Αυξήθηκε η κατανάλωση καυσίμων, έρχεται μικρή μείωση και στις τιμές

Αυξήθηκε η κατανάλωση καυσίμων, έρχεται μικρή μείωση και στις τιμές
Αντλία πετρελαίου INTIME NEWS

Οι μειώσεις έρχονται μετά από ένα δεκαήμερο σερί ανατιμήσεων στη βενζίνη στις ευρωπαϊκές αγορές, το οποίο πυροδότησαν, σύμφωνα με στελέχη της πετρελαϊκής αγοράς, κερδοσκοπικά παιχνίδια traders.

Μεγαλύτερη από το περσινό γ΄ τρίμηνο και οριακά ενισχυμένη από το γ΄ τρίμηνο του 2019 (δηλαδή πριν από την πανδημία) ήταν η κατανάλωση καυσίμων στην εγχώρια αγορά το διάστημα Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2022. Κύρια αιτία αποτέλεσε η αυξημένη οικονομική δραστηριότητα (με σημαντική συμβολή του τουρισμού), η οποία ενίσχυσε αισθητά τη ζήτηση σε ντίζελ κίνησης, σε συνδυασμό με την επιδότηση του καυσίμου.

Το αποτέλεσμα ήταν η κατανάλωση στο φετινό γ΄ τρίμηνο να αγγίξει συνολικά το 1,681 εκατ. μετρικούς τόνους, με άνοδο κατά 4% από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020, όταν είχε διαμορφωθεί στα 1,618 εκατ. τόνους. Συγκριτικά με το διάστημα Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2019, η άνοδος άγγιξε το 3%, καθώς τότε η ζήτηση ήταν 1,629 εκατ. τόνους.

Ωστόσο η κατανάλωση βενζίνης κατέγραψε μείωση κατά -7% σε σχέση με πέρυσι, και ελαφρώς μεγαλύτερη σε ποσοστιαία βάση σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Προφανής αιτία η αυξημένη τιμή του καυσίμου, η οποία έμεινε πλήρως «εκτεθειμένη» στην εκτίναξη του κόστους του «μαύρου χρυσού», καθώς δεν επιδοτήθηκε.

Η αρνητική επίδοση υπεραντισταθμίσθηκε κατ΄ αρχάς από το ντίζελ κίνησης, το οποίο «έγραψε» αύξηση της ζήτησης κατά 7% σε σχέση με πέρυσι και περίπου στα ίδια επίπεδα συγκριτικά με το 2019. Η αυξημένη τουριστική κίνηση είχε επίσης θετικό «αποτύπωμα» στο υγραέριο, η ζήτηση του οποίου παρουσίασε άλμα κατά 24% σε σχέση με πέρυσι.

Έρχεται αποκλιμάκωση

Εν τω μεταξύ, εντός των αμέσως επόμενων ημερών αναμένεται να περάσουν στην αντλία οι μειώσεις των τιμών των διυλιστηρίων σε αμόλυβδη βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης.

Από την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από την Τρίτη 8 Νοεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 11 του μηνός οι χονδρεμπορικές τιμές της αμόλυβδης έχουν πέσει κατά περίπου 0,03 ευρώ το λίτρο, ενώ μεγαλύτερες είναι οι μειώσεις στο πετρέλαιο κίνησης καθώς αγγίζουν τα 0,05 ευρώ το λίτρο.

Ο ιδιόμορφος τρόπος της τιμολόγησης των πετρελαιοειδών προϊόντων στην ελληνική αγορά (μέσος όρος των προηγούμενων τεσσάρων ημερών) έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη μετακύλιση των μειώσεων στην αλυσίδα εμπορίας και λιανικής. Έτσι η αποκλιμάκωση των τιμών θα είναι ορατή στους καταναλωτές από αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων στις 10 Νοεμβρίου η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης ήταν στα 2,115 ευρώ ανά λίτρο και του ντίζελ κίνησης στα 2,095 ευρώ ανά λίτρο. Όπως διαπιστώνεται φαίνεται η διαφορά των τιμών ανάμεσα στα δύο καύσιμα να επιστρέφει στην κανονικότητα… δηλαδή η αμόλυβδη να είναι ακριβότερη από το πετρέλαιο κίνησης. Κάτι που τους τελευταίους μήνες είχε αναστραφεί.

Οι μειώσεις έρχονται μετά από ένα δεκαήμερο σερί ανατιμήσεων στη βενζίνη στις ευρωπαϊκές αγορές, το οποίο πυροδότησαν, σύμφωνα με στελέχη της πετρελαϊκής αγοράς, κερδοσκοπικά παιχνίδια traders. «Οι αυξήσεις δεν συμβαδίζουν με τη πτώση της ζήτησης της βενζίνης που σημειώνεται από το καλοκαίρι και μετά ούτε με κάποια διαταραχή στα δομικά χαρακτηριστικά της αγοράς», εξηγούν αρμόδιες πηγές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα