Οι stand up comedians ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ

Οι stand up comedians ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ
- Aris Oikonomou / SOOC

Η Ήρα Κατσούδα, ηθοποιός και stand up comedian, συμμετέχοντας στο αφιέρωμα "Η Ελλάδα στο μέλλον" γράφει στο NEWS 24/7 για το stand up κι όχι μόνο του...μέλλοντος.

Μπορεί να θεωρηθούν ουτοπικές ή ειρωνικές οι προβλέψεις μου, αλλά τουλάχιστον βασίζονται σε κάποια λογική. Και μεταξύ μας αν έλεγα ότι θα μας την πέσουν εξωγήινοι stand up comedians και θα κρίνεται η επιβίωση μας από αστεία που θα λέμε και θα αποφασίζουν οι εξωγήινοι αν θα ζήσουμε ή όχι, πάλι θα έβγαζε περισσότερο νόημα από αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην τέχνη στην Ελλάδα.

Η λογική μου πάει ως εξής:

Όλοι τα τελευταία χρόνια περνάμε κάπως δύσκολα θα έλεγε κανείς, αλλά από το 2020 ο κλάδος μας και γενικότερα όλοι οι άνθρωποι της τέχνης, δε θα πω ότι περνάμε απλά δύσκολα, θα πω ότι περνάμε δοκιμασία ασυλίας σε reality.

Αρχικά έρχεται η πανδημία που σταματάει κάθε δραστηριότητα και όλοι παίρνουν επίδομα, αλλά όχι και οι καλλιτέχνες γιατί αυτό δεν θεωρείται ακριβώς δουλειά από την πολιτεία, αλλά χόμπι. Στη συνέχεια ξεκινάει το support art workers που κερδίζουμε και εμείς μια θέση στον ήλιο του επιδόματος, μετά συνεχίζει η πανδημία που αρχίζουν και ανοίγουν όλες οι δραστηριότητες, αλλά όχι και τα θέατρα, μιας και κάποιος σούπερ εγκέφαλος έκρινε ότι το να πας θέατρο με μάσκα είναι πιο επικίνδυνο από το να πας ταβέρνα και να γελάς, ενώ μασάς σουτζουκάκι. Οριακά το να πας θέατρο εξισώθηκε σε επικινδυνότητα με το να γλείφεις πόμολα.

Έπειτα, ανοίγουν τα θέατρα μια με 50% χωρητικότητα, μετά με 80% χωρητικότητα, μετά με χωρητικότητα στους δύο τρίτος δεν χωρεί, μία παίζαμε σε εμβολιασμένους, μία σε ανεμβολίαστους, μία σε αυτούς που είχαν κάνει 1η δόση, μία σε αυτούς που είχαν κάνει κατευθείαν την 2η δόση και εμείς να είμαστε σαν τους λογιστές που δεν προλαβαίνουν να διαβάζουν καν τις νέες διατάξεις.

Και ερχόμαστε στο εμβατηριακό κλείσιμο του 2022 όπου το Υπουργείο Πολιτισμού υποβιβάζει τα πτυχία των Δραματικών Σχολών σε απολυτήριο λυκείου και με αυτό τον τρόπο αυτοκαταργείται, αν θεωρήσουμε ότι υπήρξε και ποτέ.

Κοινώς, τα τελευταία χρόνια ο χώρος της τέχνης έχει καταλήξει σάκος του μποξ για οποιοδήποτε παράλογο, εκδικητικό και άδικο βίτσιο κουβαλάει το Υπ. Πολιτισμού.

Σου λέει τώρα η Υπουργός «Τι; Πέθανε το cast από το Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο; Οι ζωντανοί θα φάτε την οργή μου…»

Οπότε μετά από αυτή την σύντομη απαρίθμηση των γεγονότων, νομίζω πλέον ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι καλλιτέχνες είναι μια κοινωνική ομάδα που στοχοποιείται και διώκεται και όπως κάθε ομάδα που διώκεται κάποια στιγμή έρχεται η ώρα της να λάμψει και αυτό νομίζω ότι θα έρθει το 2023.

Φύγαμε για ακραίες προβλέψεις!

Εξάλλου τσάμπα είναι τα όνειρα.

Το ’23 λοιπόν οι stand up comedians θα πάρουν εξέχουσες θέσεις στις show biz και την τηλεόραση. (Είδατε; Ήδη ξεκίνησα με αστείο).

Οι κωμικές σειρές που καταθέτουμε για την τηλεόραση, θα εγκρίνονται αμέσως δίνοντας χώρο σε φρέσκο χιούμορ και δεν θα καθυστερούν επειδή εγκρίθηκαν άλλες βασισμένες στο στερεοτυπικό δίπολο η γυναίκα γκρινιάζει και ο άντρας υποφέρει, κάτι που η ελληνική τηλεόραση δεν χορταίνει να βρίσκει ξεκαρδιστικό.

Ειδική ομάδα κωμικών – κομάντο θα εισβάλει με αστεία σε στούντιο και θα σταματάει επιτόπου τα γυρίσματα οποιασδήποτε εκπομπής με κιτς παρουσιαστές ενώ ταυτόχρονα χερουβείμ, μονόκεροι και HA!HA!HA! θα εμφανιστούν στον ουρανό του πλατό σηματοδοτώντας το τέλος της απέραντης θλίψης και της υποτίμησης του τηλεθεατή κάνοντας έτσι ένα τεράστιο δώρο στην ανθρωπότητα.

Κωμικοί θα παρουσιάζουν late night shows και δεν θα πηγαίνουν απλά καλεσμένοι στις εν λόγω εκπομπές ώστε να ανατριχιάζει η ψυχή τους με τις «αστείες ερωτήσεις» που τους κάνουν άνθρωποι χωρίς χιούμορ και φαντασία.

Βέβαια αυτό θα σημαίνει ότι μερικοί παρουσιαστές – δημόσιοι υπάλληλοι της τηλεόρασης θα μείνουν χωρίς 3ο μεροκάματο, αλλά επειδή είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι και δε θέλουμε το κακό κανενός, έχουμε υπολογίσει ότι και με τα δύο μόνο, βγαίνουν μια χαρά.

Κοινωνικά τώρα, το stand up θα πάρει τόσο μαζική μορφή και αποδοχή που στα παραδοσιακά πανηγύρια στην Κρήτη, οι άνθρωποι θα κάνουν παραγγελιές τα αγαπημένα τους αστεία και θα σηκώνονται να γελάνε ανά οικογένειες.

Βεντέτες μόνο δεν θέλουμε, γιατί είμαστε φιλήσυχοι και δεν ψηνόμαστε για βία.

Τέλος, θα σταματήσει αυτή η λαίλαπα του «Α! είσαι κωμικός πες ένα αστείο» και έτσι θα αισθανόμαστε λίγο λιγότερο αρκούδες με ντέφι.

Δεν ξέρω αν οι νοστραδαμικές μου προβλέψεις πέσουν μέσα πάντως έστω για όση ώρα τα έγραφα, έζησα για λίγο την ουτοπία και πέρασα τέλεια.

ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ.

* Η Ήρα Κατσούδα, είναι ηθοποιός και stand up comedian

Άρθρα σημαντικών προσωπικοτήτων που μοιράζονται σκέψεις και απόψεις για την Ελλάδα και τη θέση της στο μέλλον. Ανακαλύψτε περισσότερα στο αφιέρωμα “2023: Η Ελλάδα Στο Μέλλον”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα