Πέθανε η Μαργαρίτα Γιαραλή – Το αντίο του Αλέξη Τσίπρα

Διαβάζεται σε 2'
Μαργαρίτα Γεραλή
Μαργαρίτα Γεραλή facebook

Πέθανε η αγωνίστρια της Αριστεράς, Μαργαρίτα Γιαραλή. Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα για την “Μαργαρίτα της Αριστεράς, της αφοσίωσης, της ανιδιοτέλειας, της σεμνότητας”.

Πέθανε το πρωί της Τετάρτης (25/10) η αγωνίστρια της Αριστεράς, Μαργαρίτα Γιαραλή. Η Μαργαρίτα βασανίστηκε και φυλακίστηκε για τις ιδέες και τους αγώνες της τόσο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας όσο και μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η Μαργαρίτα Γεραλή γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στα Γιάννινα. Φοιτήτρια της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής, μέλος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη και μετά την επιβολή της δικτατορίας το 1967 ιδρυτικό μέλος της αντιδικτατορικής οργάνωσης «Ρήγας Φεραίος». Με τη διάσπαση του κομμουνιστικού κόμματος το 1968 συντάχθηκε στις ανανεωτικές δυνάμεις του Κ.Κ.Ε. Εσωτερικού.

Συνελήφθη το 1968 και καταδικάστηκε με τον Α.Ν. 509 σε 25 χρόνια φυλάκιση, αποφυλακίστηκε με την αμνηστία τον Αύγουστο του 1973 και συνελήφθη ξανά μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Από τη μεταπολίτευση και μετά, συνέχισε να δίνει τους αγώνες της ως στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού, του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Μαργαρίτα ήταν παντρεμένη με τον αγωνιστή και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκο Μανιό.

Η πολιτική κηδεία της θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 11:30 στο νεκροταφείο της Καισαριανής.

Το αντίο του Αλέξη Τσίπρα

Με ανάρτηση στο facebook, ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρετά την “Μαργαρίτα της Αριστεράς, της αφοσίωσης, της ανιδιοτέλειας, της σεμνότητας” που δεν είναι πια μαζί μας.

“Στάθηκε με συνέπεια απέναντι στη χούντα, συμμετείχε από την πρώτη γραμμή σε όλους τους δύσκολους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, προσωποποίησε τις αξίες της ελευθερίας, της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης με τον πιο φωτεινό τρόπο. Θα μας λείπει. Θα τη θυμόμαστε. “Το όνομά της θα είναι πάντα συνώνυμο με όλα εκείνα που σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο ίσως από ποτέ.” γράφει στην ανάρτησή του και εκφράζει τα συλλυπητήριά του “στον Νίκο, στην Παναγιώτα, στον Μανώλη, στα εγγόνια της και τους δικούς της ανθρώπους”.

Κασσελάκης: Υπήρξε προσωποποίηση των αγώνων της Αριστεράς για Δημοκρατία και Ελευθερία

«Η Μαργαρίτα Γιαραλή υπήρξε προσωποποίηση των αγώνων της Αριστεράς για Δημοκρατία και Ελευθερία. Σεμνή, θαρραλέα, ανιδιοτελής» αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η Μαργαρίτα Γιαραλή «καταδικασμένη από τη χούντα για τις ιδέες της και τους αγώνες της για τη νιότη του κόσμου. Συλλυπητήρια στον σύντροφο Νίκο Μανιό, στα παιδιά της και στα εγγόνια της».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα