Πέθανε ο Βαγγέλης Ρωχάμης

Διαβάζεται σε 4'
Ο Βαγγέλης Ρωχάμης
Ο Βαγγέλης Ρωχάμης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών ο διαβόητος δραπέτης, αποκαλούμενος και “πεταλούδας”, Βαγγέλης Ρωχάμης.

Ένας από τους μεγαλύτερους κακοποιούς και… master των αποδράσεων, ο Βαγγέλης Ρωχάμης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών.

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη (06/02) και όπως έγινε γνωστό, νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Χαλκίδας με προβλήματα υγείας.

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης έδρασε στα μέσα της δεκαετίας του ’70 αλλά είναι γνωστός όχι τόσο για τα αδικήματά του, αφού δεν είχε σκοτώσει ποτέ κανέναν, όσο για τις πολλές αποδράσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της θητείας του στη φυλακή, καθώς είχε αποδράσει πάνω από 10 φορές.

Μία από αυτές έγινε τον Απρίλιο του 1986. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής, ο Ρωχάμης που ήταν φυλακισμένος στην Κέρκυρα, είχε μεταφερθεί στις αρχές Φεβρουαρίου στις φυλακές Κορυδαλλού, προκειμένου να παραστεί σε μια σειρά από δίκες.

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης
Ο Βαγγέλης Ρωχάμης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ποιος ήταν ο Βαγγέλης Ρωχάμης

Γεννήθηκε το 1951 στην Εύβοια και ήταν μέλος πολυμελούς οικογένειας.

Σε ηλίκια 16 ετών ξεκίνησε να εργάζεται με σκοπό τη συντήρηση της. Στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του στη Σύρο το 1971 και επειδή δεν του χορηγήθηκε άδεια προκειμένου να επισκεφθεί τη νεογέννητη κόρη του, απέδρασε από το στρατόπεδο. Κατηγορήθηκε επίσης για κλοπή μοτοποδηλάτου και ήλθε σε προστριβή με ανωτέρους του στο στρατό οπότε και έλαβε προσωρινή αναβολή ως Ι-5.

Για την κλοπή καταδικάστηκε σε τρεισήμισι μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού. Το 1976 φυλακίστηκε για την κλοπή που πραγματοποίησε στο ταχυδρομείο του χωριού του. Προς το τέλος της δεκαετίας του ’70 πήρε άτυπο διαζύγιο από τη σύζυγό του και για λίγους μήνες μετέβη στην Κύπρο. Το 1980 συνελήφθη για απόπειρα πώλησης κλεμμένων τηλεοράσεων και φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό. Το Δεκέμβριο του 1981 πρωταγωνίστησε στην πρώτη στάση κρατουμένων στις φυλακές αναπτύσσοντας πολιτικό, διεκδικητικό ρόλο. Για τη δράση του στη στάση δικάστηκε το 1986 και καταδικάστηκε σε 27 μήνες φυλακή.

Καταδικάστηκε για ληστείες, κλοπές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, οπλοφορίες, οπλοχρησίες.

Βαγγέλης Ρωχάμης
Βαγγέλης Ρωχάμης EUROKINISSI

Έχει πραγματοποιήσει πάνω από δέκα αποδράσεις από τις φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας, Κέρκυρας και Αλικαρνασσού. Στις αποδράσεις του τον βοήθησαν φίλοι, ενώ στην απόκρυψη τον βοήθησαν γυναίκες.

Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό στα μέσα της δεκαετίας του ’80, οπότε η αστυνομία τον αναζητούσε με συντονισμένη επιχείρηση μεγάλης κλίμακας και ο Ρωχάμης διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο, οι θαμώνες του οποίου δεν τον κατέδωσαν.

Ο Ρωχάμης αποφυλακίστηκε με βούλευμα τον Απρίλιο του 2000 και από τότε ζούσε στο Λευκαντί της Εύβοιας.

Βαγγέλης Ρωχάμης
Βαγγέλης Ρωχάμης EUROKINISSI

Το 2016 ο Βαγγέλης Ρωχάμης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του Πέτρου Κωστόπουλου στον Alpha και ερωτηθείς για το αν σχεδιάζει κάποια καινούργια ληστεία, αφού είχε… αποσυρθεί από την ενεργό δράση 20 χρόνια, είχε απαντήσει: “Μεγαλώσαμε, αλλά δεν έχουν και οι τράπεζες λεφτά“.

Ο ίδιος είχε πει πως είχε κάνει ληστείες και διαρρήξεις για τις οποίες ποτέ δεν δικάστηκε, αφού όπως δήλωσε, δεν τον είχαν πιάσει ποτέ μιας και δεν μπορούσαν να αποδείξουν τίποτα.

Λίγα χρόνια μετά, η κόρη του, Μαρία Ρωχάμη σε συνέντευξή της είχε μιλήσει για τον πατέρα της, παρουσιάζοντας ένα διαφορετικό πρόσωπο του κακοποιού, αφού αποκάλυψε πως όταν αυτή γεννήθηκε, αυτός δραπέτευσε από την φυλακή, πήγε σε πολυκατάστημα, αγόρασε δώρα και πήγε στο μαιευτήριο να τη δει.

Βαγγέλης Ρωχάμης: Όσα δήλωνε το 2016

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα