ΓΓ Ισότητας: Στο 40% των δολοφονιών γυναικών, δράστης είναι ο σύζυγος

ΓΓ Ισότητας: Στο 40% των δολοφονιών γυναικών, δράστης είναι ο σύζυγος

Ανακοίνωση της ΓΓ Ισότητας με αφορμή τις πρόσφατες συζυγοκτονίες. Η κοινωνία μιλά για "έγκλημα πάθους", οπλίζοντας ήδη το χέρι του επόμενου επίδοξου φονιά, αναφέρει η ανακοίνωση

Στο 40% των δολοφονιών γυναικών, δράστης είναι ο σύζυγος, ποσοστό που αναδεικνύει την έσχατη μορφή βίας κατά των γυναικών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γενική γραμματεία ισότητας, με αφορμή τις πρόσφατες συζυγοκτονίες σε Βελβεντό και Χαλκιδική, που συγκλονίζουν το πανελλήνιο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Συγκλονίζεται τις τελευταίες ημέρες η ελληνική κοινωνία από τις δυο δολοφονίες γυναικών-θυμάτων συζυγικής βίας, ενώ διεθνώς, στο 40% των δολοφονιών γυναικών, δράστης είναι ο σύζυγος/σύντροφος, ποσοστό που αναδεικνύει την έσχατη μορφή βίας κατά των γυναικών.

Όταν οι μέθοδοι του εκφοβισμού, της υποτίμησης, της ψυχολογικής, οικονομικής, η/και σωματικής βίας δεν καταφέρνουν να ελέγξουν πλήρως το θύμα, το οποίο ζητά διαζύγιο για να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής του, τότε ο άντρας – αφέντης βρίσκει ως μονόδρομο τη δολοφονία.

Γιατί γι’ αυτόν η γυναίκα δεν είναι σύντροφος, αλλά ιδιοκτησία!

Γιατί αν δεν είναι μαζί του, δε θα είναι πουθενά!

Γιατί αν αυτός δε θέλει ή δε μπορεί να χτίσει τη ζωή του από την αρχή, δε θα την αφήσει να το κάνει ούτε αυτή!

Τι κι αν υπάρχουν και παιδιά που μένουνε πεντάρφανα;

Αδιαφορεί! Το πληγωμένο του εγώ ζητά ικανοποίηση και τίποτα άλλο δεν έχει σημασία!

Και η κοινωνία τι κάνει; μιλάει για έγκλημα πάθους και οικογενειακή τραγωδία, οπλίζοντας ήδη το χέρι του επόμενου επίδοξου φονιά! Φτάνει πια! Ως εδώ!

Χρόνια ολόκληρα, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων παλεύει να αναδείξει το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών, να δώσει προστασία στα θύματα, να ανατρέψει τα στερεότυπα και τις νοοτροπίες που τροφοδοτούν σεξισμό και βία.

Ώρα να σταματήσουμε να αναπαράγουμε θύτες, γιατί μόνο όταν σταματήσουμε να ανεχόμαστε τη βία και να βρίσκουμε δικαιολογίες για τους δράστες, δε θα χρειάζεται πια να θρηνούμε νεκρές γυναίκες κι ορφανά παιδιά…

Καλούμε, λοιπόν, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να στηρίξουν τον αγώνα μας. Έχουμε υποστηρικτικό δίκτυο προστασίας των θυμάτων και θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας. Δεν είναι αρκετό!

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη συνεισφορά που μπορούν και πρέπει να έχουν σε αυτή τη προσπάθεια!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα