Σοκαριστική καταγγελία: Έδιωξαν οροθετικό άτομο από εξοχικό, φοβούμενοι πως θα τους μεταδόσει HIV μέσω… κουνουπιών

Σοκαριστική καταγγελία: Έδιωξαν οροθετικό άτομο από εξοχικό, φοβούμενοι πως θα τους μεταδόσει HIV μέσω… κουνουπιών
Φωτογραφία αρχείου Getty Images/iStockphoto

Οροθετικό άτομο εκδιώχθηκε από εξοχικό, επειδή "οι φίλοι του φοβήθηκαν πως θα κολλήσουν HIV μέσω των κουνουπιών".

Σε μια απίστευτη και συνάμα θλιβερή καταγγελία προχώρησε μέσω Facebook πριν από λίγες ώρες ο ακτιβιστής Συράκος Ιωάννης Κεσέν.

Ο ίδιος έκανε γνωστό πως ένα άτομο (το οποίο δεν κατονομάζεται), βρέθηκε σε εξοχικό και εκδιώχθηκε “διακριτικά” από οικεία του πρόσωπα, μόνο και μόνο επειδή είναι οροθετικός.

Μάλιστα, στην ανάρτηση αναφέρεται πως ο λόγος που συνέβη αυτή η απαράδεκτη ενέργεια, είναι επειδή τα άτομα που βρέθηκαν στο συγκεκριμένο σπίτι φοβήθηκαν πως θα κολλήσουν HIV μέσω των κουνουπιών, κάτι που βεβαίως είναι παντελώς αβάσιμο, αντιεπιστημονικό, αλλά και στιγματιστικό.

“Σε οροθετικό άτομο που φιλοξενούνταν σε εξοχικό, του είπαν οι «φίλοι» του διακριτικά να φύγει, γιατί φοβούνταν ότι θα κολλήσουν hiv από κουνούπι που πιθανώς να τσιμπούσε αυτό το άτομο, και έπειτα αυτούς”, έγραψε χαρακτηριστικά ο Συράκος Ιωάννης Κεσέν.

Παρακάτω, η σχετική ανάρτηση στο Facebook:

Με αφορμή το συγκεκριμένο απαράδεκτο περιστατικό, ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες σχετικές πληροφορίες από τον ΕΟΔΥ:

Ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μέσω της χωρίς προφυλακτικό σεξουαλικής επαφής (πρωκτική, κολπική, στοματική) ή μέσω της από κοινού χρήσης αιχμηρών αντικειμένων (ξυραφάκια, βελόνες, σύριγγες) με HIV οροθετικό άτομο και από μία HIV οροθετική μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού.

Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού.

Ο όρος AIDS αναφέρεται στο τελευταίο στάδιο της HIV λοίμωξης, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το HIV οροθετικό άτομο είναι επιρρεπές σε διάφορα νοσήματα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Ο χρόνος μεταξύ μόλυνσης από τον ιό και εκδήλωσης του AIDS ποικίλει από άτομο σε άτομο, ενώ η έγκαιρη χορήγηση συνδυασμού αντιρετροϊκών φαρμάκων υψηλής δραστικότητας (Highly Active Antiretroviral Therapy – HAART), επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη του νοσήματος και μειώνει σε μεγάλο βαθμό τη θνητότητα. Σήμερα, η HIV λοίμωξη θεωρείται χρόνια νόσος, υπό την προϋπόθεση ότι ο/η ασθενής λαμβάνει συστηματικά τη θεραπεία του.

Έως τώρα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικό προφυλακτικό εμβόλιο έναντι του HIV. Ωστόσο, επειδή η HAART μειώνει τη συγκέντρωση του ιού στα μολυσματικά βιολογικά υγρά και συνεπώς ελαττώνει την πιθανότητα μετάδοσής του, δίνεται πλέον μεγάλη σημασία στο ρόλο που διαδραματίζει η χορήγηση της αντιρετροϊκής θεραπείας στον τομέα της πρόληψης.

Τι σημαίνει το U=U στον HIV

To U=U προκύπτει από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Undetectable και Untransmittable. Σύμφωνα με τη “Θετική Φωνή”, πρόκειται για την επιστημονική τεκμηρίωση που αλλάζει όλα όσα γνωρίζαμε για τον HIV και τους τρόπους μετάδοσης του ιού, καθώς διακηρύσσει και αποδεικνύει ότι ένα άτομο που ζει με HIV, λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία και έχει επιτύχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο στο αίμα του για τουλάχιστον 6 μήνες, δε μπορεί πρακτικά να μεταδώσει τον ιό σε κάποιον ερωτικό σύντροφο, ακόμη και με σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Τι είναι το μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο

Με τον όρο ιικό φορτίο αναφερόμαστε στην ποσότητα του ιού HIV που εντοπίζεται στο αίμα ενός οροθετικού ατόμου.

Γενικά, όσο πιο υψηλό είναι το ιικό φορτίο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Η αντιρετροϊκή θεραπεία που λαμβάνουν τα οροθετικά άτομα μπορεί να ελαττώσει το ιικό φορτίο ενός ατόμου κάτω από 40 αντίγραφα/ml στο αίμα τους. Τότε λέμε ότι έχουν επιτύχει «μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο» και δε μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα, βελτιώνοντας παράλληλα την ίδια την υγεία τους.

Το «μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο» δε σημαίνει ότι εξαλείφεται ο ιός στον οργανισμό του οροθετικού ατόμου. Για το λόγο αυτό, η συμμόρφωση στην αγωγή και οι περιοδικές εξετάσεις μέτρησης του ιικού φορτίου είναι εξαιρετικά σημαντικές παράμετροι για την επιτυχία και τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

Υπάρχουν αποδείξεις για το U=U;

Η «Ελβετική Διακήρυξη»

Ακόμη και πριν ξεκινήσουν τα πρωτοποριακά αποτελέσματα της μελέτης HPTN 052, μια ομάδα ιατρών και επιστημόνων στο χώρο του HIV στην Ελβετία συνέταξε ένα έγγραφο που απευθύνεται στην επιστημονική κοινότητα.

Στη «Συναινετική Δήλωση της Ελβετίας» το 2008, αυτοί οι εμπειρογνώμονες συμφώνησαν με βάση τα νέα δεδομένα και την παρακολούθηση των ασθενών τους, ότι ένα οροθετικό άτομο που λαμβάνει αντιρετροϊκή αγωγή και έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο για τουλάχιστον έξι μήνες έχει τόσο ασήμαντη πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό HIV, που ο κίνδυνος αυτός δεν αξίζει να εξεταστεί.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα