Προληπτική εκκένωση οικισμού, απαγορευτικά απόπλου και κατολισθήσεις λόγω της κακοκαιρίας

Διαβάζεται σε 7'
kakokairia
Κακοκαιρία (φωτογραφία αρχείου)

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας που “σαρώνει” σχεδόν όλη την χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια λόγω θυελλωδών ανέμων. Πολλά προβλήματα σε Ήπειρο και Θεσσαλία.

Χειμωνιάτικο το σκηνικό του καιρού, σήμερα, Σάββατο (04/11) καθώς ήδη από το βράδυ της Παρασκευής βρίσκεται σε εξέλιξη το κύμα κακοκαιρίας και σε πολλές περιοχές της χώρας σημειώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένοι άνεμοι, προκαλώντας πολλά προβλήματα.

Λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φτάνουν ακόμα και τα 9 μποφόρ στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, εκδόθηκαν απαγορευτικά απόπλου στα λιμάνια της χώρας, εκτός συγκεκριμένων δρομολογίων.

Από τον λιμένα του Πειραιά τα δρομολόγια των πλοίων διεξάγονται κανονικά, ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε το πρωϊνό δρομολόγιο του ταχύπλοου καταμαράν Champion Jet.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων αλλά και κάποιων συμβατικών πλοίων.

Στη Βόρεια Ελλάδα δεν πραγματοποιούνται επίσης τα δρομολόγια των πλοίων από Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Καβάλα-Πρίνο και Κεραμωτή-Θάσο.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων που αναμένεται να υπάρξουν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Τμήματα της δυτικής Ελλάδας και της δυτικής Θεσσαλίας επηρεάζονται ήδη από ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ από το μεσημέρι, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων θα επηρεαστούν κυρίως η ανατολική Μακεδονία και το απόγευμα η Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο.

Προληπτική εκκένωση οικισμού στην Αχαΐα

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων η Πολιτική Προστασία προχώρησε σε προληπτική εκκένωση του οικισμού Βιλβινιώτικα Αχαΐας και οι κάτοικοι θα μεταφερθούν σε ξενοδοχειακό συγκρότημα όπου θα παραμείνουν όσο κριθεί, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Πρόκειται για προληπτικό μέτρο, καθώς όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ένα δεύτερο κύμα αναμένεται να πλήξει περιοχές του νομού τις επόμενες ώρες.

 

Κατολισθήσεις σε Κόνιτσα, Τζουμέρκα και Πωγώνι

Μεγάλες κατολισθήσεις σημειώνονται σε πολλά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου στο Νομό Ιωαννίνων, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν την περιοχή από το βράδυ της Παρασκευής (04/11).

Ειδικότερα, προβλήματα κατολισθήσεων από την κακοκαιρία δημιουργήθηκαν στα Τζουμέρκα, στον επαρχιακό δρόμο από το γεφύρι της Πλάκας μέχρι τα Πράμαντα, στην Κόνιτσα στην εθνική οδό πριν από τα Μαστοροχώρια και το Πωγώνι, στον δρόμο Δελβινάκι – Πωγωνιανή.

Λόγω των ισχυρών ανέμων, στην πλατεία του Μετσόβου έσπασαν μεγάλα κλαδιά από τα πλατάνια και προκάλεσαν υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

metsobo
Πτώσεις δέντρων στο Μέτσοβο
metsobo
Πτώσεις δέντρων στο Μέτσοβο

Τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας δουλεύουν ασταμάτητα σε όλα τα σημεία για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο.

Κλειστή η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου

Το κύμα κακοκαιρίας έχει αρχίσει να επηρεάζει και τη Ναυπακτία, καθώς από τις πρωινές ώρες έχουν ξεκινήσει να πνέουν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 7 μποφόρ, που έχουν ως αποτέλεσμα την διακοπή του απόπλου των πλοίων της πορθμειακής γραμμής Ρίου Αντιρρίου από τις 8.30 το πρωί.

Αποκλεισμένα χωριά στα ορεινά των Τρικάλων

Αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας είναι και οι κάτοικοι των ορεινών Τρικάλων, όπου Καλαμπάκα και Πύλη δοκιμάζονται για ακόμη μια φορά.

Από αργά το βράδυ της Παρασκευής η ισχυρή βροχόπτωση και η χαλαζόπτωση, καθώς και οι άνεμοι που επικράτησαν προκάλεσαν πολλές ζημιές στον ήδη επιβαρυμένο ορεινό όγκο.

Όπως ανέφερε στο Trikalanews.gr ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή από την πρώτη στιγμή, πολλά προβλήματα αντιμετωπίζει ο Κλεινοβός και το οδικό δίκτυο που έχει γίνει μη προσβάσιμο για τα άλλα χωριά. Αντίστοιχα έχουν σημειωθεί πολλές κατολισθήσεις ενώ σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δρόμοι προς Μεσοχώρα και Παλαιοχώρι.

Την ίδια ώρα, μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει λόγω της κακοκαιρίας και το δίκτυο ηλεκτροδότησης στα ορεινά της περιοχής της Καλαμπάκας με το ρεύμα να έχει επανέλθει μόνο στη Διάβα Καλαμπάκας, όπου οι κάτοικοι βυθίστηκαν από χθες το βράδυ στο σκοτάδι.

Μάλιστα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης χαλαζόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου σε πολλές περιοχές των Τρικάλων.

xalazi
Χαλάζι στα Τρίκαλα Trikala News

Κατέρρευσε τμήμα του δρόμου Φλώρινας – Καστοριάς

Από τη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή κατέρρευσε τμήμα του δρόμου Φλώρινας – Καστοριάς.

Πρόκειται για σημείο στο κέντρο του χωριού Πισοδέρι, όπου ένα μεγάλο τμήμα, ακριβώς δίπλα στην άσφαλτο κατέρρευσε, ενώ φαίνεται πως έχει ραγίσει και η άσφαλτος στο συγκεκριμένο σημείο.

Προς το παρόν, έχει τοποθετηθεί σήμανση, ώστε να αποφεύγεται το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου από τους οδηγούς. Σημειώνεται ότι, στον ίδιο δρόμο, σε περίπου 20 χιλιομετρα απόσταση, έχει καταρρεύσει η μία λωρίδα κυκλοφορίας εδώ και μήνες και έχει τοποθετηθεί φανάρι για την διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων.

 

 Η πρόγνωση του καιρού

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Το Σάββατο (04-11-23)

α. Από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία.

β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία.

γ. τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, το βορειοανατολικό Αιγαίο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Την Κυριακή (05-11-23)

α. Τις πρώτες πρωινές ώρες στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

β. Από το πρωί του Σαββάτου οι νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά στα ανατολικά, ακόμα και πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας, φθάνοντας τα 7 με 8 μποφόρ. Τοπικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται πρόσκαιρα εντάσεις έως και 9 μποφόρ.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 06-11-2023

Αυξημένες νεφώσεις στα δυτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις πρωινές ώρες, οπότε και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο πιθανώς μεμονωμενες καταιγίδες με γρήγορη βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Τις πρωινές και νυχτερινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα ηπειρωτικά. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά και τα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί διευθύνσεις 3 με 5 και τις πρωινές ώρες στα πελάγη τοπικά μέχρι 6 μποφόρ .

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 07-11-2023

Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες τοπικές νεφώσεις. Τις πρωινές και νυχτερινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια της χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ασθενείς και βαθμιαία στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα