New York Times: Ο Αξιωματούχος Δικαιωμάτων της Frontex ζητά την αποχώρηση της υπηρεσίας από την Ελλάδα

New York Times: Ο Αξιωματούχος Δικαιωμάτων της Frontex ζητά την αποχώρηση της υπηρεσίας από την Ελλάδα
Λέμβος με μετανάστες (φωτογραφία αρχείου) Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο Γιόνας Γκρίμχεντεν ζητά την αναστολή των επιχειρήσεων της Frontex στην Ελλάδα αφού έχει στα χέρια του αναφορές για συστηματικές επαναπροωθήσεις.

Νέο ρεπορτάζ των New York Times αναδεικνύει τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για τις παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών από τα ελληνικά σύνορα.

Οπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ ο Αξιωματούχος Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Οργανισμού, Γιόνας Γκρίμχεντεν, έχει ζητήσει την αναστολή των επιχειρήσεων της Frontex στη χώρα μας, επικαλούμενος «αξιόπιστες αναφορές» για τις συστηματικές επαναπροωθήσεις προσφύγων από τις ελληνικές αρχές τα τελευταία χρόνια.

Το δημοσίευμα έχει τον τίτλο «οι παραβιάσεις στα ελληνικά σύνορα υπογραμμίζουν τη μάχη προτεραιοτήτων της Ευρώπης για το μεταναστευτικό» και σε αυτό σημειώνεται ότι η Frontex δεν έχει κάνει μεν δεκτή την πρόταση, όμως αυτή, βάζει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση την κυβέρνηση, καθώς, πρόκειται για μια επίσημη, έστω και απόρρητη, καταγραφή των ελληνικών επαναπροωθήσεων.

Οι Times, επισημαίνουν παράλληλα ότι έχουν διαβάσει δύο εκθέσεις του Γκρίμχεντεν και προσθέτουν ότι η σχετική αναφορά για την Ελλάδα καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη έκταση, με αναφορές για παραβιάσεις δικαιωμάτων στα σύνορα της Ε.Ε. για το 2022.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται, επίσης, ότι ο Αξιωματούχος Θεμελιωδών Δικαιωμάτων έχει συγκεντρώσει «συνεχόμενες αξιόπιστες αναφορές για συστηματικές απελάσεις στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα», για «χωρισμό παιδιών από τους γονείς τους», «άρνηση των ελληνικών αρχών να παρέχουν πρόσβαση σε προστασία» και για εξευτελιστική μεταχείριση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα