Μαγνησία: Κραυγή αγωνίας κτηνοτρόφου στο NEWS 24/7 – “50 μέτρα μακριά απο τον στάβλο το νερό του Πηνειού”

Μαγνησία: Κραυγή αγωνίας κτηνοτρόφου στο NEWS 24/7 – “50 μέτρα μακριά απο τον στάβλο το νερό του Πηνειού”
Η πλημμυρισμένη λίμνη Κάρλα Alexandros Alamaniotis / SOOC

Τον φόβο του να πλημμυρίσει για δεύτερη φορά εκφράζει κτηνοτρόφος στον Ριζόμυλο Μαγνησίας, κοντά στη λίμνη Κάρλα, ο οποίος δέκα ημέρες μετά την μεγάλη καταστροφή, ανασύρει νεκρά ζώα από τον στάβλο του.

Στιγμές απόγνωσης ζουν οι κάτοικοι των περιοχών κοντά στη λίμνη Κάρλα, εκεί όπου πλέον κατευθύνεται το νερό του υπερχειλισμένου Πηνειού. “Το νερό είναι 50 μέτρα από τον στάβλο μου. Θα πνιγούμε για δεύτερη φορά” περιγράφει με αγωνία στο NEWS 24/7 ο 57χρονος κτηνοτρόφος από τον Ριζόμυλο Μαγνησίας, Στέλιος Γκουγκούδης.

Από τις πλημμύρες της περασμένης Δευτέρας, είδε να χάνεται μπροστά στα μάτια του το βιος 25 χρόνων. Όλα τα ζώα που υπήρχαν στον στάβλο του πνίγηκαν στο νερό. Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρει, το νερό του Πηνειού κινείται ξανά προς το μέρος του. Χθες ήταν 70 μέτρα μακριά, τώρα είναι 50. Το προηγούμενο απόγευμα κάλυψε 30 μέτρα σε 3,5 ώρες. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε.”

Όπως σημειώνει, στα 57 χρόνια ζωής του, δεν έχει ξαναδεί τέτοια ποσότητα νερού. Υπολογίζει την καταστροφή του σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και πλέον σκέφτεται σοβαρά να εγκαταλείψει την περιοχή, ίδιος και ο γιος του: “Λέω στον γιο μου που είναι νέος αγρότης, να κάτσουμε εδώ, και άμα σε τρία χρόνια γίνει ξανά το ίδιο; Δεν θα το αντέξω.”

Περιγράφει με πόνο την κατάσταση στον στάβλο του σήμερα, όπου είναι αναγκασμένος να μετακινεί μόνος του τα νεκρά ζώα. Όπως εξηγεί στο NEWS 24/7, εκεί σήμερα βρίσκονται πνιγμένα τα μικρά ζώα του κοπαδιού. “Ξέρεις πως είναι να τα βλέπεις έτσι όταν τα έχεις μεγαλώσει εσύ;”

Παρά τις προσπάθειές του να αδειάσει τον πλημμυρισμένο στάβλο από τα ζώα, αυτό είναι αδύνατο καθώς οι λάσπες δεν τους το επιτρέπουν. Σήμερα, ήρθε κλιμάκιο για να ενημερώσει ότι θα περάσουν την επόμενη μέρα για να τα περισυλλέξουν.

Αυτό συνέβη δέκα ημέρες μετά το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, όταν ξέσπαγε η κακοκαιρία Daniel, που είχε ως αποτέλεσμα να “πνίξει” τον στάβλο και τα ζώα του στο νερό. Κοντά στον στάβλο του, λέει πως υπάρχει ένας ξηροπόταμος και, όπως υποστηρίζει, ο στάβλος του πλημμύρισε όταν “αυθαίρετα τον έσπασαν για να εκτονωθεί το νερό”. Μάλιστα, καταγγέλλει ότι δεν υπήρξε η παραμικρή προειδοποίηση να μεταφέρει τα ζώα του, με αποτέλεσμα το νερό να φτάσει πρώτο και να πνιγούν. “Τις επόμενες ημέρες, στις γύρω περιοχές έλεγαν στους κτηνοτρόφους να πάρουν ψηλά τα ζώα όταν ήταν να τα σπάσουν. Εμάς δεν μας προειδοποίησε κανείςσημειώνει.

Η μεγαλύτερη απειλή για εκείνον, είναι πλέον η βροχή:Αν βρέξει τώρα, τελειώσαμε. Η Κάρλα είναι στο όριό της, απ’ έξω έχει δημιουργηθεί μια άλλη λίμνη. Η σύριγγα (η διέξοδος αποστράγγισης του νερού από την τεχνητή λίμνη προς τον Παγασητικό) αδειάζει 8,5 κυβικά ανά δευτερόλεπτο”. Με τον ρυθμό αυτό η λίμνη προβλέπεται να αδειάσει μετά από έναν χρόνο, ενώ υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο, όπως αναφέρει ο κ. Γκουγκούδης, στο σημείο αυτό να έχουν μαζευτεί και φερτά υλικά, με αποτέλεσμα το “άδειασμα” της λίμνης να γίνεται ακόμα πιο δύσκολο.

Αυτή τη νύχτα, ζει με το άγχος ότι θα πλημμυρίσει ξανά καθώς το νερό κινείται προς το μέρος του. “Χρειαζόμαστε ψυχολογική υποστήριξη γι’ αυτά που ζούμε” λέει στη συνέχεια, ενώ καταγγέλλει όλους τους αρμόδιους για ανυπαρξία στην περιοχή, είτε στο να ενημερώσουν τους κατοίκους, είτε λόγω των αντιπλημμυρικών έργων που δεν έκαναν. “Φοβάμαι ότι σε πέντε, δέκα μέρες όλα θα ξεχαστούν”. καταλήγει.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα