Θεσσαλονίκη: Σε επταήμερη καραντίνα ο οίκος ευγηρίας μετά τα 36 κρούσματα

Θεσσαλονίκη: Σε επταήμερη καραντίνα ο οίκος ευγηρίας μετά τα 36 κρούσματα
Κρούσματα κορονοϊού σε οίκο ευγηρίας MotionTeam

Σε επταήμερη καραντίνα τίθεται ο οίκος ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, δήλωσε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου. "Δεν μπαίνει, δε βγαίνει κανένας", τόνισε.

Σε καραντίνα επτά ημερών τίθεται ο οίκος ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού, ενώ μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όσοι βρέθηκαν θετικοί, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ολοκληρώνοντας τη σημερινή του επίσκεψη στη δομή, μαζί με τον καθηγητή λοιμοξιωλογίας Σωτήρη Τσιόδρα.

«Από χθες το βράδυ που έγιναν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα, όλος ο μηχανισμός τέθηκε σε επιφυλακή, με εποπτεία του κ. Χαρδαλιά -γι’ αυτό ήρθαμε και εδώ με τον κ. Καθηγητή- δόθηκαν εντολές σε όλο το προσωπικό της δομής και από αυτή τη στιγμή τίθεται σε επταήμερη καραντίνα. Δεν μπαίνει, δε βγαίνει κανένας και (γίνεται) ό,τι προβλέπεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα», υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργίου.

«Κάθε δύο μέρες θα γίνονται επαναληπτικά τεστ και θα ελέγχεται η κατάσταση. Τριάντα τρεις τρόφιμοι και τρεις εργαζόμενοι είναι θετικοί. Μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί πάνω από είκοσι και σιγά σιγά θα μεταφέρονται και άλλοι», πρόσθεσε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.

«Όλα τα θετικά περιστατικά θα μεταφερθούν προοδευτικά σήμερα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο», εξήγησε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας στην Α’ Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ Συμεών Μεταλλίδης. Πρόσθεσε δε πως «έχουν μεταφερθεί περιστατικά χθες και στο νοσοκομείο Παπανικολάου και στην πορεία θα υπάρχει μια συνεχής ιχνηλάτηση, ώστε αν υπάρχουν νέα περιστατικά σε αυτόν τον χώρο θα μεταφερθούν και αυτά».

Σύμφωνα με τον κ. Μεταλλίδη υπάρχει μια «αυξημένη εγρήγορση για να μην έχουμε καινούργια περιστατικά», ενώ οι περισσότεροι «είναι σε καλή κατάσταση, αλλά παραμένουν για φιλοξενία σε νοσοκομεία για να αποσυμφορηθεί ο συγκεκριμένος χώρος».

Τους κ.κ. Τσιόδρα και Παπαγεωργίου συνόδευαν κατά την επίσκεψή τους στον οίκο ευγηρίας, στο Ασβεστοχώρι, στελέχη του ΕΟΠΥ, του ΕΣΥ, της πολιτικής προστασίας, του πυροσβεστικού σώματος, υπηρεσιακοί παράγοντες της δημόσιας υγείας, κ.ά.

Οι δηλώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα

Στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης βρέθηκε και ο Σωτήρης Τσιόδρας, όπως ενημέρωσε η διασπορά του κορονοϊού προήλθε από εργαζόμενο του προσωπικού που είχε έρθει σε επαφή με κρούσμα που βρέθηκε σε συναυλία στη Χαλκιδική.

Συγκεκριμένα, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε κατά τις δηλώσεις του: “Δυστυχώς προήλθε από προσωπικό, που ήταν επαφή θετικού από τη Χαλκιδική. Έτσι φαίνεται στα πρώτα δείγματα, νεαρός του προσωπικού ήρθε σε επαφή με θετικό κρούσμα από συναυλία στη Χαλκιδική. Δείχνει, λοιπόν, αυτό το παράδειγμα πώς μπορεί ο ιός να περάσει από έναν χώρο που δεν υπάρχει κίνδυνος, σε ένα νησί, από τους νέους που διασκεδάζουν, σε μία πολύ ευαίσθητη μονάδα, με ηλικιωμένους ανθρώπους. Τους είδα όλους, τους χαιρέτησα έναν-έναν είναι σε καλή κατάσταση υγείας οι περισσότεροι, όσοι είναι θετικοί θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης”.

Εν συνεχεία, ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πού εμφανίζονται τα περισσότερα κρούσματα, ενώ τόνισε την επικινδυνότητα της μετάδοσης του ιού από τους νέους στους ηλικιωμένους: “Επί τη ευκαιρία να σας πω ότι μεγάλο ποσοστό των περιστατικών σε Αττική και Θεσσαλονίκη είχαν άμεση επαφή με ταξιδιώτες που έχουν επιστρέψει είτε από τη Θεσσαλονίκη, είτε από νησιά των Κυκλάδων στην Αττική. Μπορεί οι νέοι να κινδυνεύουν λιγότερο αλλά οι ηλικιωμένοι”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα