Ζωγράφου: Τι είναι η ζελατοδυναμίτιδα που περιείχε η βόμβα

Διαβάζεται σε 2'
Ζωγράφου: Τι είναι η ζελατοδυναμίτιδα που περιείχε η βόμβα
Εξουδετερώθηκε εκρηκτικός μηχανισμός στου Ζωγράφου EUROKINISSI

Βόμβα με ζελαροδυναμίτιδα ήταν αυτή που εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε κοντά στην έδρα των ΜΑΤ στου Ζωγράφου. Τι είναι και σε τι διαφέρει από τα υπόλοιπα εκρηκτικά.

Μια βόμβα που περιείχε εκρηκτικό C4 και ζελατοδυναμίτιδα βρέθηκε και εξουδετερώθηκε από τους πυροτεχνουργούς, σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από την έδρα των ΜΑΤ στου Ζωγράφου.

Στις 12:30 το μεσημέρι, άγνωστος κάλεσε και προειδοποίησε για βόμβα, δίνοντας χρονικό περιθώριο 45 λεπτών. Πυροτεχνουργοί έσπευσαν στο σημείο και εξουδετέρωσαν τη βόμβα η οποία, αν εκρήγνυτο οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές.

Μάλιστα, η εξουδετέρωση του εκρηκτικού μηχανισμού από τα ΤΕΕΜ έλαβε χώρα ένα τέταρτο πριν την εκπνοή της προθεσμίας που είχαν δώσει οι δράστες.

Τι είναι η ζελατοδυναμίτιδα

Πρόκειται για ισχυρή εκρηκτική ύλη, η οποία χρησιμοποιείται από άτομα που εργάζονται σε μεταλλεία και ορυχεία. Η μετακίνησή της γίνεται εύκολα και οι εκρήξεις που προκαλεί είναι μεγάλες και επικίνδυνες.

Είναι σχετική φτηνή εκρηκτική ύλη, καίγεται αργά και δεν εκρήγνυται χωρίς πυροκροτητή, επομένως μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια.

Έχει μια σημαντική διαφορά με την πιο γνωστή αμμωνιοδυναμίτιδα (ANFO), που μπορεί ο καθένας να φτιάξει. Η ζελατοδυναμίτιδα απαιτεί μεγαλύτερη εξειδίκευση και γνώσεις και κατασκευάζεται κυρίως από πυροτεχνουργούς (και όχι απλώς από ερασιτέχνες).

Εφευρέθηκε το 1875, από τον Σουηδό χημικό Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος εφηύρε και τον δυναμίτη και πούλησε την εφεύρεση αυτή στην ιταλική κυβέρνηση λίγα χρόνια μετά, το 1891.

Σύνδεση με χούλιγκαν βλέπει η ΕΛΑΣ

“Δεν είναι τυχαία η επιλογή του χρόνου και του στόχου” διαμηνύουν πηγές της ΕΛΑΣ σχετικά με τον εκρηκτικό μηχανισμό που εξουδετερώθηκε, συνδέοντας την επίθεση με τα περιστατικά οπαδικής βίας και την αναβάθμιση των χουλιγκανικών επιθέσεων εναντίον αστυνομικών στόχων.

Μάλιστα, στην σχετική δικογραφία, δεν αποκλείεται, αν στοιχειοθετηθεί, να υπάρξει περαιτέρω αναβάθμιση του κατηγορητηρίου, ώστε να περιλαμβάνει πέραν της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και σε τρομοκρατική.

Άλλωστε, όπως ήταν αναμενόμενο, τις έρευνες για τον εκρηκτικό μηχανισμό ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα