το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας, με “ιδρυτές” τρεις άνδρες, φαίνεται πως λειτουργούσε εδώ και τρία χρόνια.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του cretapost, όλα ξεκίνησαν το 2020 όταν ο 72χρονος συνταξιούχος, ο 46χρονος και ο 56χρονος αποφάσισαν να ασχοληθούν και αγοραπωλησία αρχαίων αντικειμένων.

Μάλιστα, φαίνεται πως ο καθένας είχε και έναν συγκεκριμένο ρόλο. Ο 46χρονος (ξυλουργός στο επάγγελμα) και ο 56χρονος (πρώην λιμενικός) ασχολούνταν με τον εντοπισμό αρχαιοτήτων, καταγραφή ανθρώπων που κατείχαν αρχαιότητες αλλά και το πελατολόγιο.

Ο 72χρονος συνταξιούχος, ο οποίος εργαζόταν κατά το παρελθόν σε αρχαιολογική υπηρεσία, εξαιτίας των εξειδικευμένων γνώσεών του, είχε το ρόλο του εκτιμητή των αρχαίων αντικειμένων που έβρισκαν οι άλλοι δύο. Τους έδινε πληροφορίες τόσο για την πολιτιστική αξία των αρχαίων όσο και για την χρηματική αξία τους.

Το χρονικό της υπόθεσης

Στα μέσα Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, τρεις από τους δράστες ήρθαν σε επαφή με δύο άλλους, οι οποίοι κατείχαν παρανόμως αρχαιότητες και επιθυμούσαν να διαθέσουν προς πώληση. Στη συνέχεια, ήρθαν σε επαφή με έτερο δράστη, που τους υπέδειξε ενδιαφερόμενο Ιταλό συλλέκτη για την αγορά.

Κατασχεθείσες αρχαιότητες του κυκλώματος αρχαιοκάπηλων στην Κρήτη ΕΛ.ΑΣ

Στο πλαίσιο αυτό, βραδινές ώρες της Κυριακής του Πάσχα 16 Απριλίου, ο αλλοδαπός έφτασε στο Ηράκλειο Κρήτης και παρελήφθη από τους τρεις πρώτους δράστες. Την επόμενη ημέρα, αφού παρέλαβαν και τους άλλους δύο δράστες μετέβησαν σε αγροικία αγροτικής τοποθεσίας του Δήμου Ηρακλείου, όπου συναντήθηκαν με τους δύο που κατείχαν τις αρχαιότητες.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της συνάντησης, την Δευτέρα του Πάσχα, με τη συμμετοχή και του Τ.Ε.Κ.Α.Μ. Κρήτης, ενώ στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, σε επιχείρηση και σε αποθηκευτικό χώρο αυτής εντοπίστηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 7 κιβωτιόσχημες λάρνακες, εκ των οποίων δύο σώζουν αετοματικά καλύμματα, υστερομινωικής ΙΙΙΑ2-Β περιόδου (1400-1300 π.χ.), προερχόμενες από ταφικά σύνολα, κάποιες εκ των οποίων περιέχουσες οστά, 88 αγγεία ιδίας περιόδου αλλά και λίθινης εποχής, 3 κυνηγετικά όπλα, σκοπευτικό πιστόλι, 38 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και μεταλλική ράβδος και ηλεκτρονικός υπολογιστής και φορητοί δίσκοι αποθήκευσης ψηφιακών αρχείων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα