Ο Μανώλας από την Ψέριμο που έγινε καρτ ποστάλ και ταξίδεψε την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο

Ο Μανώλας από την Ψέριμο που έγινε καρτ ποστάλ και ταξίδεψε την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από την Ψέριμο σε όλο τον κόσμο, η ιστορία του Μανώλξη Τρικοίλη ταξίδεψε μέσα από ιστορικά καρτ ποστάλ, ως μια χαρακτηριστική, παραδοσιακή ελληνική φιγούρα.

Ο Μανώλας της Ψερίμου, με το εντυπωσιακό μουστάκι, το έντονο βλέμμα και το σαρίκι του, δίχως να το γνωρίζει, αποτέλεσε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό για δεκαετίες. Ένας φωτογράφος τυχαία είδε τον Μανώλα Τρικοίλη να κάθεται στην άκρη του δρόμου στην Ψέριμο και τον φωτογράφισε. Η εικόνα του έγινε καρτ ποστάλ και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο ως μια χαρακτηριστική, παραδοσιακή ελληνική φιγούρα.

Ο εγγονός του Γιώργος Τρικοίλης, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξήγησε πως, η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι από τη δεκαετία του ’80.

«Ο παππούς μου καθότανε στον δρόμο, απέναντι απο την ταβέρνα μας- ήτανε πολύ γραφική και έντονη μορφή. Πέρασε ένας δημοσιογράφος, τον είδε, εντυπωσιάστηκε και τον έβγαλε μια φωτογραφία, χωρίς να τον ειδοποιήσει. Η φωτογραφία έγινε καρτ ποστάλ, την πούλησε σε τουριστικά καταστήματα σε όλο τον κόσμο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το 1992, ο Μανώλας Τρικοίλης έφυγε απο τη ζωή, αλλά η φωτογραφία του κυκλοφορεί μέχρι σήμερα. «Την έχουμε δει στο Μοναστηράκι, τον είδαμε μέχρι και στην Αυστραλία, την έχουν σε καφενείο που πηγαίνουν όλοι οι Καλύμνιοι», επισήμανε ο Γιώργος Τρικοίλης και σημείωσε πως όταν ενημερώθηκε ο παππούς του ότι η φωτογραφία του έκανε τον γύρο του κόσμου, δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον!

«Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να έχει κοντά του καλούς φίλους, τα ζωάκια του, να απολαμβάνει τη ρετσίνα, τους μεζέδες, τα τυριά του και όλα καλά. Ήταν απλός άνθρωπος, έντονος χαρακτήρας, σκληρός και πολύ καλός σκοπευτής. Είχαν έρθει στο νησί και τον έψαχναν οι Γερμανοί, ήθελαν να τον σκοτώσουν διότι είχαν μάθει ότι ήταν πολύ καλός σκοπευτής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως ο ίδιος περιέγραψε χαριτολογώντας, δεν είναι λίγοι αυτοί που «διεκδίκησαν» την καταγωγή του Μανώλα.

«Σε ενα ταξίδι με την οικογένεια μου στην Κρήτη, όταν είδαμε σε ένα κατάστημα με τουριστικά είδη τη συγκεκριμένη φωτογραφία του παππού μου, με τη μουστάκα και το σαρίκι, ρώτησα ποιος είναι αυτός. Η απάντηση που έλαβα ήταν πως είναι ένας Κρητικός, πολύ σημαντικός, που πολέμησε στα Σφακιά. Εγώ, από την πλευρά μου, τους διαβεβαίωσα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς ο συγκεκριμένος άνδρας δεν είναι από την Κρήτη, αλλά είναι ο παππούς μου, ο Μανώλας, που έζησε και πέθανε στην Ψέριμο. Εκείνα τα χρόνια, οι περισσότεροι νησιώτες είχαν μουστάκια και φορούσαν σαρίκια, δεν είχαν αυτή την εμφάνιση μόνο οι Κρητικοί» σημείωσε.

Ο Γιώργος Τρικοίλης ζει και εργάζεται στην Ψέριμο, που μετρά μόλις 20 μόνιμους κατοίκους, και διατηρεί την «ταβέρνα του Μανώλα», μια από της καλύτερες του νησιού που επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες κάθε καλοκαίρι. Εκεί έχει δημιουργήσει μια γωνιά, όπου υπάρχει αυτή η χαρακτηριστική φωτογραφία του παππού του, μαζί με άλλες φωτογραφίες και αντικείμενα που αποτυπώνουν την ιστορία της οικογένειας του.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα