Πατέρας Αντώνιος: Από “προστάτης των παιδιών”, στη δίωξη για ασέλγεια

Πατέρας Αντώνιος: Από “προστάτης των παιδιών”, στη δίωξη για ασέλγεια
Πάτερ Αντώνιος ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ / EUROKINISSI

Οι ιδιαίτερα προβεβλημένες προσπάθειες για το καλό των παιδιών μέσω της Κιβωτού του Κόσμου, το "Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη" από την ΕΕ, η προσωπική δημοφιλία του πατέρα Αντώνιου, μέχρι να έρθουν οι καταγγελίες σεξουαλικής φύσεως και όλα να αποκαλυφθούν.

Για κακουργηματικού βαθμού σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος δύο ανηλίκων που φιλοξενούνταν στην Κιβωτό του Κόσμου, κατηγορείται ο ιδρυτής της δομής, πατέρας Αντώνιος.

Η δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία για τον ιερωμένο με βάση το υλικό της δικογραφίας που σχημάτισε η Εισαγγελία Ανηλίκων αφορά το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση, με χρόνο τέλεσης των πράξεων που του αποδίδονται από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2022. Βαρύνεται επίσης και με το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε όσες πράξεις καταλογίζονται σε επτά εργαζόμενους – συγκατηγορούμενους του, που αφορούν κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών.

Σύμφωνα με την δικογραφία, το κακούργημα σε βάρος του ιδρυτή της Κιβωτού αφορά έναν 19χρονο, σήμερα, πρώην φιλοξενούμενο σε σπίτι της Κιβωτού σε πόλη της επαρχίας και ένα αγόρι 15 ετών.

Πρόκειται ουσιαστικά για την θλιβερή κατάληξη μιας ιστορίας, που ξεκίνησε με την ίδρυση της Κιβωτού το 1998 από τον σήμερα κατηγορούμενο ιερωμένο. Οι προσπάθειές του μάλιστα να βγάλει όσα περισσότερα παιδιά μπορούσε από τη φτώχεια και την εγκατάλειψη και να τους προσφέρει τη δυνατότητα να “σταθούν στα πόδια τους”, προβλήθηκαν ιδιαίτερα από όλα τα μέσα, με τον ίδιο να αποκτάει ολοένα και μεγαλύτερη φήμη. Μάλιστα το 2018 τιμήθηκε με το “Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη” από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και δεν ήταν η μοναδική του βράβευση. Ακολούθησε σειρά άλλων, με την “χρυσόσκονη” να φεύγει απότομα πριν λίγους μήνες και να αποκαλύπτει την ωμή πραγματικότητα.

Η αρχή του τέλους

Η υπόθεση άρχισε σιγά – σιγά να ξετυλίγεται τον περασμένο Νοέμβριο, μετά από καταγγελίες παιδιών που φιλοξενούνταν στην Κιβωτό. Πιο συγκεκριμένα, 19χρονος αποκάλυψε ότι έπεφτε θύμα σεξουαλικής και όχι μόνο, κακοποίησης από το κορυφαίο στέλεχος της δομής επί μία διετία και ο φίλος του που επιβεβαίωσε τις καταγγελίες, υπέδειξαν ακόμη ένα ανήλικο αγόρι ως θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από το ίδιο πρόσωπο, στην δομή του Βόλου. Το περιστατικό με το δεύτερο θύμα, ηλικίας 15 ετών, χρονολογείται πριν από περίπου δύο χρόνια.

Οι αστυνομικές αρχές ξεκίνησαν έρευνες, ενώ με απόφαση της κυβέρνησης αντικαταστάθηκε η διοίκηση της δομής. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επέβαλε απαγόρευση ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. 

Λίγες εβδομάδες μετά ο πατέρας Αντώνιος κλήθηκε να απολογηθεί και στο υπόμνημα που κατέθεσε φέρεται όχι μόνο να αμφισβήτησε τις καταγγελίες που έγιναν σε βάρος αλλά και να επισημαίνει ότι η υπόθεση “αξιοποιείται” από “καλοθελητές” που όπως αναφέρει εποφθαλμιούν το έργο της Κιβωτού.

Άφησε επίσης και αιχμές για την Εισαγγελία στην οποία καταλογίζει ότι υιοθετώντας ψευδείς καταγγελίες συντάσσει “αόριστα κατηγορητήρια”, καλώντας την να πράξει από και πέρα το καθήκον της.

Για τις δύο καταγγελίες για σεξουαλικά αδικήματα, τις οποίες ο κληρικός αφήνει να εννοηθεί πως κάποιοι τις χρησιμοποιούν ως όχημα για άλλες σκοπιμότητες, ο ιδρυτής της Κιβωτού ανέφερε:

“Λόγω προφανών σκοπιμοτήτων, μετά από 25 χρόνια ευδόκιμης λειτουργίας, υποβλήθηκαν δύο, (τονίζεται ο αριθμός 2), καταγγελίες σε βάρος της διοίκησης τη ΚΙΒΩΤΟΥ, που άκριτα υιοθετήθηκαν από ορισμένες μόνον Αρχές, Φορείς και Μέσα. Δυο καταγγελίες προκλητικά και αυταπόδεικτα ψευδείς και αυτοαναιρούμενες. Μάλιστα, η επόμενη «αντέγραφε» τις αοριστολογίες και τα αβάσιμα περιστατικά της προηγούμενης (!!!).”

Για την ουσία των καταγγελιών την βασιμότητα των οποίων αρνείται, ο πατέρας Αντώνιος στρέφει τα βέλη του στον 19χρονο κυρίως και δευτερευόντως στον 15χρονο και αναφέρει:

“Η μεθοδευμένη δράση του πρώτου και κύριου καταγγέλλοντος εξακολουθεί, αφού περιφέρεται άνευ δικαιώματος στις δομές, προσπαθώντας να στηρίξει τα ψεύδη του. Ευτυχώς τον διαψεύδουν κατηγορηματικά πληθώρα παιδιών”. Σημειώνει μάλιστα πως “παιδιά που ενυπόγραφα και με αποδείξεις διέψευσαν τον 19χρονο, υπέστησαν άγριο ξυλοδαρμό, από αγνώστους και απειλές να ανακαλέσουν”.

“Στο μικροσκόπιο” και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Παράλληλα με τις έρευνες για τα σεξουαλικά αδικήματα, σε εξέλιξη ήταν και άλλες σχετικά με τα οικονομικά της Κιβωτού. Πόρισμα της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες εντοπίζει ενδείξεις τέλεσης σοβαρών κακουργηματικών πράξεων για τον πατέρα Αντώνιο, την πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, και τουλάχιστον δυο συνεργάτες.

Στο πόρισμα αναφέρεται ότι από τον έλεγχο των κλιμακίων της Αρχής σε λογαριασμούς και σε ακίνητα, αναγράφεται η ύπαρξη ενδείξεων ως προς την τέλεση οικονομικών αδικημάτων όπως νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και υπεξαίρεση.

Από τις έρευνες φέρεται να εντοπίστηκαν στοιχεία που να καταδεικνύουν πως ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβύτερα ζούσαν με χρήματα της Κιβωτού του Κόσμου.

Παράλληλα καταγράφονται και αγορές ακινήτων από τον πατέρα Αντώνιο, που ενδεχομένως να είναι «ύποπτες» και πρέπει να ερευνηθούν περαιτέρω. Τέλος η πρεσβύτερα θα πρέπει να ελεγχθεί μαζί με ακόμα δύο πρόσωπα ως προς τη διαχείριση του οργανισμού. Σημειώνεται, ότι διατάχθηκε οριστική δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα