Θεσσαλονίκη: Στατικός ηλεκτρισμός ο πιθανός λόγος που η 2χρονη πήρε φωτιά

Διαβάζεται σε 3'
Θάλαμος ασθενών στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»
Θάλαμος ασθενών στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» EUROKINISSI

Πώς δημιουργείται ο στατικός ηλεκτρισμός που πιθανολογείται ότι οδήγησε στη φωτιά στα ρούχα της 2χρονης την ώρα που ο πατέρας της έβαζε βενζίνη

Την αιτία που οδήγησε στο σοκαριστικό περιστατικό με την 2χρονη που τυλίχθηκε στις φλόγες την ώρα που ο πατέρας της έβαζε βενζίνη με μπιτόνι στο αυτοκίνητο περιέγραψε ο ηλεκτρολόγος μηχανικός του ΕΜΠ Γιώργος Περιβολιώτης, μιλώντας στο MEGA.

Ο κ. Περιβολιώτης αρχικά έκανε λόγο για έναν κίνδυνο που είναι υπαρκτός σε κάθε μετάγγιση εύφλεκτων υλικών όπως η βενζίνη, ενώ στη συνέχεια περιέγραψε το πώς ακριβώς αναπτύχθηκαν τα ηλεκτρικά φορτία που στη συνέχεια εκφορτίστηκαν μέσω του 2χρονου κοριτσιού, με αποτέλεσμα το κοριτσάκι να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”, έχοντας εγκαύματα στο 60% του σώματός της.

«Σε κάθε μετάγγιση εύφλεκτων υλικών, και στην βενζίνη, υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτυχθούν στατικά ηλεκτρικά φορτία. Αυτά αναπτύσσονται από την τριβή κατά κύριο λόγο. Είτε και του ίδιου του υγρού καθώς ρέει μέσα στο άλλο δοχείο, στην προκειμένη περίπτωση στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου. Στατικός ηλεκτρισμός αναπτύσσεται ακόμα και καθώς περπατάμε.» εξήγησε αρχικά ο κ. Περιβολιώτης.

Ερωτώμενος σχετικά με την απόσταση στην οποία θα έπρεπε να βρίσκεται το κοριτσάκι από τον πατέρα για να αποφευχθεί ένα τέτοιο περιστατικό, ο κ. Περιβολιώτης είπε ότι χρειάζεται τα δύο σώματα να έρθουν σε επαφή.

«Την στιγμή που τον ακούμπησε έγινε η εκφόρτιση των στατικών φορτίων λόγω του ηλεκτρισμού, της τριβής που αναπτύχθηκαν τα στατικά φορτία, εκφορτίστηκαν μέσω του μικρού παιδιού και δυστυχώς ο πατέρας παρείχε την απαραίτητη ενέργεια ώστε να αναφλεγεί ένα εύφλεκτο περιβάλλον» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Περιβολιώτης.

«Το εύφλεκτο περιβάλλον είχε δημιουργηθεί προφανώς από τους ατμούς της βενζίνης κατά τη διάρκεια που έριχνε τη βενζίνη στο ντεπόζιτο» σημείωσε στη συνέχεια, εξηγώντας πως «τη στιγμή που το κοριτσάκι ακουμπάει τον μπαμπά δημιουργείται ο σπινθήρας γιατί γίνεται η εκφόρτιση των στατικών φορτίων που υπάρχουν».

«Είναι πάρα πολύ σπάνιο να αναπτυχθούν τέτοια φορτία ώστε να γίνει η εκκένωση του στατικού ηλεκτρισμού που υπάρχει από αυτή την τριβή, αλλά δυστυχώς, όπως βλέπουμε, είναι υπαρκτό γεγονός. Γι’ αυτό και όταν κάνουμε τις μεταγγίσεις, φροντίζουμε να υπάρχουν κάποια μέτρα ασφαλείας, που αυτά υπάρχουν σε όλα τα βενζινάδικα, είναι γειώσεις, κλπ, δεν κάνουμε μεταγγίσεις στο σπίτι μας.» πρόσθεσε τέλος, διευκρινίοζοντας ότι «η βενζίνη είναι σαφώς πιο επικίνδυνη γιατί είναι πιο εύφλεκτη».

Το χρονικό του σοβαρού τραυματισμού της 2χρονης

Το περιστατικό, το οποίο είδε την Τρίτη (28/5) το φως της δημοσιότητας, σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο σε χωριό του Δήμου Λαγκαδά όταν ο 28χρονος πατέρας του κοριτσιού έβαζε βενζίνη στο αυτοκίνητο με μπιτόνι.

Στη συνέχεια προκλήθηκε ανάφλεξη με συνέπεια τα ρούχα του κοριτσιού να τυλιχθούν στις φλόγες και να προκληθούν εγκαύματα στο σώμα του.

Το παιδί μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, όμως οι γιατροί έκριναν απαραίτητη τη μεταφορά της στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί αεροδιακομιδή.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το κοριτσάκι έχει υποστεί εγκαύματα 60% σε όλο του το σώμα και η κατάσταση του κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή. Βρίσκεται διασωληνωμένο στη μονάδα εντατικής θεραπείας του παιδιατρικού νοσοκομείου.

Ο 28χρονος πατέρας της, ο οποίος επίσης τραυματίστηκε, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Σε βάρος του 28χρονου πατέρα έχει σχηματιστεί δικογραφία για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο. Προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λαγκαδά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα