Το Λιμενικό ζητά τη βοήθεια ρομπότ για τη διάσωση προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο

Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Τέξας βρίσκεται στην Ελλάδα προκειμένου να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για τη χρήση ενός ειδικού ρομπότ που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη διάσωση μεταναστών στα ελληνικά νησιά. Πώς θα λειτουργεί (Vid)
- 13 Ιανουαρίου 2016 11:00
Μέλη του κέντρου ρομποτικής έρευνας και διάσωσης του Πανεπιστημίου του Τέξας βρίσκονται από την Κυριακή στη Λέσβο προκειμένου να βοηθήσουν τις λιμενικές αρχές και τις ομάδες διάσωσης στο νησί με στην προσπάθειά τους να σώσουν τις ζωές προσφύγων και μεταναστών που πέφτουν στα νερά του Αιγαίου. Οι ειδικοί σύστησαν στις αρχές δύο τύπους ρομπότ που μπορούν να διευκολύνουν σημαντικά τη διάσωση. Το πρώτο φέρει το όνομα Emily και χρησιμοποιείται σε διάφορα μέρη του κόσμου σε επιχειρήσεις διάσωσης.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του ερευνητικού κέντρου του αμερικανικού πανεπιστημίου, επισημαίνεται πως η ομάδα συνάντησε για πρώτη φορά, στις δεκάδες συμμετοχές της σε ανθρωπιστικές κρίσεις και φυσικές καταστροφές, ντόπιους κατοίκους τόσο συμπονετικούς και με τόσο έντονη την ανάγκη να βοηθήσουν.
Το ρομπότ είναι ένα διασωστικό το οποίο κινείται με ραδιοτηλεχειριστήριο και μοιάζει με μίνι τζετ σκι με πολλαπλές χρήσεις στην περίπτωση της διάσωσης στο Αιγαίο. Η πρώτη από αυτές είναι να αποστέλλεται από τους διασώστες στο σημείο του ναυαγίου και αφού κάποιος πρόσφυγας πιαστεί από αυτό να οδηγείται με ασφάλεια στην ακτή. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές πέντε ή ακόμη και περισσότεροι ναυαγοί μπορούν να κρατηθούν κάθε φορά από αυτό. Το ρομπότ φέρει ένα σχοινί δεμένο στο πίσω μέρος του, αφού οι ναυαγοσώστες μπορούν πιο γρήγορα να το τραβήξουν όταν πιαστούν σε αυτό οι άνθρωποι, από το να το οδηγήσουν με τη μηχανή του πίσω στην ακτή.
Εικόνα από την κάμερα του ρομπότ
Η μηχανή είναι εξοπλισμένη με ειδική κάμερα που καθιστά δυνατή την παρακολούθηση της κατάστασης τόσο με το φως της ημέρας, όσο και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού με τη χρήση υπέρυθρων ακτίνων.
Μια ακόμη εφαρμογή του ρομπότ μπορεί να είναι ενδεχομένως να αποστέλλεται απευθείας στις λέμβους των μεταναστών που δεν έχουν ακόμη βυθιστεί και να τους καλεί μέσω μικροφώνου να προσδεθούν σε αυτή ώστε να τους οδηγήσουν οι λιμενικοί με ασφάλεια στην ακτή. Αντίστοιχα, το ρομπότ θα μπορούσε να προλάβει τα χειρότερα, κατευθυνόμενο προς σκάφος που έχει πάρει λάθος πορεία και καθοδηγώντας το μακριά από τον κίνδυνο. Η συσκευή είναι εξοπλισμένη με σύστημα επικοινωνίας και δεδομένου πως μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα 20 μιλίων την ώρα, θα δίνει τη δυνατότητα στις ομάδες να οδηγήσουν από μακριά πλοία με ασφάλεια στις ακτές.
Τέλος, οι ειδικοί πιστεύουν πως η Emily θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις όπου χρειάζεται η βοήθεια πολλών ατόμων την ίδια στιγμή. Όπως περιγράφουν, σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν άνθρωπο στο νερό που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους ή έχουν κυριευθεί από πανικό (μπορεί να πρόκειται για παιδιά ή ηλικιωμένους) στους οποίους πρέπει να προστρέξει εξειδικευμένο προσωπικό. Την ίδια ώρα όμως, το ρομπότ θα έχει τη δυνατότητα να διασώσει ταυτόχρονα ανθρώπους που διατηρούν την ψυχραιμία τους και μπορούν να κρατηθούν από αυτό για να διασωθούν.
Το πανεπιστήμιο επισημαίνει πως το ρομπότ θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο, τόσο από τα ναυαγοσωστικά πλοία του λιμενικού, όσο και για χρήση από την ακτή. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο που δεν αντικαθιστά τους ίδιους τους ναυαγοσώστες. Ο επικεφαλής της έρευνας Φερνάντο Μπουατιέ βρίσκεται στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της άδειάς του και προσφέρει τις πολύτιμες συμβουλές του στις ελληνικές αρχές στον ελεύθερο χρόνο του.
Πηγή: crasar