Αναμένεται μεγάλη αύξηση στη ζήτηση ρεύματος τα επόμενα χρόνια

Αναμένεται μεγάλη αύξηση στη ζήτηση ρεύματος τα επόμενα χρόνια
Στήλοι παροχής ρεύματος 2021 David J. Phillip, AP Photo/File

Τις προβλέψεις του για τη διαμόρφωση της ζήτησης ηλεκτρισμού κατά τα επόμενα δέκα χρόνια διατυπώνει ο ΑΔΜΗΕ στο 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης που τέθηκε σε διαβούλευση.

Στην περίοδο 2000 – 2008 υπήρξε συνεχής αύξηση της συνολικής καθαρής ζήτησης ρεύματος. Στη συνέχεια, ως επακόλουθο της οικονομικής κρίσης, καταγράφηκε συνεχής μείωση, ενώ έπειτα από το 2013 έως και σήμερα παρατηρείται μια σταθεροποίηση της συνολικής καθαρής ζήτησης περί τις 51 TWh.

Το 2019 η συνολική καθαρή ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας στο ΕΣΜΗΕ ανήλθε σε 52,1 ΤWh, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,24% έναντι του 2018. Το 2020 χαρακτηρίστηκε από σημαντική μείωση της συνολικής καθαρής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, κατά 4.1% έναντι αυτής του 2019, ως συνεπακόλουθο της περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ότι η συνολική καθαρή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο ΕΣΜΗΕ κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2021 είναι αυξημένη κατά 4.2% έναντι αυτής της αντίστοιχης περιόδου του 2020.

Και τα δύο σενάρια του ΑΔΜΗΕ προβλέπουν άνοδο της ζήτησης σε επίπεδα πέραν των 60 TWh ετησίως.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι στις προβλέψεις του διαχειριστή συμπεριλαμβάνεται η εκτιμώμενη κατανάλωση για τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία εκτιμάται περί τις 120 GWh για το έτος 2025 και περί τις 1000 GWh για το έτος 2032.

Επιπλέον, συμπεριλαμβάνεται και η ζήτηση των προς διασύνδεση νησιών. Ειδικότερα, από το δεύτερο εξάμηνο του έτους 2021 συμπεριλαμβάνεται η ζήτηση της Κρήτης η οποία θα εξυπηρετείται μέσω της μικρής διασύνδεσης, ενώ από το δεύτερο εξάμηνο του έτους 2024, με την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης, περιλαμβάνεται το σύνολο της ζήτησης της Κρήτης.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η περίοδος 2022-2025, όταν και προγραμματίζεται η απόσυρση των περισσότερων λιγνιτικών μονάδων που σχεδιάζεται να αντικατασταθούν με αντίστοιχες φυσικού αερίου ώστε να καλυφθεί το κενό. Η έντονη άνοδος της ζήτησης που “βλέπει” ο ΑΔΜΗΕ για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σίγουρα αποτελεί αιτία προβληματισμού, για το ζήτημα της επάρκειας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα