Στο Πακιστάν ξέρουν για το ναυάγιο στην Πύλο, αλλά συνεχίζουν να φεύγουν

Στο Πακιστάν ξέρουν για το ναυάγιο στην Πύλο, αλλά συνεχίζουν να φεύγουν
Διασωθέντες μετανάστες από το ελληνικό Λιμενικό AP

Οι αξιωματούχοι στο Πακιστάν δηλώνουν πως δεν μπορούν να αποτρέψουν την έξοδο από τη χώρα καθώς πολλές οικογένειες προσπαθούν να επανενωθούν στην Ευρώπη. Το ταξίδι "θανάτου" μέσω της Αφρικής και της Μεσογείου. Τι τους τάζουν οι διακινητές.

Μεγάλο ρεπορτάζ του Guardian αποκαλύπτει πως οι δρόμοι της φυγής από το Πακιστάν προς την Ευρώπη δεν έχουν κλείσει παρά την τραγωδία με το ναυάγιο στην Πύλο στο οποίο εκατοντάδες άνθρωποι ακόμη αγνοούνται.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής ιστοσελίδας, σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους κόμβους διακίνησης στο Πακιστάν, οι επίδοξοι μετανάστες συνεχίζουν να φεύγουν για την Ευρώπη. Όπως αναφέρει ο Guardian, τις προηγούμενες ημέρες περισσότερα άτομα έφυγαν από το ανατολικό Πακιστάν με τη “βοήθεια” διακινητών που εκμεταλλεύονται τις προθέσεις τους έναντι αδράς αμοιβής, ενώ δεκάδες οικογένειες θρηνούν τους αγαπημένους τους που χάθηκαν ή αγνοούται στο πλοίο που βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου. Οι περισσότεροι επιβαίνοντες άλλωστε, ήταν πακιστανικής υπηκοότητας.

Πακιστανοί αξιωματούχοι καταθέτουν πως δεν μπορούν να αποτρέψουν τις επιχειρήσεις τοπικών διακινητών. Ωστόσο πολλές οικογένειες αναφέρουν πως έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον κυκλωμάτων που όπως αναφέρουν, ψεύδονται για την ασφάλεια του ταξιδιού προς την Ευρώπη, ενώ οι τοπικοί άρχοντες αρνούνται να ασκήσουν διώξεις, κάτι που σχετίζεται με τη διαφθορά του κράτους.

Συγγενείς αγνοουμένων αναφέρουν ότι οι οικείοι τους είχαν εξαπατηθεί καθώς οι διακινητές τους είχαν υποσχεθεί πως θα έφταναν στην Ευρώπη αεροπορικώς χρησιμοποιώντας νόμιμες βίζες, και όχι με “dunki”, τον όρο δηλαδή που περιγράφει στα πακιστανικά (Παντζάμπι) την παράνομη μετανάστευση.

Πολλοί μετανάστες από το Πακιστάν περνούν νόμιμα σε χώρες όπως η Νιγηρία, όπου όμως τους υποδέχονται παράνομοι διακινητές για να τους μεταφέρουν στη Λιβύη και από εκεί να μπουν σε βάρκες για Ευρώπη. Άνδρας του οποίου ο γιος έφυγε από τη χώρα το 2021 σε ηλικία 17 ετών, αναφέρει πως ο διακινητές τους είπαν ότι ο νεαρός και τα ανίψια του θα έφευγαν με εμπορική πτήση από την Τυνησία για την Ιταλία. “Ήταν όλα ψέματα. Ποτέ δεν μάθαμε τι τους συνέβη”.

Οι διακινητές είπαν αρχικά στον άνδρα ότι ο γιος του είχε φτάσει στην Ιταλία και ήταν σε καραντίνα, αλλά στη συνέχεια λίγους μήνες αργότερα, του είπαν ότι όλοι τους ήταν αγνοούμενοι και είχαν συλληφθεί και φυλακιστεί στη Λιβύη. “Εμπιστευτήκαμε αυτούς τους άνδρες γιατί ήταν από το χωριό μας και από γειτονικές πόλεις. Είχαν στείλει χιλιάδες άλλους στην Ευρώπη, όλοι τους γνωρίζουν εδώ”, είπε γυναίκα ο αδερφός της οποίας αγνοείται αφού έφυγε για τη Λιβύη.

Άλλοι παραδέχονται πως παρότι γνώριζαν για μετανάστες που πνίγηκαν στο πέρασμά τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο, επέτρεψαν σε συγγενείς και παιδιά τους να προσπαθήσουν να φύγουν, με κάποιους εξ αυτών να καταλήγουν τελικά στο ελληνικό ναυάγιο.

“Ήξερα τα πάντα, παρόλα αυτά έστειλα τον γιο μου”, είπε άνδρας ονόματι Μουλαζίμ Χασάν με δακρυσμένα μάτια, για τον 19χρονο γιο του, Ανέζ. Το σώμα του παιδιού του δεν βρέθηκε ποτέ.

Ο Khizr Hayat, του οποίου ο 30χρονος γιος Ali Hasnain βρισκόταν επίσης στο ελληνικό πλοίο, δηλώνει στον Guardian: “Κανείς δεν είχε προβλέψει τι θα γινόταν. Μας αντιμετωπίζουν ως ανόητους που επιτρέψαμε στα παιδιά μας να φύγουν. Αν είχαν επιζήσει, θα μας αντιμετώπιζαν σαν σοφούς”.

Ο Sarfraz Virk, διευθυντής στην ομοσπονδιακή υπηρεσία ερευνών του Πακιστάν δήλωσε πως οι οικογένειες γνώριζαν κάποιες ιστορίες “επιτυχίας” παράνομης μετανάστευσης, και πως οι διακινητές “πουλούν” τις ιστορίες αυτές.

“Προσπαθούμε να συλλάβουμε τους διακινητές και έχουμε κάνει πολλές συλλήψεις. Αλλά πώς μπορεί κανείς να σταματήσει εκείνους που έχουν νόμιμα χαρτιά για να φύγουν στη Νιγηρία; Αν το κάνουμε, έρχονται μετά με παράπονα ότι τους σταματάμε επειδή κάποιοι μας δωροδοκούν”.

Το μοιραίο πλοίο που ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου AP

Πολιτικός της χώρας δήλωσε στον Guardian ακόμη πως η φυγή των ανθρώπων δεν θα σταματήσει αν το κράτος δεν επενδύσει στην εκπαίδευση, εξασφαλίσει οικονομική σταθερότητα και δώσει στους νέους περισσότερη ελπίδα για το μέλλον, πράγματα που μάλλον θα φάνταζαν αυτονόητα. Και ο ίδιος επιβεβαίωσε πως οι νέοι που επιλέγουν τον δρόμο της μετανάστευσης το κάνουν γιατί έχουν δει φίλους και γνωστούς τους να καταφέρνουν να εγκατασταθούν στο εξωτερικό και να ευημερήσουν.

“Πήγα να πω τα συλλυπητήριά μου σε ένα χωριό και μου είπαν ότι άλλα δύο άτομα είχαν φύγει για την Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν για το ελληνικό ναυάγιο. Δεν με σόκαρε αυτό. Είναι ένα περίπλοκο ζήτημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ανάλογα|”, είπε ο Nadeem Afzal Chan, που πλέον είναι στην αντιπολίτευση της χώρας.

Θυμίζουμε πως οι Αρχές του Πακιστάν κάνουν λόγο για 209 θύματα πακιστανικής καταγωγής στο ναυάγιο, 181 από τη χώρα και 28 από το τμήμα του Κασμίρ που ελέγχεται από το Ισλαμαμπάντ. Οι επιζήσαντες ήταν 104 (σχεδόν όλοι τους άντρες ηλικίας 15-50 ετών), εκ των οποίων οι 12 είναι πακιστανικής καταγωγής. Παράλληλα, αναμένεται το ερευνητικό πόρισμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Ντογιάκου για τα αίτια της τραγωδίας, την ώρα που η Frontex απειλεί να σταματήσει τις δραστηριότητές της στη χώρα μας επικαλούμενη “ανεπαρκή πληροφόρηση”.

Από τη μεριά της η Frontex αναφέρει πως είχε εντοπίσει το πλοίο με τους μετανάστες 14 ώρες πριν αυτό βυθιστεί και ότι ενημέρωσε σχετικά τις ελληνικές αρχές. Από την πλευρά του το Ελληνικό Λιμενικό ισχυρίστηκε ότι επιχείρησε να βοηθήσει, ωστόσο οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν τη βοήθεια κάτι που ωστόσο διαψεύδεται από μέρος των καταθέσεων επιζόντων του ναυαγίου. Σε κάθε περίπτωση, η Frontex θα δώσει στη δημοσιότητα το αποτέλεσμα της δικής της έκθεσης για όσα έγιναν.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα