Πέθανε η θρυλική Τασούλα σε ηλικία 92 ετών – Η απαγωγή της παραλίγο να προκαλέσει εμφύλιο στην Κρήτη

Πέθανε η θρυλική Τασούλα σε ηλικία 92 ετών – Η απαγωγή της παραλίγο να προκαλέσει εμφύλιο στην Κρήτη
Η θρυλική απαγωγή της Τασούλας εφημερίδα Ακρόπολις

Η Αναστασία Αδαμίδου, γνωστή στην Κρήτη ως Τασούλα, πέθανε σε ηλικία 92 ετών. Το καλοκαίρι του 1950 έπεσε θύμα απαγωγής και για χάρη της κηρύχτηκε Στρατιωτικός Νόμος

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η “θρυλική Τασούλα“, του γένους Πετρακογιώργη, η οποία παραλίγο να προκαλέσει αιματηρό επεισόδιο την Κρήτη, όταν απήχθη από

Όπως ανέφερε στο Cretalive η ανιψιά της και αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου, Αριστέα Πλεύρη, η Αναστασία Αδαμίδου ετάφη στο Α’ Κοιμητήριο του Αγ. Κωνσταντίνου στο Ηράκλειο και η κηδεία της τελέστηκε σε αυστηρά οικογενειακό κύκλο.

Η απαγωγή της Τασούλας

Στις 20 Αυγούστου του 1950, η 20χρονη Τασούλα, κόρη του του βουλευτή των Φιλελευθέρων, Γιώργη Πετρακογιώργη, έπεσε θύμα απαγωγής από τον 34χρονο Κώστα Κεφαλογιάννη, αδερφό του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος, Μανώλη, καθώς έβγαινε από τον κινηματογράφο “Όασις” στο Ηράκλειο.

Ο Κώστας Κεφαλογιάννης συνοδευόμενος από πέντε οπλοφόρους άρπαξαν την νεαρή Τασούλα και την μετέφεραν με ενοικιασμένο αυτοκίνητο στον Ψηλορείτη.

Ο Γιώργης Πετρακογιώργης, έξαλλος καθώς απόγονος του αιώνιου πολιτικού αντιπάλου του έκλεψε την κόρη του, αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση. Τουλάχιστον χίλιοι οπλοφόροι οπαδοί του ετοιμάζονταν να επιτεθούν στους επίσης οπλισμένους Ανωγειανούς και οπαδούς του Κεφαλογιάννη, με στόχο να πάρουν πίσω την Τασούλα, η οποία βρισκόταν κρυμμένη σε μια σπηλιά του Ψηλορείτη.

Μια εμφύλια σύρραξη μεταξύ οργισμένων Κρητών ήταν παραπάνω από ορατή. Για να κατευνάσει τα πνεύματα και να προλάβει ένα βέβαιο αιματοκύλισμα, ο Πρωθυπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος, κήρηξε Στρατιωτικό Νόμο στην Κρήτη με αναστολή 9 άρθρων του Συντάγματος ενώ ο απαγωγέας επικηρύχτηκε ως “ληστής”.

Η απαγωγή της θρυλικής Τασούλας στην Κρήτη, εφημερίδα Ακρόπολις

Πάνω από δύο χιλιάδες χωροφύλακες και στρατιώτες εγκαταστάθηκαν στον Ψηλορείτη, κηρύσσοντας την περιοχή “Νεκρή Ζώνη” και επιδόθηκαν σε εξονυχιστικό έλεγχο, χωρίς αποτέλεσμα.

Μέχρι και ο συγγραφέας, Πάτρικ Λη Φόρμερ, έστειλε επιστολές σε Κεφαλογιάννη και Πετρακογιώργη ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Σπυρίδωνας, προσπάθησε με δική του επιστολή να δώσει λύση στο θέμα.

Τελικά, μετά από αρκετές μέρες αναποτελεσματικής καταδίωξης, ο Κώστας και η Τασούλα αφού παντρεύτηκαν στη μονή Δισκουρίου στον Ψηλορείτη, παραδόθηκαν στις Αρχές. Ο απαγωγέας Κώστας Κεφαλογιάννης συνελήφθη για οπλοφορία και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης στις φυλακές Τύρινθας.

Ο Κώστας και η Τασούλα παραδόθηκαν μετά τον γάμο τους, εφημερίδα Εμπρός

Το ζευγάρι χώρισε 3 μήνες μετά την αποφυλάκιση του Κεφαλογιάννη και σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, δεν συναντήθηκαν ποτέ ξανά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορία της Κρητικοπούλας ενέπνευσε και τον σκηνοθέτη, Κωνσταντίνο Μάρκελλο, ο οποίος ανέβασε την υπόθεση στο Θέατρο Σταθμός στο Μεταξουργείο, το 2019, σε μουσική Νίκου Ξυδάκη, με τίτλο “Η απαγωγή της Τασούλας”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα