Κολαστήριο παιδικών ψυχών η “Κιβωτός του Κόσμου”

Κολαστήριο παιδικών ψυχών η “Κιβωτός του Κόσμου”
Eurokinissi

Κατέθεσε το δεύτερο αγόρι επιβεβαιώνοντας πλήρως όσα κατήγγειλε ο 19χρονος. Φρικτές οι περιγραφές για σεξουαλική κακοποίηση και βασανιστήρια με ραβδισμούς και χειροδικίες σε ανήλικα παιδιά από εργαζομένους της δομής και κατ’ εντολή του επικεφαλής της.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» που χρόνια διαφημιζόταν ως ένας επίγειος παράδεισος για παρατημένα και κακοποιημένα παιδιά που στις δομές του έβρισκαν καταφύγιο, αλλά τελικά, η βροχή καταγγελιών δίνει την εικόνα μίας επίγειας κόλασης που περιλαμβάνει σεξουαλική κακοποίηση και βασανιστήρια με ραβδισμούς και χειροδικίες σε ανήλικα παιδιά από εργαζομένους της δομής και κατ’ εντολή του επικεφαλής της.

Το δεύτερο αγόρι που είναι ακόμα ανήλικο, κλήθηκε και κατέθεσε στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων πριν επιστρέψει η δικογραφία στην Εισαγγελία και επιβεβαίωσε πλήρως όσα κατήγγειλε ο 19χρονος. Είναι ο φίλος του πρώτου καταγγέλλοντα και έδωσε την ίδια ακριβώς περιγραφή με αυτή του 19χρονου για περιστατικό που έγινε στη Χίο.

Το θύμα βίωνε επί μία διετία αυτή την κατάσταση μέχρι που ενηλικιώθηκε και βρήκε την δύναμη και με την προτροπή άλλων παιδιών που τους είχε εκμυστηρευτεί όσα βίωνε και έτσι προχώρησε στην σχετική καταγγελία.

Στην κατάθεσή του το νεαρό αγόρι περιγράφει την εξάρτηση που είχε από το επικεφαλής της «Κιβωτού», όχι μόνο σε προσωπικό αλλά και σε οικογενειακό επίπεδο καθώς όπως υποστήριξε, η μητέρα του είχε στέγη και ο αδερφός του εργασία εξαιτίας της δομής και φοβόταν τις συνέπειες σε βάρος τους, αν αντιδρούσε.

Ωστόσο, όπως υποστήριξε η συμπεριφορά που βίωνε από ένα σημείο και μετά είχε λάβει καθημερινές διαστάσεις και πολλές φορές την ημέρα, με χειρονομίες και ασελγείς πράξεις σε βάρος του που περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Δεν ήταν μόνο αυτές όμως, καθώς ο επικεφαλής του οργανισμού τον έπαιρνε μαζί του και στις δομές της επαρχίας ακόμη και στο νοσοκομείο όταν χρειάστηκε να νοσηλευτεί και τον υπέβαλε σε εξευτελιστικές διαδικασίες, επιβάλλοντάς του να του βάζει τις κάλτσες και τα παπούτσια, να τον ντύνει και συνεχώς τον έβριζε και του μιλούσε υποτιμητικά.

Το θύμα περιέγραψε πως ακόμη δύο ανήλικα παιδιά είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση που τα υπέδειξε ποια είναι ενώ ανέφερε και την περίπτωση κάποιων παιδιών από δομή της επαρχίας που υπέστησαν εγκλεισμό και βασανιστήρια ακόμη και με ραβδισμούς στα πόδια, κατ’ εντολή του ίδιου ατόμου. Ο νεαρός περιγράφει και τους εργαζόμενους των δομών που είχαν προβεί σε αυτές τις ενέργειες.

Η έρευνα έχει περάσει εξ’ ολοκλήρου από την περασμένη εβδομάδα στα χέρια της Εισαγγελίας και καλούνται εργαζόμενοι και παιδιά που έχουν προβεί σε καταγγελίες, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να κληθεί και ο πατέρας Αντώνιος.

Με την ολοκλήρωση των ερευνών και των καταθέσεων, αναμένεται να ασκηθούν και σχετικές διώξεις που θα καταμεριστούν σε πράξεις και σε πρόσωπα.

Θεοδωρικάκος: Απέναντι στο νόμο δεν υπάρχουν πολίτες ανώτερης και κατώτερης βαθμίδας

«Κανένας δεν είναι υπεράνω του Νόμου, δεν υπάρχουν πολίτες ανώτερης και κατώτερης βαθμίδας», τόνισε, μιλώντας χθες σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ και σε εκπομπή του Alpha, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σχετικά με τις καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου».

«Όπως συνέβη και σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις, υπενθυμίζω την τραγική και απάνθρωπη σεξουαλική κακοποίηση του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό, όπως συνέβη και με έναν πασίγνωστο συγγραφέα, ο οποίος συνελήφθη και βρίσκεται στη φυλακή για χρήση παιδοφιλικού- πορνογραφικού υλικού, όπως συνέβη και με την υπόθεση της κοπέλας στο Παλαιό Φάληρο που βιάστηκε από έναν εγκληματία αλβανικής καταγωγής, το ίδιο συμβαίνει και εδώ. Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου. Όποιος και αν είναι. Δεν υπάρχουν πολίτες ανώτερης και κατώτερης βαθμίδας. Η έρευνα και γι’ αυτή την υπόθεση οφείλουμε να φτάσει μέχρι το τέλος. Υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις Εισαγγελικές Αρχές, υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους αστυνομικούς μας που συνδράμουν το έργο των δικαστικών Αρχών. Η αλήθεια θα λάμψει και αν υπάρχουν εγκληματικές πράξεις, όποιοι και αν είναι οι φερόμενοι δράστες θα οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη.

Το θέμα αντιμετωπίζεται με πολύ μεγάλη ευαισθησία γιατί αφορά παιδιά. Αφορά παιδιά τα οποία δοκιμάζονται, είναι από οικογένειες οι οποίες στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Έχουν βρεθεί από τα εφηβικά τους, απ’ τα παιδικά και εφηβικά χρόνια σε Γολγοθά και οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε. Οφείλουν να στηρίξουν οι Περιφέρειες, οι οποίες έχουν την ευθύνη παρακολούθησης τέτοιου είδους Ιδρυμάτων καθώς και όλος ο Κυβερνητικός μηχανισμός σχετικά τη στήριξη αυτών των παιδιών. Πιστεύω ότι κυρίως πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτούς που είναι ταγμένοι να αποκαλύπτουν την αλήθεια, διότι όταν υπάρχει κάτι σάπιο είναι προτιμότερο να αποκαλύπτεται. Να γίνεται κάθαρση και να προχωράμε μπροστά με έναν πιο αξιόπιστο και σταθερό τρόπο. Πιστεύω ότι αυτό οφείλουμε να αφήσουμε για τις επόμενες γενιές ως παρακαταθήκη και γι’ αυτό όσο και αν σοκαριζόμαστε, όσο κι αν γκρεμίζονται πράγματα μέσα μας, είναι προτιμότερη η αλήθεια αν θέλουμε τα επόμενα βήματα μπροστά να είναι στέρεα.

Χωρίς καμία αμφιβολία, αυτές οι δομές είναι συγκροτημένες με στόχο να συνδράμουν τα παιδιά και ολόκληρη η κοινωνία αλλά και οι μεγάλοι τομείς του Κράτους έχουν βοηθήσει σ’ αυτήν την προσπάθεια. Συνεπώς θα πρέπει να είναι πρώτο μέλημα η προστασία της ψυχής και της ακεραιότητας αυτών των παιδιών από όλους τους φορείς».

Η κυβέρνηση «ξηλώνει» το ΔΣ του ιδρύματος

Τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την «Κιβωτό του Κόσμου» ανακοίνωσε μετά την σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου για αυτόν τον λόγο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ειδικότερα ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε σοβαρές τις καταγγελίες και τόνισε ότι πρέπει να γίνει πλήρης διερεύνηση. “Δε χρειάζεται κωλυσιεργία, ούτε βιαστικά συμπεράσματα, γιατί όποια απόφαση ληφθεί θα αφορά τα παιδιά”, δήλωσε και τόνισε: “Ο νόμος ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις”.

Έθεσε ως προτεραιότητα την ασφάλεια των παιδιών που διαμένουν στη δομή, όποια εξέλιξη και εάν έχει η υπόθεση και ανακοίνωσε ότι σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αποφασίστηκε η άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της Κιβωτού, συμπεριλαμβανομένης προφανώς της συζύγου του πατέρα Αντωνίου, η οποία είναι μέλος του ΔΣ.

Επισήμανε ότι η νέα αυτή διοίκηση θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, μάξιμουμ ενός έτους, κατά το οποίο θα προχωρήσει και η διερεύνηση των καταγγελιών. Σημείωσε όμως ότι έπρεπε να δοθεί μία άμεση λύση για να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία της δομής προς όφελος των παιδιών, επισημαίνοντας ότι η «Κιβωτός του Κόσμου» στηριζόταν κατά 95% σε ιδιωτικές δωρεές, πλην όμως η εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτή έχει πλέον κλονιστεί.

Σημείωσε ότι στόχος πρέπει να είναι η αποϊδρυματοποίηση και τόνισε ότι για αυτό ενισχύεται διαρκώς ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας. Ανέφερε ότι ήδη το 40% των παιδιών που διέμεναν σε ιδρύματα έχει δοθεί σε αναδόχους, καθώς και ότι προβλέπεται η υποχρέωση των δομών να αναρτούν τα στοιχεία των παιδιών και το ενδιαφέρον για αναδοχή.

Ο κ. Οικονόμου πάντως παραδέχθηκε ότι μέχρι σήμερα ο χώρος των ιδρυμάτων είχε αφεθεί ανεξέλεγκτος και υποστήριξε ότι η αρμόδια υπουργός φροντίζει εδώ και καιρό για τη θεσμική οργάνωση του χώρου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα