Ακόμα πιο νωρίς “εξορίζεται” ο λιγνίτης από το ενεργειακό μίγμα της χώρας

Ακόμα πιο νωρίς “εξορίζεται” ο λιγνίτης από το ενεργειακό μίγμα της χώρας
Εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη Eurokinissi

Την απόφαση της ΔΕΗ να μετατρέψει την κατασκευαζόμενη μονάδα «Πτολεμαίδα 5» από λιγνιτική σε μονάδα φυσικού αερίου- υδρογόνου το αργότερο μέχρι το 2025, ανακοίνωσε, μιλώντας στους οικονομικούς αναλυτές, η διοίκηση της επιχείρησης.

Δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες έχουν μέχρι σήμερα «σβήσει» το σύνολο των ανθρακικών τους μονάδων και άλλες επτά έχουν δεσμευτεί να το κάνουν μέχρι το 2025. Σε αυτές προστίθεται πλέον και η Ελλάδα, μετά και την απόφαση της ΔΕΗ να μετατρέψει την «Πτολεμαίδα 5» σε μονάδα φυσικού αερίου- υδρογόνου το αργότερο μέσα στα επόμενα 4,5 χρόνια.

Το «σβήσιμο» των λιγνιτικών της φουγάρων ως το 2025, όπως δεσμεύτηκε απέναντι στους αναλυτές ο επικεφαλής της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, εκτός του ότι την γλιτώνει από σίγουρες ζημιές, λόγω των προβλέψεων για εκτίναξη του ρύπων CO2, στέλνει ένα ακόμη ισχυρό σήμα στους επενδυτές για τον μετασχηματισμό της.

Κυρίως όμως βάζει την ΔΕΗ και την Ελλάδα στο στενό εκείνο κλαμπ των χωρών παγκοσμίως, που κάνουν σπριντ, προκειμένου μέχρι τα μέσα της δεκαετίας να έχουν εγκαταλείψει οριστικά τα στερεά καύσιμα στην ηλεκτροπαραγωγή.

«Καθαρές» είναι ήδη οι Αυστρία, Αλβανία, Βέλγιο, Κύπρος, Εσθονία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Σουηδία και Ελβετία. Κατηγορία στην οποία πρόκειται να προστεθούν η Γαλλία (2021), οι Πορτογαλία και Σλοβακία (2023), η Μ. Βρετανία (2024) και την επόμενη χρονιά, δηλαδή το 2025, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Ελλάδα.

«Ηταν η καλύτερη λύση», είπε ο CEO της ΔΕΗ για την μετατροπή και αναβάθμιση της «Πτολεμαίδας 5» μιλώντας σε 98 αναλυτές και εκπροσώπους επενδυτών που παρακολούθησαν την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της, περιγράφοντας μια σούπερ- ευέλικτη μονάδα, η οποία μέσα σε περίπου μιάμιση ώρα, θα μπορεί να αυξάνει την ισχύ της από τα 300 MW σε πάνω από 1.000 MW. Έκανε λόγο για μια εξαιρετικά ανταγωνιστική επένδυση, προσθέτοντας μάλιστα ότι η επιχείρηση δεν προτίθεται να περιμένει τον μηχανισμό υποστήριξης διαθεσιμότητας ισχύος, (CRM- capacity remuneration mechanism).

Τα παραπάνω καθιστούν προφανώς το 2025 χρονιά -ορόσημο για την ΔΕΗ, η οποία ωστόσο έχει μπροστά της ένα μακρύ δρόμο μέχρι να φτάσει εκεί και δυσκολότερες χρονιές από την περσινή έως ότου αρχίσει να αποδίδει καρπούς το δικό της green deal.

«To 2021 θα είναι μια χρονιά σταθεροποίησης προτού η επιχείρηση περάσει σε περαιτέρω ανάπτυξη», φέρεται να είπε στους αναλυτές ο Γ.Στάσσης, προβλέποντας ότι τα φετινά EBITDA θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα.

Στην πράξη, η φετινή χρονιά θα είναι μεταβατική, στρώνοντας το έδαφος για το 2022. Τότε που θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα μεγάλα έργα ΑΠΕ, αλλά και η επιχείρηση θα βάλει στα ταμεία της το τίμημα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, αφού οι δεσμευτικές προσφορές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα