Δύο εμπόδια καθυστερούν την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Δύο εμπόδια καθυστερούν την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Η εκκρεμότητα για τη διαμόρφωση των τιμολογίων που θα χρεώνει ο ΔΕΣΦΑ στους πελάτες του, αλλά και τα τυπικά κολλήματα της Γαλλικής συμμετοχής οδήγησαν σε αναβολή ανάδειξης της short list των ενδιαφερομένων

Χθες ήταν η ημέρα που το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ  θα ενέκρινε της short list του διαγωνισμού πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ, αλλά το θέμα πήρε ολιγοήμερη αναβολή. Η αναβολή από πολλές πλευρές συνδέεται με τη γαλλορουμανική συμμετοχή στο διαγωνισμό (κοινοπραξία της Γαλλικής GRT Gas με τη ρουμανική Transgaz) και την επίσκεψη Μακρόν. Είχαν προηγηθεί πληροφορίες ότι οι συγκεκριμένοι ενδιαφερόμενοι οδηγούνται εκτός δεύτερης φάσης, εξαιτίας των όρων του διαγωνισμού.

Πράγματι, σύμφωνα με νομικούς κύκλους υπάρχει τυπικό κώλυμα για τη συγκεκριμένη συμμετοχή καθώς η GRT Gaz είναι ευρωπαϊκή εταιρεία, η οποία ωστόσο δεν είναι ιδιοκτησιακά διαχωρισμένη με την εταιρεία εμπορίας αερίου. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού θα πρέπει ο νέος ιδιοκτήτης του 66% του ΔΕΣΦΑ να είναι πιστοποιημένος ανεξάρτητος διαχειριστής συστήματος φυσικού αερίου.

Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα εξετάστηκαν όλες οι νομικές πτυχές, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποιο παράθυρο για τη συμμετοχή της γαλλικής κοινοπραξίας στο διαγωνισμό. Αυτό έγινε με το σκεπτικό ότι όσο περισσότερες ισχυρές συμμετοχές περάσουν στην επόμενη φάση, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο ανταγωνισμός και οι πιθανότητες για υψηλότερο τίμημα.

Το ζήτημα του ΔΕΣΦΑ, μάλιστα, φέρεται να περιλήφθηκε και στην ατζέντα των συζητήσεων για γαλλικές επενδύσεις που είχε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει εκκρεμότητα με τη διαδικασία αλλαγής της τιμολόγησης της χρήσης της εγκατάστασης του σταθμού υγροποιημένου αερίου της Ρεβυθούσας (ανήκει στο ΔΕΣΦΑ) από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η διαδικασία αυτή ωστόσο δεν μπορεί να γίνει μεμονωμένα και θα πρέπει να αναθεωρηθεί ξανά ολόκληρος ο κανονισμός τιμολόγησης χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει μια χρονική καθυστέρηση της τάξης των 3 μηνών στο καλύτερο σενάριο.

Πάντως η απόφαση για το αν θα υπάρξουν ή όχι αλλαγές στον κανονισμό τιμολόγησης πρέπει να ληφθεί άμεσα, καθώς, όπως έχουν διαμηνύσει οι υποψήφιοι επενδυτές, δεν μπορεί να υπάρξει due dilligence και πραγματική αποτύπωση της αξίας της εταιρείας ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση είχαν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για το 66% του ΔΕΣΦΑ τα ακόλουθα σχήματα - εταιρείες:

• Snam S.p.A./ Enagás Internacional S.L.U./ Fluxys S.A./ N.V. Nederlandse Gasunie (Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία)

• Transgaz S.A. / GRTgaz S.A. (Ρουμανία, Γαλλία)

• Regasificadora del Noroeste S.A. (Ισπανία)

• Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited

• Powerglobe LLC  (Κατάρ)

• Integrated Utility Services Inc. (INTUS) (Καναδάς)

SHARE:

24Media Network