Σεισμός στην Ελασσόνα: Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους

Σεισμός στην Ελασσόνα: Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους
Σπίτι μετά τον ισχυρό σεισμό στην Ελασσόνα AP

Σε σκηνές και αυτοκίνητα διανυκτέρευσαν οι κάτοικοι σε Λάρισα, Ελασσόνα, Δαμάσι, Μεσοχώρι αλλά και Τύρναβο μετά τον σεισμό 6 ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης. Φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο.

Μεγάλη και δύσκολη η νύχτα για τους κατοίκους της Λάρισας, της Ελασσόνας και των γύρω περιοχών μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης προκαλώντας ζημιές σε κτίρια αλλά και μεγάλη αναστάτωση σε όλο τον κόσμο, πολλώ δε έπειτα από τον μετασεισμό 5,2 ρίχτερ που σημειώθηκε κατά τις βραδινές ώρες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις μαρτυρίες των κατοίκων, αλλά και τις εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πολλοί κάτοικοι αποφάσισαν να διανυκτερεύσουν μακριά από τα σπίτια τους, μέσα στα αυτοκίνητά τους, σε πάρκινγκ, σε πάρκα αλλά και σε γήπεδα, στα οποία έχουν στηθεί σκηνές.

Σεισμός στην Ελασσόνα: Στο γήπεδο και στα Τρίκαλα οι κάτοικοι από Δαμάσι

Στο Δαμάσι, όπου ήταν και πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, έχουν προκληθεί πολλές και σοβαρές ζημιές σε κτίρια, με αρκετά σπίτια να έχουν καταρρεύσει, όπως και μία γέφυρα, αλλά και μία ακόμη στο χωριό Βλαχογιάννι.

Όπως μεταφέρει και ο δημοσιογράφος Κυριάκος Αποστόλου στο News 24/7 μάλιστα, ένας άντρας, ηλικίας 50 ετών περίπου, έχει υποστεί τραυματισμό στο κεφάλι, μετά από πτώση αντικειμένων.

Στο γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας του χωριού, από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης στήθηκαν σκηνές από τον στρατό, τις οποίες προτίμησε η πλειοψηφία των κατοίκων για τη διανυκτέρευσή του. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που κοιμούνται στα σπίτια τους, ενώ “ακόμη κι αυτοί που παραμένουν σπίτια τους, έχουν ανοιχτές τις πόρτες τους, ενώ άλλοι κοιμούνται εναλλάξ”, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Ο Ελληνικός Σταρατός και η Πολιτική Προστασία έστησαν σκηνές στο γήπεδο του Δαμασίου για να φιλοξενηθούν οι οικογένειες που δεν μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ Eurokinissi

Στο γήπεδο του Δαμασίου έχουν συγκεντρωθεί οι πολίτες της περιοχής, μετά τον μεγάλο σεισμό των 6 Ρίχτερ και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν το βράδυ της Τετάρτης 3 Μαρτίου Eurokinissi

Στο γήπεδο του Δαμασίου έχουν συγκεντρωθεί οι πολίτες της περιοχής, μετά τον μεγάλο σεισμό των 6 Ρίχτερ και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν το βράδυ της Τετάρτης 3 Μαρτίου Eurokinissi

Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος Τρικάλων, ωστόσο, αρκετοί κάτοικοι από το Δαμάσι μεταφέρθηκαν στα Τρίκαλα για να καταλύσουν σε ξενοδοχεία της πόλης. Σε ανάρτησή του, ο Δημήτρης Παπαστεργίου έγραψε: “Τα Τρίκαλα υποδέχονται τους κατοίκους του Δαμασίου. Πάνω από 300 άνθρωποι που (τουλάχιστον) σήμερα δεν πρέπει ή/και μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους, κατέλυσαν στα ξενοδοχεία των Τρικάλων, μετά από συνεννόηση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Τυρνάβου. Ήταν χαρά μου να τους υποδεχτώ πριν από λίγο και μέσω της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου μας, να τους παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια”.

Προβλήματα ύδρευσης στον Τύρναβο

Την ίδια ώρα, δύσκολα είναι τα πράγματα και στην Ελασσόνα, στο Μεσοχώρι αλλά και στον Τύρναβο, με ζημιές σε σπίτια, σχολεία και εκκλησίες. Στον Τύρναβο μάλιστα, όπως μετέφερε ο Κυράκος Αποστόλου, υπάρχει πρόβλημα με το νερό, στο οποίο σημειώθηκε διακοπή αργά το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι στο Μεσοχώρι κατέρρευσε επίσης μερικώς μία εκκλησία στην οποία δεν βρισκόταν κόσμος εντός αυτής, στο Δαμάσι Ελασσόνας κατέρρευσε μία μεσοτοιχία σχολείου αφού όμως πρώτα είχαν προλάβει εγκαίρως να εκκενώσουν το σχολείο οι μαθητές.

Ζημιές έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές και σε άλλα χωριά της Ελασσόνας, στους τοίχους πολλών σπιτιών, ειδικά παλιών, όπως και στο Ζάρκο Τρικάλων.

Την ασφάλεια της διαμονής σε εξωτερικό χώρο επέλεξαν πολλοί κάτοικοι και στη Λάρισα. Όπως θα δείτε και στο ακόλουθο βίντεο, πολλοί κάτοικοι βρέθηκαν στο πάρκινγκ του γηπέδου της πόλης όπου και πέρασαν τη νύχτα τους.

Σεισμός στην Ελασσόνα: Ζημιές και σε πολλά σχολεία

Πολλές ζημιές έχουν προκληθεί από τον σεισμό σε πολλά σχολικά κτίρια. Δεν υπάρχει ανησυχία για μαθητές, ωστόσο προκλήθηκαν πολλές φθορές σε σχολεία.

Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου Λάρισας κατέρρευσε κατά το ήμισυ και κρίθηκε ακατάλληλο για χρήση. Το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό στο χωριό Πλατανούλια Λάρισας υπέστη σοβαρές ρωγμές. Στην περιοχή Τρικάλων Θεσσαλίας, οι μαθητές των σχολικών μονάδων αποχώρησαν, ενώ αναφέρθηκαν από τους Διευθυντές/ντριες και Προϊσταμένους/νες ζημιές και ρωγμές σε κτίρια των κάτωθι σχολείων:

– Δημοτικό Σχολείο Ζάρκου

– 2ο Δημοτικό Σχολείο Οιχαλίας

– Δημοτικό Σχολείο Διάσελλου

– Νηπιαγωγείο Διάσελλου

– 1ο Δημοτικό Σχολείο Φαρκαδόνας.

Επίσης ζημίες σημειώθηκαν στα σχολικά κτίρια:

-Διδακτήριο Δήμου Δέντρων Λάρισας: έχει ρωγμές, κατέπεσαν σοβάδες.

-Δημοτικό Σχολείο Βλαχογιαννίου Λάρισας: έχει ρωγμές και

-Γενικό Λύκειο Σερβίων Κοζάνης: έχει ρωγμές.

Αυτή είναι ως τώρα η ενημέρωση, γίνονται συνεχείς έλεγχοι και σε άλλες σχολικές μονάδες.

Δεκάδες μετασεισμοί – 5,2 ο πιο ισχυρός

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Τετάρτης (03/3) στις 20:24 σημειώθηκε ο πιο ισχυρός μετασεισμός κοντά στην Ελασσόνα.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ καταγράφηκε 22 χλμ νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και είχε εστιακό βάθος 13,8 χλμ.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική μετά τον νέο ισχυρό μετασεισμό των 5,2 Ρίχτερ δεν σημειώθηκαν νεότερα προβλήματα, αφού όλοι οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές παρέμεναν έξω από τα σπίτια τους.

Νωρίτερα, ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος είχε προειδοποιήσει για πιθανούς μετασεισμούς στην περιοχή, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

“Έχει πλούσια σεισμολογικά στοιχεία η περιοχή και είχαμε κάνει μελέτη για τις πιθανές επιπτώσεις ενός μεγάλου σεισμού. Ο σεισμός ήρθε. Θέλει προσοχή γιατί θα έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Προσοχή στα παλαιότερα κτίρια. Αν έχουν εμφανίσει οποιοδήποτε πρόβλημα να μην κατοικηθούν, μέχρι να τα ερευνήσουν τα συνεργεία και οι μηχανικοί της πολιτείας”.

Οι μετασεισμοί πάντως που σημειώθηκαν από τον πρώτο κύριο σεισμό ήταν δεκάδες, εντείνοντας την αναστάτωση των κατοίκων που προτίμησαν να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς.

Να θυμίσουμε πως η Πυροσβεστική είχε δεχτεί συνολικά 80 κλήσεις μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, έχοντας πραγματοποιήσει:

  • Μία απομάκρυνση ηλικιωμένου από την οικία του, στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας. Πρόκειται για τον ηλικιωμένο με τα κινητικά προβλήματα του οποίου το σπίτι κατέρρευσε μερικώς, ευτυχώς στην αντίθετη πλευρά από εκείνη που την στιγμή του σεισμού βρισκόταν. Απομακρύνθηκε από τους πυροσβέστες σώος και χωρίς τραυματισμούς.
  • Δύο απομακρύνσεις ηλικιωμένων από την οικία τους, στην περιοχή Μαγούλα Ελασσόνας. Πρόκειται για ένα ζευγάρι που εγκλωβίστηκε στο σπίτι του επειδή σφήνωσε η πόρτα από τον σεισμό.
  • 50 παροχές βοηθείας που αφορούν μεταφορές ηλικιωμένων και ασθενών από διαμερίσματα σε υπαίθριο χώρο, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, στον αστικό ιστό της πόλης της Λάρισας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα