Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις δήμοι της Κρήτης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις δήμοι της Κρήτης

Οι πληγέντες παραγωγοί θα πρέπει να προχωρήσουν σε δήλωση ζημιάς στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, οι δήμοι Ιεράπετρας, Βιάννου και Σητείας, όπου την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν μεγάλης έκτασης ζημιές σε θερμοκηπιακές και άλλες καλλιέργειες από τους θυελλώδεις ανέμους.

Την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητούσαν η Περιφέρεια, οι δήμοι, τοπικοί βουλευτές, αλλά και οι αγρότες που είδαν τις προσπάθειες και τους κόπους τους να εξανεμίζονται. Για το θέμα είχε χθες συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Καπάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης εξουσιοδοτείται να κηρύξει το δήμο Ιεράπετρας και τμήματα των δήμων Σητείας και Βιάννου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όπως δήλωσε ο ίδιος στην ΕΡΤ Ηρακλείου, η απόφαση ελήφθη δεδομένων των συνθηκών και καθώς οι περισσότεροι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών δεν έχουν ασφαλίσει τις καλλιέργειές τους στον ΕΛΓΑ.

Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση, από το δήμο Σητείας κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι τοπικές κοινότητες Απιδίων, Αρμένων και Πεύκων. Αντιστοίχως, από το δήμο Βιάννου κηρύσσονται οι τοπικές κοινότητες Συκολόγου, Καλαμίου, Πεύκου, Αγίου Βασιλίου, Κεφαλοβρυσίου, Αμιρών, Βαχού, Άνω Βιάννου, Κάτω Βιάννου και Χόνδρου. Η κήρυξη ισχύει για ένα μήνα, ως τις 23 Φεβρουαρίου για τους δήμους Βιάννου και Ιεράπετρας και ως τις 26 του μήνα για το δήμο Σητείας.

Σημειώνεται ότι οι πληγέντες παραγωγοί θα πρέπει να προχωρήσουν σε δήλωση ζημιάς στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου. Κάλεσμα σε όλους τους πληγέντες αγρότες να καταθέσουν τις σχετικές δηλώσεις και αιτήσεις ακόμη και αν δεν είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ απευθύνει με δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Μανόλης Μιχαλάκης.

Πριν από λίγο, ο δήμαρχος Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με το από 1711/2018 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και λόγω της υφιστάμενης κήρυξης του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επανέρχεται σε ισχύ η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις οφειλές προς το δήμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα