Πτώση αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα: Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες – Σήμερα η νεκροψία στις 8 σορούς

Πτώση αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα: Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες – Σήμερα η νεκροψία στις 8 σορούς
Πτώση του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Απαντήσεις στα ερωτήματα για την πτώση του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα αναμένεται να δώσουν τα δείγματα του εδάφους που ελήφθησαν από την περιοχή, αλλά και η νεκροψία – νεκροτομή στις οκτώ σορούς, που πιθανότατα θα διενεργηθεί σήμερα.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τα αίτια και τις συνθήκες πτώσης του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα, που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (16/07).

Το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς συνέχισε και χθες, Δευτέρα (17/7), τις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σήμανση πυρομαχικών που έχουν διασκορπιστεί από τα συντρίμμια του αεροσκάφους, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία συγκέντρωσης και απομάκρυνση ή επί τόπου εξουδετέρωσής τους, κάτι που κρίνεται από το κλιμάκιο.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, η νεκροψία – νεκροτομή στις οκτώ σορούς που μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής αναμένεται να διενεργηθεί σήμερα, Τρίτη (19/07). Από την ιατροδικαστική εξέταση ενδεχομένως να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα για τον τρόπο που σκοτώθηκε το οκταμελές πλήρωμα του αεροσκάφους, ενώ εξίσου σημαντική θεωρείται και η διαδικασία για την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων για πιθανή μόλυνση του εδάφους

Παρά το γεγονός ότι επιβεβαιώθηκε πως δεν υπάρχουν επικίνδυνες ή τοξικές ουσίες στον τόπο του δυστυχήματος, οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν, καθώς αναμένουν τα αποτελέσματα των δειγμάτων που ελήφθησαν από τον Ειδικό Λόχο Βιολογικής Άμυνας.

Τα δείγματα παραδόθηκαν στην Πολιτική Προστασία από ειδικό κλιμάκιο του Ελληνικού Στρατού και, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, ξεκίνησαν άμεσα οι διαδικασίες για την αποστολή τους στο Γενικό Χημείο του κράτους στην Αθήνα.

Επίσης, την Κυριακή (17/07) στην περιοχή των Αντιφιλίππων κατέφτασε κλιμάκιο υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, προχώρησε σε αυτοψία μαζί με τις υπόλοιπες αρμόδιες αρχές, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες το κλιμάκιο αυτό δεν έχει ενεργήσει έως τώρα, καθώς αυτό που αναμένεται πρώτα είναι τα αποτελέσματα από τα δείγματα εδάφους και φυτών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ThessToday.gr οι επίσημες απαντήσεις για τις χημικές εξετάσεις θα δοθούν σε δύο – τρεις ημέρες, με τους εμπλεκόμενους φορείς να πιέζουν την κατάσταση, αφουγκραζομενοι την ανησυχία των αγροτών, που θέλουν να μάθουν πότε και αν τελικά θα μπορούν να επιστρέψουν στις καλλιέργειές τους.

Στην περίπτωση που όμως εντοπιστούν από ανησυχητικά στοιχεία για την εδαφική βιωσιμότητα, τότε στην έρευνα θα εμπλακεί με πιο ενεργό ρόλο το Τμήμα Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, πραγματοποιώντας και εκείνοι με τη σειρά τους νέες εξετάσεις, λαμβάνοντας επίσης δείγματα από το έδαφος και τα φυτά, ενδεχομένως και από το νερό.

Η έκκληση του δήμου Παγγαίου

Στο μεταξύ, ο δήμος Παγγαίου εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από τους πολίτες που κινούνται γύρω από την περιοχή που έπεσε το αεροσκάφος να ενημερώσουν τις αρχές σε περίπτωση που εντοπίσουν σχετικά πυρομαχικά.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Παγγαίου σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει:

«Επείγουσα Ανακοίνωση Προσοχή!!!!

Όσοι πολίτες αγρότες κινούνται στην περιοχή γύρω από το αεροπορικό δυστύχημα και εντοπίσουν τα παρακάτω πυρομαχικά να ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ… τον Δήμο Παγγαίου τηλ. επικοινωνίας ( 693 6108070) ή την Ελληνική Αστυνομία !!!!».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, δεν έχει παρατηρηθεί καμία μεταβολή στα επίπεδα ραδιενέργειας περιβάλλοντος στη Βόρεια Ελλάδα ή στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας μετά την πτώση του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα.

Νέο βίντεο από τη στιγμή της συντριβής

Την ίδια ώρα, νέο σοκαριστικό βίντεο από τη στιγμή της συντριβής του Antonov έρχεται στη δημοσιότητα.

Το βίντεο που προέρχεται από κάμερα ασφαλείας κλειστού κυκλώματος επιχείρησης στην περιοχή, δείχνει τη συγκλονιστική πτώση του αεροσκάφους, σε απόσταση αναπνοής από κατοικίες και επιχειρήσεις στην περιοχή.

Διπλό διάβημα από το Υπουργείο Εξωτερικών

Παράλληλα, χθες, Δευτέρα (18/07), το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν εντολής του Νίκου Δένδια, πραγματοποίησε διάβημα τόσο προς τη Σερβία, όσο και προς τον Ουκρανό πρέσβη στην Αθήνα. Και στις δύο περιπτώσεις, τονίζεται η ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς για τη φύση του φορτίου του αεροσκάφους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα