Τσιόδρας: Γιατί δεν προκρίνεται το τεστ στους τουρίστες

Τσιόδρας: Γιατί δεν προκρίνεται το τεστ στους τουρίστες
Τουρίστες στην Ακρόπολη Eurokinissi

"Θα ήθελα να ξέρει ο τουρίστας πως σαν χώρα είμαστε έτοιμοι να τον ανιχνεύσουμε. Το τέστινγκ δεν κερδίζει έδαφος σαν κριτήριο ανοσίας ή εισόδου σε μια χώρα" είπε ο κ. Τσιόδρας.

Για το φλέγον θέμα των τεστ στους τουρίστες που δεν προκρίνεται από την κυβέρνηση τοποθετήθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση της Πέμπτης για τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας.

“Όλα είναι πρωτόγνωρα δεν μπορεί να υπάρξει 100% εγγύηση για να ανοίξει κάτι. Όταν βλέπεις αυξημένο αριθμό δεικτών αναγκάζεσαι και πιθανώς να αναγκαστούμε να επαναφέρουμε μέτρα. Αυτή τη στιγμή το δεδομένο είναι η χαμηλή κυκλοφορία και το άνοιγμα με κανόνες.

Αυτοί οι κανόνες τίθενται από εμάς με εισηγήσεις, άλλοι με κανονισμούς της ΕΕ όπως για παράδειγμα για τις πτήσεις. Οι κανόνες προτείνονται και είναι εξαιρετικά λεπτομερείς για τα αεροπλάνα αλλά και για το τέστινγκ” είπε ο κ. Τσιόδρας και συνέχισε:

“Το τέστινγκ δεν προτείνεται γιατί μπορεί να σου δώσει ψευδαίσθηση ασφάλειας. Δίνουν ωστόσο την ευχέρεια να εισηγηθεί μια χώρα και να πραγματοποιήσει ελέγχους με εκτίμηση κινδύνου. Μπορεί να δούμε απαγόρευση πτήσεων και πάλι μέσα στη χρονιά” είπε χαρακτηριστικά.

“Η ΕΕ πρότεινε ανοιχτή επικοινωνία με κανόνες. Υπάρχει η ανάγκη ελέγχου συμπτωματικού τουρίστα και ιχνηλάτησης επαφών κάτι που είναι πολύ δύσκολο θέμα” παραδέχθηκε ο κ. Τσιόδρας για να προσθέσει:

“Θα ήθελα με κάποιον ψηφιακό τρόπο κάποιος που έχει συμπτώματα να μπορεί να βρει ένα κοντινό κέντρο ΕΟΔΥ για να μπορεί να πάει να ελεγχθεί. Θα ήθελα να ξέρει ο τουρίστας πως σαν χώρα είμαστε έτοιμοι να τον ανιχνεύσουμε. Το τέστινγκ δεν κερδίζει έδαφος σαν κριτήριο ανοσίας ή εισόδου σε μια χώρα αλλά μπορεί να γίνει αν κριθεί απαραίτητο για κράτη που θεωρούνται υψηλού κινδύνου”.

Από τη δική του μεριά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, είπε:

“Ξέρουμε τι κάνουμε και πώς θα το κάνουμε, έχουμε μπροστά μας 40 ημέρες για να προετοιμαστούμε. Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία αλλά πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη. Με την ίδια συνέπεια θα προετοιμαστούμε ώστε την 1η Ιουλίου να μπορέσουμε να ανοίξουμε με όρους απόλυτης ασφάλειας. Άμεση προτεραιότητά μας είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και πάνω σε αυτό δεν θα κάνουμε την οποιαδήποτε έκπτωση, θα επανεξετάζουμε τα δεδομένα συνεχώς”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα