Το “Αστέρι της Βηθλεέμ” επιστρέφει μετά από 800 χρόνια

Το “Αστέρι της Βηθλεέμ” επιστρέφει μετά από 800 χρόνια
Το "Άστρο της Βηθλεέμ" shutterstock

Την τελευταία φορά που κατέστη ορατό το "Αστέρι της Βηθλεέμ" ήταν στον Μεσαίωνα: στις 4 Μαρτίου 1226. Πότε θα είναι η επόμενη.

Κοιτάξτε τον νυχτερινό ουρανό στο χειμερινό ηλιοστάσιο φέτος και θα μπορείτε να δείτε ένα σπάνιο θέαμα. Στις 21 Δεκεμβρίου, ο Δίας και ο Κρόνος θα εμφανίζονται πιο κοντά ο ένας στον άλλο από ό,τι σε οκτώ αιώνες ιστορίας.

Οι ευθυγραμμίσεις μεταξύ των πλανητών, γνωστές ως «σύζευξη», είναι «μάλλον σπάνιες», εξήγησε ο αστρονόμος του Πανεπιστημίου Ράις Πάτρικ Χάρτιγκαν σε μια δήλωση, «αλλά αυτή η σύζευξη είναι εξαιρετικά σπάνια λόγω του πόσο κοντά θα εμφανιστούν οι πλανήτες ο ένας στον άλλο».

Την τελευταία φορά που αυτοί οι γίγαντες εμφανίστηκαν τόσο στενά, σε ορατό διαχωρισμό μόλις 0,1 βαθμών, ήταν στον Μεσαίωνα: στις 4 Μαρτίου 1226.

Φυσικά, η εμφάνιση του «Χριστουγεννιάτικου Αστέρα» ή του «Αστέρα της Βηθλεέμ» – που ονομάστηκε έτσι επειδή η εγγύτητα των πλανητών δημιουργεί ένα λαμπρό σημείο φωτός – είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται μόνο από τη Γη. Στην πραγματικότητα, ο Δίας και ο Κρόνος απέχουν εκατομμύρια μίλια.

Πού θα δείτε το “Χριστουγεννιάτικο Αστέρι”

Ο Κρόνος και ο Δίας κινούνται σταθερά μεταξύ τους από το καλοκαίρι του 2020.

Αξίζει τον κόπο να ψάξετε αυτούς τους πλανήτες τις επόμενες νύχτες. «Μπορείτε να τους παρακολουθήσετε να κινούνται -στην πραγματικότητα βλέπετε πλανήτες σε τροχιά», δήλωσε ο Χάρτιγκαν και η παρακολούθηση του ζευγαριού να έρχεται μαζί πριν από το ηλιοστάσιο θα κάνει τον εντοπισμό τους λίγο πιο εύκολο στην 21η ημέρα.

Αν και είναι ορατό σε όλο τον κόσμο, το καλύτερο μέρος για να δείτε τη σύζευξη είναι κοντά στον ισημερινό, μεταξύ σούρουπου και λίγο μετά το βράδυ, όταν ο ουρανός είναι αρκετά σκοτεινός για να εμφανιστεί ο αμυδρός Κρόνος.

Κοιτώντας χαμηλά στον δυτικό ορίζοντα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, οι δύο πλανήτες φαίνεται να χωρίζονται κατά λιγότερο από το ένα πέμπτο της διαμέτρου μιας πανσελήνου.

Εάν έχετε πρόσβαση σε ένα τηλεσκόπιο, πολλά από τα μεγαλύτερα φεγγάρια των πλανητών θα είναι επίσης ορατά στο ίδιο οπτικό πεδίο εκείνο το βράδυ.

Κι αν έχει συννεφιά εκείνη την ημέρα; Ο Δίας και ο Κρόνος θα εξακολουθούν να εμφανίζονται πιο κοντά ο ένας στον άλλο για ολόκληρη την εβδομάδα γύρω από το ηλιοστάσιο.

Και αν χάσετε εντελώς το φαινόμενο; Υπάρχει πάντα η 15η Μαρτίου 2080. Τότε αναμένεται να συμβεί η επόμενη στενή σύνδεση των πλανητών, σύμφωνα με το Good News Network.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα