Πάνος Βλάχος: Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν πάει Δικαιοσύνη για το “Μέσα σε ένα σάκο”

Διαβάζεται σε 4'
Πάνος Βλάχος: Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν πάει Δικαιοσύνη για το “Μέσα σε ένα σάκο”
EUROKINISSI ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΜΠΗΣ

Ο Άρης Πορτοσάλτε θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη σάτιρα του Πάνου Βλάχου την ώρα που ο Άδωνις Γεωργιάδης κρατάει τελικά, άλλη στάση.

Διαφορετική στάση από τον Άρη Πορτοσάλτε δείχνει να κρατάει ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος όπως είπε δεν σκοπεύει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τον στίχο “μέσα σ’ ένα σάκο βάλτε Άδωνι και Πορτοσάλτε” από το τραγούδι του Πάνου Βλάχου.

Σε συνέντευξή του το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός ανέφερε πως μετά την επεξήγηση του ηθοποιού και την ανάρτηση που έκανε στα social media, εκτιμά πως ο ίδιος “συνειδητοποίησε, έστω και εν μέρει, ότι αυτό που έκανε ήταν πάρα πολύ χοντρό”.

“Δεν τον ξέρω προσωπικά, ως ηθοποιός μου είναι πολύ συμπαθής και πιστεύω πραγματικά ότι είναι ταλαντούχος. Τον έχω δει αρκετά γιατί οι γιοι μου βλέπανε την Μουρμούρα πολύ. Λοιπόν, πάντα θλίβομαι όταν άνθρωποι ταλαντούχοι, στην προσπάθειά τους να προκαλέσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, κάνουν κάτι τόσο άσχημο”, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

“Όταν λες, να δω σε σάκο, τον Άδωνι και τον Πορτοσάλτε, είναι σαν να λες θέλω να τους δω να είναι πεθαμένοι, να τους σκοτώνουν. Αυτό, όπως και να το δεις, ούτε καλλιτεχνική αδεία λέγεται, ούτε χιούμορ λέγεται, ούτε τίποτα” πρόσθεσε πάντως ο υπουργός Υγείας.

Νωρίτερα, ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ, Άρης Πορτοσάλτε, εξέφρασε την πρόθεσή του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τον επίμαχο στίχο, τον οποίο αντιλαμβάνεται ως “προτροπή σε φόνο”. “Διάλογο με υποκινητή βίας δεν ανοίγεις. Τα περαιτέρω θα τα βρούμε στη Δικαιοσύνη” είπε, προσθέτοντας:

“Θα πάμε με μήνυση και αγωγή και ό,τι άλλο χρειάζεται. Θα ακούω εγω και η οικογένειά μου να δολοφονούμαι για τις απόψεις μου; Ο μοναδικός κριτής μου είναι ο Θεός και η επι γης δικαιοσύνη. Είναι αναχρονιστικό να λέμε ότι η βία είναι μαμή της ιστορίας. Θα πρέπει να παίρνω άδεια για να λέω τις απόψεις μου;”.

Στην εκπομπή του, σημείωσε δε πως “η Ελλάδα πολιτισμικά είναι στον πάτο και προχωρεί ακόμα πιο κάτω”.

Εικάζουμε βέβαια πως ο Άδωνις Γεωργιάδης αποφάσισε να μην κινηθεί νομικά εναντίον του Πάνου Βλάχου, καθώς το “βάλτε σε έναν σάκο” δεν αποτελεί ρητά διατυπωμένη απειλή κατά ζωής, που να μπορεί να σταθεί δικονομικά σε μια υπόθεση. Εύστοχο ή άστοχο ως χρήση σε ένα σατιρικό τραγούδι, στην ελληνική γλώσσα υπάρχουν πλείστα παραδείγματα ανάλογων εκφράσεων, όπως “γουρούνι στο σακί”, “όλοι στο ίδιο σακί” κλπ, με τον κ. Γεωργιάδη να τα έχει κατά νου, μιας και είναι τωόντι καλός γνώστης της ελληνικής (κατά δήλωσή του άλλωστε).

Παράλληλα, ως φράση εν προκειμένω περισσότερο παραπέμπει σε εννοιολογικές διατυπώσεις τύπου “στο ίδιο καζάνι βράζουνε”, ή στην διαδικασία αποκομιδής απορριμμάτων, πράγματα που ούτως ή άλλως θα αποδυνάμωναν την επιχειρηματολογία σχετικά με πιθανές απειλές κατά ζωής – που σε κάθε περίπτωση, είναι καταδικαστέες.

Μένει φυσικά να δούμε αν ο κ. Πορτοσάλτε θα επιμείνει στην απόφασή του περί της νομικής οδού.

Από τη δική του πλευρά του ο Πάνος Βλάχος απάντησε στις αντιδράσεις, με ένα instastory. “Οι στίχοι και η τέχνη μου δεν έχουν σκοπό να υποκινήσουν τη βία. Δεν είναι το χιούμορ και η σάτιρα που γεννούν τη βία. Βάλτε με και εμένα μέσα στον σάκο. Ίσως έτσι να έρθουμε πιο κοντά” έγραψε χαρακτηριστικά.

Για την ιστορία, η σάτιρα του Βλάχου που ακούστηκε προ δύο εβδομάδων στη Θεσσαλονίκη, πατάει στο “Τούτ’ Οι Μπάτσοι Που ‘ρθαν Τώρα” (Νέα Υόρκη, 1928) του ηθοποιού και ρεμπέτη Γιάννη Ιωαννίδη, που υπήρξε πρωταγωνιστής στη συνύπαρξη ρεμπέτικου και επιθεώρησης. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που η λέξη “μπάτσος” ακούγεται σε ελληνικό τραγούδι, υποδηλώνοντας τον Τούρκο φοροεισπράκτορα. Εδώ ο “μπάτσος” αναφέρεται ως ο χαφιές, ο παρακρατικός, που συνεργαζόταν με την αστυνομία.

Το τραγούδι στο πέρασμα των ετών έχει ακουστεί σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, και συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις μέσα από την αντικαθεστωτική δυναμική του.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα