Οι διάσημοι που “χάιδεψαν” τη Χρυσή Αυγή – Από τον Σφακιανάκη μέχρι τον Γαϊτάνο

Οι διάσημοι που “χάιδεψαν” τη Χρυσή Αυγή – Από τον Σφακιανάκη μέχρι τον Γαϊτάνο

Άνθρωποι του καλλιτεχνικού και αθλητικού κόσμου που χρησιμοποίησαν τον δημόσιο λόγο για να υποστηρίξουν έμμεσα ή άμεσα τη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση.

Από το πρωί της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου, η φωνή της δημοκρατικής Ελλάδας θα βροντοφωνάξει “Δεν είναι αθώοι” σε κάθε γωνιά της χώρας ή και έξω από αυτή για τους 68 κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής, την ώρα που το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα ανακοινώνει την ετυμηγορία για την εγκληματική της δράση.

Μία απόφαση και μία μέρα που θα ρίξει τίτλους τέλους σε μία μαύρη περίοδο της Μεταπολίτευσης. Σε μία περίοδο, όμως, παράλληλα όπου άλλες “φωνές”, προερχόμενες από τον καλλιτεχνικό και αθλητικό κόσμο, αυτόν που -πρέπει να θεωρείται λίκνο πολιτισμού και βήμα για δημόσιο λόγο που αντηχεί και πρεσβεύει τα ιδανικά του, τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Από καλοκαίρι του 2012, με την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, σε μία περίοδο κοινωνικοοικονομικής αλλά και πολιτικής κρίσης για τη χώρα, μέχρι και τη στιγμή που και τα τελευταία “πολιτικά” απολειφάδια του ναζισμού θα εξαλειφθούν από το (παρα)πολιτικό προσκήνιο, αρκετές διασημότητες υποδέχτηκαν με ικανοποίηση την άνοδο του ακροδεξιού μορφώματος. Έτσι, είτε το υπερασπίστηκαν δημόσια μέσω των τοποθετήσεών τους, είτε το χρησιμοποίησαν ως μέρος πολιτικής “πρόζας” στις live εμφανίσεις τους, είτε επεκτάθηκαν σε έμπρακτη υποστήριξη και δραστηριοποίηση δια πολιτικής “εκκόλαψης” και διείσδυσης.

Το News 24/7 θυμίζει μερικές τέτοιες “παραφωνίες” του παρελθόντος:

Εγώ μια φορά ψήφισα. Αυτούς που έβαλαν φυλακή

Ο Νότης Σφακιανάκης είχε τοποθετηθεί πολλάκις υπέρ της Χρυσής Αυγής, τόσο μέσω συνεντεύξεων, όσο και μέσω των live εμφανίσεων στα κέντρα διασκέδασης, όπου συχνά απευθυνόταν στον κόσμο και εξέφραζε τις απόψεις, πάντα φίλα προσκείμενες στα ναζιστικά ιδεώδη της Χρυσής Αυγής. Την οποία και ψήφισε: “Εγώ ψήφισα τη Χρυσή Αυγή γιατί, δυστυχώς, αυτά τα παιδιά από τον Κολωνό, τα Πετράλωνα, το Πέραμα είναι καλύτεροι από όλους αυτούς τους γραβατωμένους οι οποίοι με το γάντι σφάζουν κοινωνίες ολόκληρες.

Εγώ δεν ψήφισα ποτέ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Έχω ψηφίσει μόνο μια φορά στη ζωή μου και ψήφισα εκείνους που έβαλαν στη φυλακή. Οι φασίστες λένε τους άλλους φασίστες. Είναι άδικο το να φυλακίζουν ανθρώπους πριν δικαστούν”, σε άλλη του συνέντευξη είχε πει, “ψήφισα αυτούς που είναι αντίθετοι με όλους αυτούς που έχουν κυβερνήσει μέχρι τώρα. Δηλαδή τον Καραϊσκάκη; Αυτόν ψήφισα”, έχει πει σε διάφορες συνεντεύξεις του.

Λόγια που έγιναν πόλος έλξης για αρκετά μέλη της Χρυσής Αυγής, τα οποία αποφάσισαν να στήσουν και ολόκληρη “φιέστα” σε νυχτερινό κέντρο όπου και εμφανιζόταν. Εκείνο το βράδυ, την ώρα που ο Νότης Σφακιανάκης τραγουδούσε, με μία ελληνική σημαία στην πλάτη του, κι αφού σταμάτησε για να “αγορεύσει” εκ νέου στο κοινό του, οι Χρυσαυγίτες από κάτω τον επευφημούσαν φωνάζοντας εθνικιστικά συνθήματα.

Ο Νότης Σφακιανάκης, απευθύνθηκε σε αυτούς, λέγοντας: “Κάνετε αντίσταση. Κι εγώ υποστηρίζω τους αντιστασιακούς του σήμερα”.

Από τα 100 της Χρυσής Αυγής, τα 10 μπορεί να είναι καλά

Το καλοκαίρι του 2013, λίγο καιρό πριν δολοφονηθεί ο Παύλος Φύσσας, ο Νίκος Βέρτης είχε παραχωρήσει συνέντευξη σε ιστοσελίδα της Πάτρας, στο περιθώριο εμφάνισής του στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Τότε, είχε πει: “Ποτέ δεν πήρα θέση σε κόμματα και δεν συμφωνώ ή διαφωνώ με κανέναν. Η Χρυσή Αυγή από τα 100 που θα πει μπορεί τα 10 να είναι καλά”, λέγοντας βέβαια πως “ποτέ στη ζωή μου δεν ήμουν με τα άκρα, ούτε ήμουν κομματικοποιημένος”.

Μάλιστα, ο Νίκος Βέρτης είχε παρομοιάσει τον ιδανικό ηγέτη στα δικά του μάτια με τον “Λεωνίδα”: “Δένομαι με κάποιο πρόσωπο που θα με πείσει ότι είναι ικανό να κυβερνήσει. Αυτό που μου λείπει εμένα είναι ένας Έλληνας, ένας “Λεωνίδας” να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και οι υπόλοιποι να ακολουθήσουν. Αυτό είναι το πρόβλημα της Ελλάδας,αν βγει ένας “Λεωνίδας” με πυγμή και δυναμική”.

Ας είναι ό,τι θέλουν, θα είμαι ο πρώτος που θα τους ψηφίσει

Τον Μάιο του 2013, ο Γιάννης Πλούταρχος παραχώρησε συνέντευξη σε ένθετο εφημερίδας, όπου κλήθηκε να σχολιάσει την πολιτική κατάσταση της χώρας:Εγώ προσωπικά τα σλογκανάκια του στυλ «ακραία δεξιά» ή «ακραία αριστερά» που χρησιμοποιούν κάποιοι για να εκφοβίσουν τον κόσμο τα ακούω βερεσέ. Κι εγώ αν αυτά τα κόμματα διαχειριστούν με σωστό τρόπο και σεβασμό τα προβλήματα των Ελλήνων, είμαι ο πρώτος που θα τα ψηφίσει. Σήμερα κρίνω τις πράξεις των κομμάτων και δεν με ενδιαφέρουν οι χαρακτηρισμοί όπως κουκουλοφόροι ή τραμπούκοι. Ας είναι ό,τι θέλουν. Φτάνει να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο”.

Μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε στο πρόσωπό του, ο γνωστός τραγουδιστής αντέδρασε, λέγοντας: “Είπα κάτι κακό; Λυπάμαι. Εγώ είπα απλά ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από τις διάφορες πολιτικές”, ενώ σε ανακοίνωσή του σημείωσε πως “η σκέψη μου και η έννοια μου, αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η ελληνική κοινωνία, είναι η χώρα να βγει από το αδιέξοδο και να έχει ευημερία και πρόοδο. Το οφείλουμε στις γενιές που έρχονται. Δεν είχα φανταστεί πως θα δω το 2013 την Ελλάδα στα συσσίτια, να μην έχει δουλειά, και ένα μέλλον αβέβαιο για τα παιδιά της. Με ενδιαφέρει η επίλυση του προβλήματος στη πράξη από όπου και αν προέρχεται, και ουδέποτε τάχθηκα υπέρ κάποιου κόμματος. Σαν Έλληνες έχουμε μάθει να ζούμε με αξιοπρέπεια και δεν μπορεί να μας την στερήσει κανένα”.

Γεμίσαμε λαθρομετανάστες, δεν θα μας πηδ…ουν κιόλας”

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της Χρυσής Αυγής και υιοθέτηση των όσων πρεσβεύει είχε και ο Σταμάτης Γονίδης. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε πει τα εξής:

Κάθε φορά κάποιον πρέπει να κάψουν για να αποδεικνύουν ότι είναι δημοκράτες. Να λοιπόν γιατί ο λαός που δεν μασάει κουτόχορτο ψηφίζει Χρυσή Αυγή. «Εντάξει, κι εμείς έχουμε πάει μετανάστες νόμιμα έξω, αλλά μου γεμίσατε τον κόσμο λαθρομετανάστες και φοβάμαι να περπατήσω έξω. Δεν είμαι ρατσιστής, αλλά βλέπω παράξενα πράγματα. Είπαμε είμαστε φιλόξενος λαός, όλα καλά, αλλά δεν θα μας πηδ@ξουν… κιόλας! Τι συμβαίνει; Γιατί αυτή η υποστήριξη;Από που έρχεται; Να δείξεις τι; Ότι είσαι δημοκράτης; Χρησιμοποιείς τη δημοκρατία για να μας πηδ@ς; Δεν το κατάλαβα αυτό! Δεν νιώθω ασφαλής μες στην χώρα μου”.

Μάλιστα, είχε σταθεί στο πλευρό του Γιώργου Κατίδη για τη ναζιστική χειρονομία που είχε κάνει σε αγώνα της ΑΕΚ (ως ποδοσφαιριστής της τότε) έγοντας ότι “λαός που δεν μασάει κουτόχορτο ψηφίζει Χρυσή Αυγή”. Σε μία live εμφάνισή του, είχε φωτογραφηθεί να κάνει μία κίνηση με το χέρι του που παρέπεμπε σε εκείνο τον χαιρετισμό, προκαλώντας πλήθος αρνητικών σχολίων και αντιδράσεων.

Μ αρέσει ο τσαμπουκάς τους

Ο γνωστός για το εκκλησιαστικό του ρεπερτόριο, Πέτρος Γαϊτάνος είχε κάνει την εξής δήλωση: “Μ’ αρέσει ο τσαμπουκάς της Χρυσής Αυγής. Θεωρώ ότι εν μέρει καλά πράττει! Μ’ αρέσει αυτό που κάνει η Χρυσή Αυγή, όμως δεν μ’ αρέσει να γίνεται από μόνο του. Πρέπει κάποια στιγμή να ανασκουμπωθούν και να το κάνουν οι πολιτικοί. Προτιμώ η Χρυσή Αυγή να ξεφύγει λίγο παρά να λούζομαι τη χαζοευγένεια των ΜΜΕ και των πολιτικών, οι οποίοι μας έχουν καταστρέψει. Προτιμώ μια Χρυσή Αυγή που θα είναι τσαμπουκάδες. Θέλουμε όλα να είναι μέσα στην ευγένεια… Και γιατί η Χρυσή Αυγή είναι τόσο επιθετική; Γιατί η Χρυσή Αυγή αποκαθιστά την αστυνομία; Ξέρετε πόσες φορές παρακολουθώντας τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ήθελα να κάνω αυτό που κάνει η Χρυσή Αυγή;

Για τα παραπάνω είχε δώσει και ένα προσωπικό παράδειγμα: “Ξέρετε πόσες φορές κυκλοφορώ στους δρόμους και βλέπω να πωλούνται παράνομα τα cd μας μου έρχεται να πιάσω αυτούς τους μαύρους και να πάρω όλα τα cd και να τα σπάσω στο κεφάλι τους;”

Αυτές οι τοποθετήσεις κέρδισαν και τις φιλοφρονήσεις της Χρυσής Αυγής, με τον ίδιο βέβαια έπειτα να ανασκευάζει, αν και όπως επίσης είχε πει “δεν έχω μετανιώσει”.

Εγώ γεννήθηκα εθνικιστής

Η περίπτωση του Στιβ Γιατζόγλου είναι γνωστή. Τα ακροδεξιό λογύδριο ήταν στο ρεπερτόριο του δημόσιου λόγου του, μέχρι να “πιστοποιηθεί” με την απόφασή του να πολιτευτεί με τη Χρυσή Αυγή στις εκλογές του 2019.

Ο πρώην μπασκετμπολίστας και προπονητής είχε πει πως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν “κακιά στιγμή”: “Ο Φύσσας ήταν μία κακή στιγμή. Δεν υπάρχουν άλλοι Φύσσες; Το εκμεταλλεύτηκαν αυτό. Το μέτωπό μου είναι καθαρό”, εξηγώντας περί ποίου μετώπου μιλούσε:Εμένα μου αρέσει να με λένε πατριώτη. Να με λένε Έλληνα. Αναρωτιέμαι αυτή την στιγμή η Χρυσή Αυγή έχει καμιά συμμετοχή σε όλο αυτό που γίνεται στην Ελλάδα σήμερα;”, ενώ σε άλλη του συνέντευξη είχε πει: Εσύ πιστεύεις ότι πήγε να σκοτώσει τον Φύσσα; Ότι πήγαν κάποιοι άνθρωποι να σκοτώσουν τον Φύσσα; Παρεξηγήθηκε όμως αυτό που είπα εγώ “ως κακή στιγμή”; Γιατί όντως ήταν μια κακή στιγμή που τσακώθηκε με έναν εγκληματία που τον μαχαίρωσε και τον σκότωσε. Πρέπει να τιμωρηθεί αυτός που τον σκότωσε. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι ήταν οργανωμένο το έγκλημα. Τα δύο παιδιά όμως που άνηκαν στην Χρυσή Αυγή και τα σκότωσαν ήταν οργανωμένο έγκλημα”.

Η στήριξη από τη Σαμπρίνα

Δύο από τους παραπάνω, Νότης Σφακιανάκης και Στιβ Γιατζόγλου είχαν και την υποστήριξη από τη Σαμπρίνα. Την περίοδο εκείνων των τοποθετήσεων, η ίδια είχε πει: “Υποστηρίζω τον Νότη και τον Στηβ Γιατζόγλου και όλους που έχουν κάθε δικαίωμα να παρακολουθούν κάτι που θέλουν να ακούσουν. Κατηγόρησαν τον Στηβ γιατί παραβρέθηκε σε εκδήλωση. Πού αλλού μπορείς να ακούσεις τη θέση της Χρυσής Αυγής;”.

Ο “Καιάδας” είναι γλυκούλης

Η επιφανειακή αντιμετώπιση και η έλλειψη σοβαρής κρίσης της ιδεολογίας και των πρακτικών της Χρυσής Αυγής δεν ήταν γνώρισμα ενός μόνο μέρους της ελληνικής showbiz, αλλά και της ελληνικής τηλεόρασης. Αρκετοί παρουσιαστές και αρκετές παρουσιάστριες εκείνη την περίοδο ενέτασσαν ελαφρά τη καρδία τα πεπραγμένα της στο στο πρόγραμμά τους, σχολιάζοντας επιδερμικά και χωρίς πολιτικά κριτήρια, κρίση και διορατικότητα. Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα παρουσιάστριας για τον Γιώργο Γερμενή (τον “Καιάδα” της Χρυσής Αυγής) ότι είναι… γλυκούλης. Δεν ήταν η πρώτη φορά που τα μέλη της σχολιάστηκαν για την εξωτερική τους εμφάνιση από παρουσιαστές πρωινών ή και μεσημεριανών εκπομπών, με την ιδεολογία, τους τραμπουκισμούς και τις δολοφονικές επιθέσεις να περνούν σε δεύτερη μοίρα, ή να μην εντάσσονται καν στην ατζέντα της ενημέρωσης και του σχολιασμού.

Το “ανέκδοτο” με τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου

Το καλοκαίρι του 2012, η Βούλα Παπαχρήσου αποβλήθηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για την εξής ανάρτησή της στο Twitter: “Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα.. Τουλάχιστον τα κουνούπια του δυτικού Νείλου..θα τρώνε σπιτικό φαγητό!!!”, προκαλώντας κοινωνική και πολιτική κατακραυγή, διχασμό, αλλά και τροφή για σχόλια μετά από φωτογραφίες που την απεικόνιζαν στο πλευρό του Ηλία Κασιδιάρη.

Σε συνέντευξή της λίγο καιρό αργότερα, κι ενώ είχε ζητήσει δημόσια συγγνώμη, δήλωσε πως δεν μετάνιωσε για το “ανέκδοτο”: “Το έκανα για πλάκα, αλλά δεν μετανιώνω”. Βέβαια, προσπάθησε να δικαιολογηθεί, λέγοντας πως “είμαι παιδί ακόμα. Βρείτε μου ένα παιδί που δεν κάνει ούτε ένα λάθος”.

Όσο για τον Ηλία Κασιδιάρη και τη σωματική επίθεση στη Λιάνα Κανέλλη: “Ο ίδιος εκφράζει τα λόγια του απλού πολίτη. Τα περνά μέσα από τη Βουλή. Θυμάμαι πως δεν το ξεκίνησε πρώτος εκείνος. Εγώ, αν ήμουν προκλητική απέναντι σε έναν άντρα και έβριζα, θα ήμουν έτοιμη για την απάντησή του”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα