“Mute – Η σιωπηλή βία της μεσοτοιχίας”: Ένα podcast για την έμφυλη βία δίπλα μας

“Mute – Η σιωπηλή βία της μεσοτοιχίας”: Ένα podcast για την έμφυλη βία δίπλα μας

Ο νικητής ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της τελετής λήξης του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Μια πρωτότυπη ιδέα που εμβαθύνει σε μια από τις σημαντικότερες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, αυτή της έμφυλης βίας, παρουσιάζεται στο podcast Mute – Η σιωπηλή βία της μεσοτοιχίας” του δημοσιογράφου Ανδρέα Βάγια.

Η εκπομπή κέρδισε το «βραβείο για ανάπτυξη ενός πρωτότυπου podcast» που δημιούργησε το iMEdD σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

«Την ώρα που κλείνουν οι πόρτες των διαμερισμάτων, στην άλλη πλευρά του τοίχου πνίγεται ανάμεσα σε λυγμούς, ο ήχος και η φρίκη της κακοποίησης που βιώνουν γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Η συστηματική έμφυλη βία της καθημερινότητας είναι η πραγματικότητα για πολλά θύματα τα οποία δεν μπορούν πολλές φορές να κάνουν κάτι, την ώρα που το “τα εν οίκω μη εν δήμω” οπλίζει τους κακοποιητές για να γίνουν γυναικοκτόνοι. Μετά την επέλαση των lockdown που αύξησαν την αναγκαστική συγκατοίκηση και την ενδοοικογενειακή βία, μαρτυρίες γυναικών φέρνουν στην επιφάνεια τι συμβαίνει στην άλλη μεριά του τοίχου», αναφέρεται στην περίληψη της αίτησης υλοποίησης.

Η πρόταση για την υλοποίηση του podcast συγκέντρωσε το υψηλότερο σκορ στα κριτήρια που είχαν εξαρχής οριστεί (δημοσιογραφική αξία, πρωτοτυπία θέματος και παρουσίασης, μεθοδολογία, τεκμηρίωση και ρεαλιστικό πλαίσιο εκτέλεσης).

Το τελικό podcast θα παρουσιαστεί στη διάρκεια του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (Μάρτιος 2023), σε ειδικό event, στο Εκτός Συναγωνισμού τμήμα Podcast.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα