Αιολικά Πάρκα, Οικονομία Και Περιφερειακή Ανάπτυξη

Αιολικά Πάρκα, Οικονομία Και Περιφερειακή Ανάπτυξη

H προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι δύο πολύ σημαντικά θέματα στα οποία συνεισφέρουν ποικιλοτρόπως τα αιολικά πάρκα. Αλλά δεν είναι τα μόνα.

Η οικονομική ανάπτυξη, οι νέες δουλειές, η υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών είναι μερικά ακόμα.

Τα αιολικά πάρκα είναι μια αποκεντρωμένη μορφή παραγωγής ενέργειας. Αναπτύσσονται στην ελληνική επαρχία, σε θέσεις εγκατάστασης που είναι διάσπαρτες. Δεν πρόκειται για τεράστιους πυρηνικούς σταθμούς ή σταθμούς ορυκτών καυσίμων και ορυχεία που μπορούν να οδηγήσουν σε μονοκαλλιέργεια μια τοπική οικονομία, όπως για παράδειγμα συνέβη τις προηγούμενες δεκαετίες στις κύριες λιγνιτικές περιοχές της Ευρώπης. Το χαρακτηριστικό αυτών των αιολικών πάρκων και γενικά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχει ως αποτέλεσμα να συμβάλουν σημαντικά στη διάχυση της ανάπτυξης, δηλαδή την περιφερειακή ανάπτυξη.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι η οικονομική ανάπτυξη της επαρχίας είναι ο μοναδικός τρόπος να μπορέσει η χώρα να αναπτύξει περισσότερους αναπτυξιακούς πόλους που θα συγκρατήσουν τους ανθρώπους στον τόπο τους. Η προοπτική δύο ή τριών μόνο αναπτυγμένων πολυπληθών πόλεων και μιας σχεδόν έρημης περιφέρειας, δεν μπορεί να αποτελεί όραμα για την Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών.

Ένας από τους τοπικούς πόρους που μπορεί να αξιοποιηθεί σε αυτή την κατεύθυνση είναι το αιολικό δυναμικό. Η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτόν τον 100% βεβαιωμένο ενεργειακό της πόρο, που είναι άμεσα αξιοποιήσιμος.

Πώς ενισχύεται η ελληνική οικονομία μέσα από τα Αιολικά Πάρκα;

Μέσω επενδύσεων: Την τελευταία πενταετία, η Αιολική Ενέργεια προσέλκυσε επενδύσεις που άγγιξαν τα 2,5 δις. Ευρώ. Όλες αυτές οι επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν στην περιφέρεια. Η εγχώρια προστιθέμενη αξία τους μπορεί να φθάσει το 35% του κόστους κατασκευής ενός αιολικού πάρκου και κάθε έτος αγγίζει κατά μέσο όρο το 80% των λειτουργικών εξόδων του. Επιπλέον, βοηθά στην ανάπτυξη άλλων τομέων της οικονομίας όπως τσιμεντοβιομηχανία, μεταφορές, κατασκευές, καλώδια, λιμάνια. Για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, το ποσοστό εγχώριας προστιθέμενης αξίας θα φθάσει το 70%.

Μέσω δημιουργίας θέσεων εργασίας: Η Αιολική Ενέργεια δημιουργεί περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας ανά μονάδα εγκατεστημένης ισχύος από κάθε άλλο νέο συμβατικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής. Κάθε MW αιολικής ενέργειας δημιουργεί και διατηρεί 1,8 θέσεις εργασίας. Συνολικά, οι Α.Π.Ε. διατηρούν πάνω από 26.000 θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας.

Με μείωση των λογαριασμών ρεύματος: Αντίθετα από ό,τι πιστεύεται, τα αιολικά πάρκα μειώνουν το συνολικό ποσό που πληρώνουν οι καταναλωτές για το ρεύμα. Για παράδειγμα, με στοιχεία του 2017, αν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα οι καταναλωτές ρεύματος θα πλήρωναν τη χρονιά αυτή πάνω από 53 εκατ. ευρώ περισσότερο. Σήμερα, το όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο διότι η ενέργεια από νέα αιολικά πάρκα είναι ακόμα φθηνότερη. Και αυτό χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας των νέων ανεμογεννητριών, των σύγχρονων μοντέλων πρόβλεψης της ηλεκτροπαραγωγής αλλά και του ανταγωνισμού. Σήμερα, η αιολική ενέργεια και γενικά οι Α.Π.Ε. είναι η φθηνότερη επιλογή για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής,

Το 2020 μάλιστα παρατηρήθηκε στην Ελλάδα ρεκόρ διείσδυσης της αιολικής ενέργειας από χερσαία αιολικά πάρκα. Τις ώρες που υπήρχε μεγάλη αιολική παραγωγή η τιμή ρεύματος στην αγορά είναι πολύ μικρή. Έτσι, η μεγάλη αύξηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο οδηγεί σε μείωση του συνολικού κόστους, προς όφελος του καταναλωτή.

Πώς ενισχύει η Αιολική Ενέργεια τη θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη;

Προσφέροντας ενεργειακή ανεξαρτησία:

Η αιολική ενέργεια, και γενικότερα οι Α.Π.Ε., εκτός από μέσο οικονομικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας, είναι παράγοντας γεωπολιτικής ισχύος, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή του Αιγαίου Αυτός ο εθνικός πόρος πρέπει να αποτελέσει πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής και να ενισχύσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης. Οι μεγάλες επενδύσεις για εγκαταστάσεις και δίκτυα, προωθούν την ανάπτυξη, την ασφάλεια και τη γεωστρατηγική ενδυνάμωση της χώρας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που χρειαζόμαστε αιολικά πάρκα στη στεριά και τη θάλασσα.

Δίνοντας διεθνή αναγνώριση: Η μαζική αξιοποίηση της Αιολικής Ενέργειας σε συνδυασμό με τις άλλες Α.Π.Ε θέτει τη χώρα μας ισότιμο εταίρο στη διεθνή μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον Άνθρωπο, τη Φύση και τον Πλανήτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα