Τέμπη: Ξαναέγραψαν τα ονόματα των θυμάτων έξω από τη Βουλή

Διαβάζεται σε 5'
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με τη συμμετοχή φοιτητών, μαθητών, δασκάλων και καθηγητών, Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Φοιτητές έγραψαν ξανά τα ονόματα των 57 νεκρών του δυστυχήματος των Τεμπών, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το βίντεο με το συνεργείο καθαρισμού που έσπευσε αργά το βράδυ να τα σβήσει.

Οι φοιτητές κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου σήμερα Πέμπτη, έγραψαν ξανά με κόκκινη μπογιά τα ονόματα των 57 θυμάτων των Τεμπών, έξω από τη Βουλή, που συνεργεία καθαρισμού έσπευσαν να σβήσουν το βράδυ της Τετάρτης.

 

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με τη συμμετοχή φοιτητών, μαθητών, δασκάλων και καθηγητών, Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με τη συμμετοχή φοιτητών, μαθητών, δασκάλων και καθηγητών, Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με τη συμμετοχή φοιτητών, μαθητών, δασκάλων και καθηγητών, Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Φοιτητές έξω από τη Βουλή
ΙΝΤΙΜΕ

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά, τα ονόματα των νεκρών γράφτηκαν με κόκκινη μπογιά συμβολικά στο δάπεδο, μπροστά από τη Βουλή, από διαδηλωτές, κατά τη διάρκεια των μεγαλειωδών πορειών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας χθες.

Αυτή ήταν και μία από τις πιο αξιοσημείωτες στιγμές των χθεσινών διαδηλώσεων στην Αθήνα, όπου έδωσαν το “παρών πάνω από 20.000 πολίτες, κάνοντας σαφές με τον πιο ηχηρό τρόπο πως το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί και απαιτώντας, παράλληλα, τη μη συγκάλυψη των ευθυνών και την απόδοση δικαιοσύνης.

Ακολούθησε ένα “πινγκ πονγκ” ευθυνών για το ποιος έδωσε την εντολή για τον εσπευσμένο μεταμεσονύχτιο καθαρισμό των ονομάτων. Την “καυτή πατάτα” αρνούνται να κρατήσουν τόσο το Φρουραρχείο της Βουλής όσο και ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος σημειώνεται πως είθισται να έχει τον τελευταίο λόγο για την καθαριότητα του Μνημείου.

Το χρονικό

Λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τετάρτης (29/02), στα social άρχισαν να διαρρέουν βίντεο από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στα οποία εικονίζονταν συνεργεία καθαρισμού αποτελούμενα από δύο υδροφόρες του Δήμου Αθηναίων να σβήνουν τα ονόματα των 57 νεκρών των Τεμπών – λίγες μόλις ώρες αφότου γράφτηκαν με κόκκινη μπογιά από διαδηλωτές στο πλαίσιο της τεράστιας απεργιακής κινητοποίησης της Τετάρτης.

Οι εικόνες, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν οργή: Προς τι η βιασύνη του κρατικού μηχανισμού να εξαφανιστεί τάχιστα αυτός ο τρόπος δράσης και διαμαρτυρίας την ημέρα που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την τραγωδία των Τεμπών. Απλή απερισκεψία; Ή μήπως επειδή δεν είναι διαχειρίσιμη και ανεκτή από τον κρατικό μηχανισμό η οργή δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας την απόδοση δικαιοσύνης, χωρίς αστερίσκους ή εξαιρέσεις, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται οι ένοχοι;

Τι απαντά ο Δήμος Αθηναίων

Σε επικοινωνία του NEWS 24/7 με το περιβάλλον του Χάρη Δούκα ξεκαθαρίστηκε πως ο Δήμος Αθηναίων, και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Καθαριότητας, δεν έδωσε εντολή στο συνεργείο που βρέθηκε στο σημείο.

Όπως σημειώνουν στον Δήμο Αθηναίων, για την καθαριότητα της περιοχής του Συντάγματος, και δη του σημείου μπροστά από το Μνημείο, είναι η προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται καθημερινά και δη μετά από πορείες.

Αυτό αναφέρουν από τον Δήμο, έγινε και το βράδυ της Τετάρτης, χωρίς να έχει δοθεί εντολή στους εργαζόμενους να σβήσουν τα ονόματα, οι οποίοι ενήργησαν αυτόβουλα και απαρέγκλιτα από το πρωτόκολλο καθαριότητας, χωρίς να ενημερώσουν ή να ρωτήσουν τους αρμόδιους.

Από την πλευρά της, η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ρωξάνη Μπέη δήλωσε στο NEWS 24/7 πως δεν γνώριζε ότι το συνεργείο έσβησε τα ονόματα και πως, αν γνώριζε ότι θα προβούν σε αυτή την ενέργεια, θα έδινε εντολή να μην το πράξουν.

Είναι ένα συνεργείο δύο ανθρώπων που πηγαίνει εκεί κάθε βράδυ, πόσω μάλλον μετά από πορεία. Δεν ξέρω αν ήταν εκεί ο προϊστάμενος ή αν πέρασε από εκεί. Ο προϊστάμενος ίσως θα έπρεπε να έχει ρωτήσει. Τόσο ο προϊστάμενος της βάρδιας, όσο οι εργαζόμενοι δεν το σκέφτηκαν. Ήταν παράλειψη”.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε, πως “εγώ ενημέρωση δεν είχα. Δεν ρωτήθηκα για το αν πρέπει να σβηστούν τα ονόματα. Αν είχα ρωτηθεί προφανώς θα έλεγα να τα αφήσουν. Δεν περίμενα ότι θα τα σβήσουν. Αν είχα ρωτηθεί θα είχα δώσει εντολή να μην τα σβήσουν. Οι εργαζόμενοι έκαναν απλά τη δουλειά τους“.

Από τον Δήμο Αθηναίων, κοινώς, ξεκαθαρίζουν πως δεν δόθηκε εντολή προς τους εργαζόμενους να σβήσουν τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών και “βλέπουν” εκούσια ενέργεια από πλευράς φρουραρχείου της Βουλής.

Από την άλλη, βέβαια, δεν δόθηκε και η αντίθετη εντολή, δηλαδή να μην τα σβήσουν

Τέμπη: Νέα βίντεο από τη σύγκρουση των τρένων

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα