Μήνυμα Παυλόπουλου προς ΟΗΕ και ΕΕ από την Κύπρο

default image

Τελέστηκε απόψε το φιλολογικό μνημόσυνο του πρώτου προέδρου της Κύπρου, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ’ με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατό του. Στο φιλολογικό μνημόσυνο παραβρέθηκαν οι πρόεδροι της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και πολιτικοί ηγέτες και ξένοι διπλωμάτες. Κύριος ομιλιτής στο φιλολογικό μνημόσυνο ήταν ο Έλληνας υπουργός εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε τόσο στην προσωπικότητα του Μακαρίου Γ’, αλλά δεν παρέλειψε να θίξει και το Κυπριακό ζήτημα το οποίο παραμένει ακόμα άλυτο. Στην ομιλία του ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι η 30η επέτειος από το θάνατο του Μακαρίου δίνει τη δυνατότητα οι λαοί και οι ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου να απευθύνουν διπλό ηχηρό μήνυμα.

Πρώτον, προς τη διεθνή Κοινότητα και τους Οργανισμούς της, και ιδιαίτερα τον Ο.Η.Ε.: Ότι, με αφορμή την πικρή εμπειρία της Κύπρου, δεν νοούνται ‘συμβιβασμοί’, οι οποίοι δυναμιτίζουν τα ίδια τα θεμέλια του διεθνούς δικαίου“, ήταν το πρώτο μήνυμα κατά τον Έλληνα υπουργό προς τον ΟΗΕ. Ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι η διεθνής κοινότητα είναι παθητικός παρατηρητής των εξελίξεων στο Κυπριακό ” ιδίως δε όσο επιμένει – από πρόθεση ή αμηχανία- να επινοεί θνησιγενή υβρίδια κρατικής υπόστασης, τα οποία θα οδηγούσαν μαθηματικά στην αποδιοργάνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας – και τα οποία ουδέποτε πρόκειται να γίνουν δεκτά – τόσο περισσότερο απομειώνει την κανονιστική ισχύ της έννομης τάξης. Και, το κρισιμότερο, τόσο περισσότερο υποτιμά την ίδια της την αξιοπιστία και το κύρος της“, όπως δήλωσε.

Προς την Ευρωπαϊκή Ένωση απευθύνεται, σύμφωνα με τον υπουργός εσωτερικών της Ελλάδας το δεύτερο μήνυμα. ” Κάθε περαιτέρω ανοχή της παρουσίας δυνάμεων κατοχής στην Κύπρο, κάθε πέτρα τειχών διαχωρισμού, που σχίζουν το βασανισμένο κορμί της, είναι, αφενός μια χαίνουσα πληγή για το ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο και, αφετέρου, μια ακόμη επώδυνη πηγή δημοκρατικού ελλείμματος για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, στο σύνολό του“, είπε και τόνισε πως η ΕΕ ” οφείλει να ξεκαθαρίσει, urbi et orbi και εμπράκτως, σε όλους εκείνους που φιλοδοξούν να καταλήξουν στους κόλπους της και τούτο: Ότι ο δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση περνάει μέσα από τον πλήρη σεβασμό και την άνευ όρων αναγνώριση κάθε μέλους της. Άρα και της Κύπρου“, δείχνοντας προφανώς την Τουρκία.

Όσο αφορά τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι δεν υπάρχει ηγέτης που ” δέθηκε τόσο στενά και τόσο διαχρονικά, ‘λόγω και έργω’, με την πορεία – το παρόν και το μέλλον – του Λαού του, όσο ο Μακάριος με την μαρτυρική Κύπρο και τον Λαό της“.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα