Σοκαριστικό βίντεο: H Λίμνη Κάρλα πριν και μετά την κακοκαιρία

Διαβάζεται σε 4'
Η Λίμνη Κάρλα
Η Λίμνη Κάρλα Up Stories

Πώς φαίνεται να έχει διαμορφωθεί η Λίμνη Κάρλα, μετά την κακοκαιρία Daniel. Βίντεο drone από τα 35.000 πόδια.

Η ομάδα Up Stories παρουσιάζει ένα συγκλονιστικό βίντεο drone σχετικά με το πώς έχει διαμορφωθεί το τοπίο μετά την κακοκαιρία «Daniel» που έπληξε ανεπανόρθωτα τη Θεσσαλία.

Η φύση έχει πάρει πίσω το κομμάτι που αναλογούσε στην Λίμνη Κάρλα πριν αυτή αποξηραθεί το 1962 και η εικόνα από το Google Earth δείχνει την τρομακτική διαφορά του πριν και μετά την κακοκαιρία στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το βίντεο είναι από αεροπλάνο και από τα 35.000 πόδια.

Δείτε το βίντεο drone

Η ιστορία της λίμνης Κάρλα

Η λίμνη Κάρλα ή Βοιβηίδα, όπως ονομαζόταν παλαιότερα, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της πεδιάδας της Λάρισας, κοντά στις βόρειες πλαγιές του Πηλίου, στα όρια των Νομών Λάρισας και Μαγνησίας. Είχε μέγεθος 180- 195 χιλιάδες στρέμματα και το βάθος της έφτανε τα 4-6 μέτρα.

Αν και αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της χώρας, τα προβλήματα που προκαλούσε στις τοπικές αγροτικές καλλιέργειες λόγω των συχνών πλημμυρών, άρχισαν να προβληματίζουν τις τοπικές Αρχές για το μέλλον της.

Λίμνη Κάρλα Alexandros Alamaniotis / SOOC

Να σημειωθεί ότι η λίμνη Κάρλα είχε ενταχθεί και στο δίκτυο προστασίας Natura, καθώς φιλοξενούσε σπάνια είδη πτηνών. Μαυρόκοτες, χηνάρια, κύκνοι, πελεκάνοι, ορτσάδες, διασέλες, ήταν μερικά από αυτά.

Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη που εκπονήθηκε το 1962, στη λίμνη υπήρχε ο μεγαλύτερος αριθμός υδρόβιων πτηνών που είχε παρατηρηθεί στην Ελλάδα (430.000) ενώ είχαν καταγραφεί 143 είδη πτηνών, από τα οποία τουλάχιστον τα 55 θεωρούνται σήμερα προστατευόμενα.

Λίμνη Κάρλα INTIME NEWS/ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η αποξήρανση του ’62 και οι επιπτώσεις

Οι συχνές πλημμύρες, η ανάγκη να δημιουργηθούν νέες καλλιεργήσιμες εκτάσεις καθώς και ο φόβος εξάπλωσης της ελονοσίας, λόγω της τεράστιας ποσότητας κουνουπιών που συγκέντρωναν οι βαλτώδεις εκτάσεις πέριξ της λίμνης, οδήγησαν στην απόφαση για την αποξήρανσή της.

Οι αποξηραντικές εργασίες ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 1962 και ολοκληρώθηκαν το 1964, με τα εγκαίνια της σήραγγας μήκους 10.150 μέτρων. Το έργο της αποξήρανσης παρουσιαζόταν ως το κορυφαίο τεχνικό έργο προς όφελος της ελληνικής γεωργίας,

Και πράγματι τα πρώτα χρόνια έδειχνε ότι “δουλεύει”, αφού δημιουργήθηκαν περισσότερα από 80.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και η παραγωγή παρουσίασε αύξηση. Αφενός λόγω της επέκτασης της άρσευσης σε όλες τις καλλιεργούμενες εκτάσεις αλλά και λόγω μείωσης των πλημμυρικών φαινομένων.

Όπως αναφέρει ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας, η μελέτη του υπουργείου Γεωργίας για την αξιοποίηση της πεδιάδας της Κάρλας προέβλεπε την κατασκευή ταμιευτήρα 64. 700 στρεμμάτων, σήραγγας και τάφρων πεδινών υδάτων. Η λίμνη θα χρησιμοποιούνταν για άρδευση με αρδευτικά κανάλια και θα τροφοδοτούνταν με νερά του Πηνειού. Αντ’ αυτού όμως, κατασκευάστηκε σήραγγα για την ολοκληρωτική εκκένωση της λίμνης.

Ωστόσο, γρήγορα διαπιστώθηκε πως οι αρνητικές συνέπειες που προκλήθηκαν στο περιβάλλον ήταν περισσότερες από τα οφέλη.

Μερικές από τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της αποξήρανσης ήταν:

  • η ραγδαία πτώση της υπόγειας υδροφορίας
  • η εισχώρηση του θαλάσσιου μετώπου στον ευρύτερο χώρο της περιοχής της Κάρλας
  • η ρύπανση στον Παγασητικό κόλπο λόγω διοχέτευσης μολυσμένου νερού από τα βιομηχανικά απόβλητα αποχέτευσης και από τα αγροχημικά
  • η ρύπανση των τάφρων
  • η εμφάνιση ρηγμάτων μεγάλου βάθους και καταστροφή κτισμάτων
  • η καταστροφή γεωτρήσεων και ξήρανση πηγών μεταξύ των οποίων και η Υπέρεια Κρήνη στο Βελεστίνο
  • η μείωση της βιοποικιλότητας
  • η ‘εξαφάνιση’ των ντόπιων ψαράδων
  • αλλαγές στο μικροκλίμα της περιοχής
  • αδυναμία υδροδότησης πόλεων και οικισμών
  • προβλήματα αλατότητας και αλκαλικότητας των χωμάτων

Έτσι, το 1995 άρχισε να συζητιέται η αποκατάσταση και αναδημιουργία της λίμνης, το μέγεθος της οποίας δεν θα ξεπερνούσε τα 38.000 στρέμματα (περίπου το 1/5 του αρχικού μεγέθους της). Το έργο ολοκληρώθηκε τελικά το 2018.

Μεγάλο μέρος των σπάνιων πτηνών που φιλοξενούσε η λίμνη στο παρελθόν βρήκαν ξανά καταφύγιο στα νερά της, ωστόσο η σωστή διαχείριση των υδάτων εξακολουθεί να αποτελεί το κύριο ζητούμενο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα