Εφιαλτικές τιμές σε ρεύμα και καύσιμα χωρίς προσδοκίες από Βρυξέλλες

Εφιαλτικές τιμές σε ρεύμα και καύσιμα χωρίς προσδοκίες από Βρυξέλλες
Λογαριασμοί ρεύματος EUROKINISSI

Η γνωστή ευρωπαϊκή εμμονή να μην πειραχτεί το μοντέλο λειτουργίας της ενιαίας αγοράς ρεύματος και τα διαφορετικά συμφέροντα Βορρά - Νότου προϊδεάζουν για κλιμάκωση στην επιβάρυνση των καταναλωτών.

Μικρό είναι το καλάθι για το αποτέλεσμα της διήμερης Συνόδου Κορυφής που συνεχίζεται σήμερα στις Βρυξέλλες, σε ότι αφορά την ενιαία και αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Η ελληνική αντιπροσωπεία έθεσε ξανά την πρόταση για αποσύνδεση της τιμής του αερίου από την ηλεκτρική ενέργεια ως την μοναδική ικανή ευρωπαϊκή λύση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στην ρίζα του, ωστόσο οι χώρες σύμμαχοι σε μια τέτοια κατεύθυνση είναι, ως φαίνεται, η μειοψηφία.

Αυτό σημαίνει ότι ο εφιάλτης των υψηλών τιμών στο ρεύμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ίδιες δυνάμεις, τη στιγμή που ο προϋπολογισμός της χώρας μας έχει ελάχιστα περιθώρια, ενώ αναμένεται και νέα αύξηση στη λιανική των καυσίμων που αποτελεί το δεύτερο καυτό μέτωπο.

Ακόμη και αν λειτουργήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά ο μόνιμος μηχανισμός με την επιβολή πλαφόν στην χονδρική, ζήτημα για το οποίο υπάρχουν ερωτηματικά και ενώ οι εταιρείες ξαναβλέπουν την εμπορική τους πολιτική από την αρχή, και πάλι δεν καλύπτεται παρά ένα μέρος από τον συνολικό ετήσιο λογαριασμό, εφόσον ο πόλεμος συνεχιστεί και οι τιμές στα ενεργειακά χρηματιστήρια παραμείνουν υψηλά. Την διαφορά θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σαφές ότι η εμμονή να μην αλλάξει το Target Model υπερισχύει, βοηθούμενη και από το γεγονός ότι η κοινωνική πίεση που νιώθουν για το ακριβό ρεύμα οι κυβερνήσεις του Βορρά είναι μικρότερη από εκείνη στο Νότο, όπου οι χρηματιστηριακές τιμές μετακυλίονται σχεδόν 100% στην κατανάλωση.

Άνοδος στα καύσιμα

Στελέχη των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών στη χώρα μας δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το που μπορεί να φτάσει το ράλι των τιμών των καυσίμων και μέχρι πότε θα διαρκέσει.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με όσα καταμαρτυρούν, είναι αδύνατο να κάνουν οποιαδήποτε εκτίμηση καθώς η δυναμική των αυξήσεων είναι πρωτόγνωρη. Μία σειρά αβεβαιοτήτων περιορίζει τη δυνατότητα προβλέψεων αλλά ακόμη και επιχειρηματικού σχεδιασμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση και μόνο για τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό του ρωσικού αργού έχει πυροδοτήσει μεγάλες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των καυσίμων στην Μεσόγειο. Την περίοδο αυτή οι διεθνείς τιμές των βενζινών στη Μεσόγειο είναι οι ιστορικά μέγιστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή Platt’s από τις 10 Μαΐου έως τις 17 Μαΐου ανέβαινε διαρκώς. Στις 10 του μηνός ήταν στα 1,096 ευρώ ανά λίτρο και στις 17 στα 1,236 ευρώ.

Οι διεθνείς τιμές της βενζίνης στη Μεσόγειο έχουν πάρει φωτιά εξαιτίας της απουσίας ρωσικού πετρελαίου με αποτέλεσμα η αναζήτηση άλλων πηγών από άλλες χώρες να κοστίζουν ακριβά.

Οι μεγάλες ανατιμήσεις των καυσίμων, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, οφείλονται και στο ιστορικό ράλι της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα από το 2003 και μετά. Η ισοτιμία ευρώ έναντι δολαρίου κινείται στο 1,052 με 1,057, όταν πέρυσι ήταν στα 1,28 ευρώ.

Και φυσικά στην Ελλάδα η μεγάλη φορολόγηση των υγρών καυσίμων κίνησης που αντιστοιχεί πάνω από το 51% της τελικής τιμής είναι ένας από τους αρνητικούς παράγοντες ως προς τη συγκράτηση του κόστους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρ. Επιτροπής, έχει την τρίτη ακριβότερη βενζίνη στην Ε.Ε., ενώ στις προ φόρων τιμές η χώρα μας κατατάσσεται στην 11η θέση.

Παράγοντες της πετρελαϊκής αγοράς ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα που πωλούνται σε νησιά στο 17% από 24%. Ο μειωμένος συντελεστής ισχύει σήμερα σε νησιωτικές περιοχές και στελέχη εταιρειών εμπορίας καυσίμων, θεωρούν πως η επέκταση του και σε άλλες θα είχε θετικό αντίκτυπο στο κόστος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα