Πτώση αεροσκάφους Antonov: Είχε ταξιδέψει δύο φορές στην Ελλάδα – Αίνιγμα με το φορτίο και τις πτήσεις στην Κρήτη

Πτώση αεροσκάφους Antonov: Είχε ταξιδέψει δύο φορές στην Ελλάδα – Αίνιγμα με το φορτίο και τις πτήσεις στην Κρήτη
Πτώση αεροσκάφους Antonov στη Καβάλα INTIME NEWS

Στα δύο του ταξίδια στη Κρήτη το αεροσκάφος παρέμεινε για περίπου μία ώρα στο Ηράκλειο, το οποίο φαίνεται πως ήταν τράνζιτ σταθμός. Άγνωστη η διαδρομή μετά το πέρασμα από τη χώρα μας. Δείτε τα στοιχεία των πτήσεων.

Το ουκρανικό αεροσκάφος Antonov-12, το οποίο συνετρίβη τη νύχτα του Σαββάτου έξω από το Παλαιοχώρι Καβάλας, είχε προσγειωθεί δύο φορές τον τελευταίο μήνα σε ελληνικό αεροδρόμιο, συγκεκριμένα του Ηρακλείου στην Κρήτη. Αυτό προκύπτει από τη συνδρομητική βάση δεδομένων flightradar24.com, η οποία καταγράφει σε πραγματικό χρόνο το στίγμα χιλιάδων αεροσκαφών ανά την υφήλιο.

Ο λόγος της παρουσίας του Antonov στην Κρήτη παραμένει άγνωστος, το ίδιο και το φορτίο του. Και τις δύο φορές παρέμεινε για περίπου μία ώρα στο Ηράκλειο, το οποίο φαίνεται πως ήταν τράνζιτ σταθμός του ταξιδιού του. Ωστόσο, και τις δύο φορές το στίγμα της πτήσης χάνεται, με αποτέλεσμα να μην είναι σαφής η διαδρομή του, πριν και μετά το πέρασμα από την Ελλάδα.

Από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Σύμφωνα με το flightradar24, το ουκρανικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Ηράκλειο στις 7.06 πμ. της 7 Ιουνίου 2022. Πριν από αυτό, εμφανίζεται να πετά πάνω από τα σύνορα Αλγερίας – Τυνησίας, χωρίς να προκύπτει το αεροδρόμιο από το οποίο είχε ξεκινήσει. Το Antonov παράμεινε στην Κρήτη για περίπου μία ώρα.

Απογειώθηκε στις 8.01 πμ. και προσγειώθηκε στις 10.07 πμ. στο Τελ Αβίβ, που ήταν ο τελικός προορισμός της πτήσης με κωδικό MEM3077.

Η δεύτερη φορά που το Antonov βρέθηκε στην Ελλάδα ήταν στις 17 Ιουνίου 2022. Προκύπτει ότι απογειώθηκε στις 5.02 μμ. από το Παρίσι κι έφτασε στο Ηράκλειο στις 10.22 μμ, ως ενδιάμεσο σταθμό της πτήσης ΜΕΜ5001. Μία ώρα μετά, στις 11.18 μμ. βρίσκεται ξανά στον αέρα. Πετά νοτιοανατολικά, όμως το τελευταίο στίγμα του είναι πάνω από το Λιβυκό πέλαγος, κάπου μεταξύ της Κρήτης και των ακτών της Βόρειας Αφρικής.

Το NEWS 24/7 προσπάθησε να επικοινωνήσει με την εταιρεία MERIDIAN στο Κίεβο, η οποία φέρεται να είναι διαχειρίστρια του αεροσκάφους. Ένα από τα ερωτήματα ήταν ο λόγος της παρουσίας του αεροσκάφους στην Κρήτη, δύο φορές τον τελευταίο μήνα, κι επίσης το φορτίο του στα παραπάνω ταξίδια. Έως το πρωί της Τρίτης, δεν υπήρξε κάποια απάντηση από την ουκρανική εταιρεία. Τα δύο ταξίδια στην Ελλάδα δεν είναι το μοναδικό μυστήριο που περιβάλει το αεροσκάφος που συνετρίβη στην Καβάλα.

Η Κυπριακή οφσόρ

Η εταιρεία MERIDIAN, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα της, ιδρύθηκε το 2003. Διαχειρίζεται μόνο αεροσκάφη τύπου Antonov-12 και κάνει πτήσεις τσάρτερ σε όλον τον κόσμο, συνεργαζόμενη με κρατικές αρχές και ΜΚΟ για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η εταιρεία δηλώνει, επίσης, ότι συνεργάζεται στενά με τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ για επείγουσες παραδόσεις φορτίων, μεταξύ αυτών στρατιωτικού υλικού. Ωστόσο, σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα της σελίδας ch-aviation.com, τα αεροσκάφη δεν ανήκουν στη MERIDIAN, αντίθετα η ουκρανική εταιρεία φέρεται να τα διαχειρίζεται με μακροχρόνια μίσθωση από την κυπριακή DS Air Cyprus.

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους Antonov που έπεσε στην Καβάλα Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Το αεροσκάφος, επομένως, τυπικά δεν ήταν άγνωστο στις ελληνικές Αρχές. Εντούτοις, το απόγευμα της Δευτέρας έγινε γνωστό από το Υπουργείο Εξωτερικών ότι με εντολή του Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε διάβημα στον Ουκρανό πρέσβη στην Αθήνα αναφορικά με την ανάγκη ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς για την φύση του φορτίου του ουκρανικού αεροσκάφους.

Επίσης από διπλωματικές πηγές έγινε γνωστό ότι ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι επρόκειτο να πραγματοποιήσει και εκείνος άμεσα διάβημα προς τη Σερβία σχετικά με το φορτίο του Antonov.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα