Σακελλαροπούλου: “Ακόμα περισσότερο αναγκαία η στήριξη της περιοχής του Έβρου”

Σακελλαροπούλου: “Ακόμα περισσότερο αναγκαία η στήριξη της περιοχής του Έβρου”
Η Σακελλαροπούλου σε συνάντησή της με τον δήμαρχο Σουφλίου. Theodore Manolopoulos

Σε συνάντηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον δήμαρχο Σουφλίου τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία προστασίας του δάσους της Δαδιάς και γενικότερη η ανάγκη για τη στήριξη του Έβρου μετά την καταστροφική πυρκαγιά.

Ο τραγικός απολογισμός των πυρκαγιών στον Έβρο, κυρίως στο δάσος της Δαδιάς, αποτέλεσε το επίκεντρο της συνομιλίας της Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο, σε συνάντησή τους με εκπροσώπους φορεών, επαγγελματιών και επιχειρηματιών.

Αρχικά, η Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στην αγωνία που ένιωσε, όταν έμαθε για τις πυρκαγιές στο δάσος της Δαδιάς, καθώς είχε επισκεφτεί το μέρος, μετά την εκλογή της και είχε ξεναγηθεί στο Κέντρο Πληροφόρησης. Εξέφρεσε τον φόβο της για την τύχη των αρπακτικών πουλιών, όπως ο μαυρόγυπας, που φώλιαζαν στο δάσος, αλλά και τις ευρύτερες επιπτώσεις από τις πυρκαγιές.

Τόνισε ότι τέθηκε σε κίνδυνο ένα ξεχωριστό κεφάλαιο του Εβρου, που είναι ο φυσικός πλούτος, τον οποίο διαθέτει, και υπογράμμισε πως τώρα είναι ακόμα περισσότερο αναγκαία η στήριξη της περιοχής.

“Συναγερμό” για επιπλέον εγκατάλειψη του νομού Έβρου, εξέπεμψε ο κ. Καλακίκος, καθώς πολλά επαγγέλματα δέχονται ισχυρά πλήγματα από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ζητώντας να ληφθούν γενναίες και τολμηρές αποφάσεις για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη.

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται ο κλάδος της μελισσοκομίας στην περιοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρώην δήμαρχος Σουφλίου και πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κεντρικού Έβρου, Πασχάλης Χριστοδούλου. Το φθινόπωρο αποτελεί τη σημαντικότερη περίοδο για τη μελισσοκομία, με τους μελισσοκόμους να μην έχουν πού να πάνε τις μέλισσες για να βρουν περιοχές που δεν κάηκαν. Το μελισσοκομικό πάρκο μπορεί να μην κάηκε, αλλά επλήγη σφοδρά από το υψηλό θερμικό φορτίο, που προκάλεσαν οι φωτιές.

Η Σακελλαροπούλου σε συνάντησή της με τον δήμαρχο Σουφλίου. Theodore Manolopoulos


Επιπλέον, πρότεινε να δημιουργηθούν δύο ακόμη μελισσοκομικά πάρκα στη Λευκίμμη και την Κίρκη.

Εκπρόσωπος του επιχειρηματικού κόσμου είπε ότι οι επιχειρηματίες έχουν έτοιμες προτάσεις για την ανάπτυξη της περιοχής.

Στη διάρκεια της συνάντησης σημειώθηκαν, επίσης, η ανάγκη προστασίας του δάσους της Δαδιάς και ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού, ενώ παρουσιάστηκαν τα τα προβλήματα από τις συνέπειες στην κτηνοτροφία και στην υλοτόμηση.

Αναφερόμενος στους μετανάστες που βρέθηκαν απανθρακωμένοι στο δάσος της Δαδιάς ο Χριστοδούλου πρότεινε την ανέγερση του “Μνημείου των Καμένων Ανθρώπων”.

Συμμετέχοντες στη συνάντηση πρόσφεραν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας προϊόντα από επιχειρήσεις οινοποιείας και τυροκομείας που κινδύνευσαν, αλλά τελικά δεν επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Η Σακελλαροπούλου είπε ότι το ενδιαφέρον της για τον Έβρο είναι έντονο και ότι βρίσκεται συχνά την περιοχή. Η προηγούμενη επίσκεψή της, μάλιστα, ήταν στις 15 Αυγούστου. Με την επίσκεψή της στη Δαδιά ήθελε να δείξει ότι είναι δίπλα στους πληγέντες από τις πυρκαγιές, συνομιλώντας με ανθρώπους που βίωσαν οι ίδιοι τις πυρκαγιές.

Για λόγους συμβολικούς, το βράδυ της Κυριακής (10/9), η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διανυκτέρευσε σε ξενώνα της Λευκίμμης, ενός χωριού 180 κατοίκων που εκκενώθηκε τρεις φορές και τελικά σώθηκε από τις φλόγες. Ειδικότερα, έμεινε στο Απολιθωμένο δάσος”, όπου οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από τον ξενώνα.

Η Σακελλαροπούλου σε συνάντησή της με τον δήμαρχο Σουφλίου. Theodore Manolopoulos


Ο Ζαχαρίας Μπουμπόπουλος, ιδιοκτήτης του ξενώνα, ανέφερε ότι τρεις φορές εκκενώθηκε και ο ξενώνας. Ο ίδιος είναι συλλέκτης απολιθωμάτων και έχει δημιουργήσει δίπλα στον ξενώνα ένα μουσείο απολιθωμάτων ηλικίας μέχρι 40 εκατομμυρίων ετών. Τις τρεις φορές που διατάχθηκε η εκκένωση πήρε μαζί του σε ένα φορτηγό και τα απολιθώματα του μουσείου, που μπορούν να μεταφερθούν, για να τα προστατέψει από την πυρκαγιά, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

“Φοβήθηκα πάρα πολύ. Είναι πολύ δύσκολο να αισθανθείς ότι αύριο το πρωί δεν θα υπάρχεις”, υποστήριξε ο Μπουμπόπουλος, για τις δύσκολες μέρες με τις πυρκαγιές.

Μόλις έφτασε στη Δαδιά η κ. Σακελλαροπούλου χειροκροτήθηκε από κατοίκους και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλακόστρωτο της πλατείας.

Στη συνάντηση πήραν μέρος και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Δελησταμάτης, ο κτηνοτρόφος Κώστας Πιστόλας, η επικεφαλής της Εταιρίας Βιοποικιλότητας Θράκης Δώρα Σκάρτση, οι υλοτόμοι Βαγγέλης Μπινέκης, Πυρέλη Χουσεΐν, ο Γιώργος Τσακίρης από τον Οίκο Μεταξιού “Τσακίρης”, ο Απόστολος Αλεξούδης από το ξενοδοχείο “Το Κουκούλι”, στο Σουφλί και ο πρόεδρος των επαγγελματιών, εμπόρων και βιοτεχνών Σουφλίου και περιφέρειας Θεόδωρος Τσιαμίτας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα