Βίντεο-σποτ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: “Σπάσε το τρίγωνο της εξάρτησης”

Βίντεο-σποτ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: “Σπάσε το τρίγωνο της εξάρτησης”

Το ΚΕΣΑΝ (Κέντρο Πρόληψης Ηρακλείου Κρήτης) σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ συνεχίζουν τον αγώνα για την ανάδειξη και αντιμετώπιση των αιτιών του φαινομένου της εξάρτησης των ναρκωτικών. Δείτε το σχετικό βίντεο-σποτ.

Η 26η Ιουνίου θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ, το Δεκέμβρη του 1987, ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, για να επιτευχθεί ο στόχος «μιας παγκόσμιας κοινωνίας ελεύθερης από τη χρήση ναρκωτικών». Έχουν περάσει 35 χρόνια και συνεχώς απομακρυνόμαστε αντί να προσεγγίζουμε την επίτευξη αυτού του στόχου. Βασικό αίτιο είναι η συνεχής διεύρυνση των κοινωνικό – πολιτικών – οικονομικών – περιβαλλοντικών παραγόντων, που εν τέλει ευνοούν τη χρήση ουσιών και την εξάρτηση.

Ως Κέντρο Πρόληψης δίνουμε καθημερινό αγώνα να αναδείξουμε αυτά τα αίτια του φαινομένου της εξάρτησης και ακολούθως να εστιάσουμε στην προσπάθεια αντιμετώπισής τους. Πολλοί κάνουν λόγο για πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Η πρόληψη είναι βασικό μέρος αυτού του πολέμου και στοχεύει σε αλλαγές, κυρίως στην καθημερινότητά μας και στον τρόπο ζωής που μας έχει έμμεσα επιβληθεί και μας δημιουργεί αδιέξοδα.

Σύμφωνα με έναν ορισμό, η εξάρτηση συνίσταται στη «συνάντηση ενός ατόμου με μια ουσία σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον». Σχηματικά, αυτός ο ορισμός αποτυπώνεται μ’ ένα τρίγωνο, που οι τρεις κορυφές του αποτελούν τους τρεις παράγοντες της εξάρτησης (άτομο, ουσία, περιβάλλον). Ο πόλεμος ενάντια στα ναρκωτικά συνίσταται σε δύσκολες μάχες (σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο), που πρέπει να δοθούν και στις τρεις κορυφές του τριγώνου της εξάρτησης. Μάχες που αφορούν: α) στον περιορισμό της διαθεσιμότητας των ουσιών και της επιτρεπτικότητας των εξαρτητικών συμπεριφορών, β) στην καλλιέργεια των ατομικών παραγόντων που ενισχύουν την προσωπικότητα (προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες π.χ. αυτοεκτίμηση, ενθάρρυνση, επικοινωνία…) και γ) στην ενίσχυση των προστατευτικών περιβαλλοντικών παραγόντων (και παράλληλη μείωση των παραγόντων κινδύνου του περιβάλλοντος – οικογενειακού, σχολικού, φιλικού, επαγγελματικού, ευρύτερα κοινωνικού -).

Είναι γεγονός πως οι σύγχρονες συνθήκες – παγκοσμίως – με τις απανωτές κρίσεις που έχουν συμβεί, συμβάλλουν στην ενίσχυση της δομής του τριγώνου της εξάρτησης. Παρ’ όλα αυτά, εμείς στο Κέντρο Πρόληψης Ηρακλείου με συμμάχους από το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας, τους νέους, φοιτητές του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, σας καλούμε φέτος «ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ», αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των νέων και απαντώντας σ’ αυτές με τρυφερότητα, αγάπη και εμπιστοσύνη.

Δείτε το βίντεο-σποτ:

Μια συνέργεια του ΚΕΣΑΝ – Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου Κρήτης σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και με: Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, Πρακτική Εργαστηριακή Άσκηση – Εποπτεία ΙΙΙ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα