Σάμος: Πώς δρούσε η συμμορία που κατασκεύαζε 3D όπλα – Η ΕΥΠ και ο 19χρονος “εγκέφαλος”

Διαβάζεται σε 5'
Όπλα με 3D printer
Όπλα με 3D printer ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ/EUROKINISSI

Οι τέσσερις νεαροί παρήγαγαν και “εκτύπωναν” αυτοτελή όπλα και μέρη αυτών με την μέθοδο της 3D. Η δράση του 19χρονου φοιτητή, “εγκεφάλου” της οργάνωσης.

Τεράστιας σημασίας αποδεικνύεται η υπόθεση της παράνομης κατασκευής και διάθεσης 3D «εκτυπωμένων» όπλων που αν έβγαιναν στην «μαύρη αγορά» θα ήταν εντελώς αχαρτογράφητα και μη εντοπίσιμα από τις Αρχές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι τέσσερις νεαροί Έλληνες, ηλικίας 19 έως 20 ετών και ειδικά ο ένας εξ αυτών που ξεκίνησε αυτή την δραστηριότητα και ήταν φοιτητής της Πολυτεχνικής Σχολής της Σάμου, είχαν μπει στο στόχαστρο της ΕΥΠ από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου.

Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν διαπιστώσει, πως ο συγκεκριμένος 19χρονος, είχε εντοπίσει σε τρίτη χώρα εκτός Ε.Ε. με τις υπηρεσίες της οποίας συνεργάζεται όμως η ΕΥΠ, έναν ειδικό στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών και όπλων μέσω 3D εκτύπωσης και εκείνος μέσω διαδικτύου τον δίδαξε, του έδωσε συμβουλές και του έστειλε και έντυπο υλικό για να ξεκινήσει να κατασκευάζει ο 19χρονος τα δικά του όπλα.

Όπλα με 3D printer ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ/EUROKINISSI

Στα τέλη Οκτωβρίου πλέον είχε πείσει και τους υπόλοιπους της οργάνωσης και παρήγγειλαν από την Γερμανία 3D εκτυπωτή και ποσότητα πλαστικού ικανή για την δημιουργία των όπλων. Το μόνο πρόβλημα που συνάντησαν κατά την κατασκευή ήταν τα κινητά μέρη του οπλισμού για να τα κάνουν λειτουργικά και εντόπισαν προμηθευτή γι’ αυτά στις ΗΠΑ. Μάλιστα, ήταν σε θέση να κατασκευάσουν πιστόλια τύπου Glock και ημιαυτόματο MAC-10 που είναι σαν το πιο γνωστό UZI.

Επιβεβαιωμένα κατασκεύασαν όπλο με κωδική ονομασία  FGC-9, το οποίο αποτελεί νέα μορφή οπλισμού. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, πρόκειται για τρισδιάστατη εκτυπωμένη ημιαυτόματη καραμπίνα διαμετρήματος 9mm και  δύναται να κατασκευαστεί εν μέρει ή εξ ολοκλήρου με τη χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή (3D printer), οι προδιαγραφές του οποίου  είναι  ελεύθερα διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Όπλα με 3D printer ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ/EUROKINISSI

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πιο μικρά όπλα θα τα πωλούσαν από τιμές που θα ξεκινούσαν από 350 – 800 ευρώ και για τα πιο μεγάλα θα διεκδικούσαν τιμές έως 1.500 ευρώ, ενώ φαίνεται πως ήδη είχαν βρει ενδιαφερόμενο αγοραστή. Στο σημείο αυτό αποφασίστηκε από κοινού με την Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος να γίνει η επέμβαση πριν προλάβουν να βγάλουν στην «μαύρη αγορά» αυτού του τύπου τα όπλα. Σημειώνεται ότι καθ’ όλη την διάρκεια της έρευνας τα κίνητρα που διαπιστώθηκαν για τους εμπλεκόμενους ήταν καθαρά οικονομικά και δεν προέκυψαν στοιχεία εξτρεμισμού.

Ο 19χρονος «εγκέφαλος» είχε συλληφθεί πέρυσι τον Μάρτιο στην Κοζάνη για μικροποσότητα ναρκωτικών και για την παράνομη κατοχή ενός πιστολιού Glock.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα