Ενδιαφέρον από τη Γαλλική Engie για την 'αποθήκη αερίου' στη Νότια Καβάλα

Το λογότυπο του Φυσικού Αερίου Αττικής.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Το λογότυπο του Φυσικού Αερίου Αττικής. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Τρία σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας

Ειλημμένη θεωρείται η απόφαση της κυβέρνησης, και ειδικά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την αξιοποίηση της φυσικής αποθήκης που έχει προκύψει μετά την εξάντληση του υποθαλάσσιου κοιτάσματος αερίου στη Νότια Καβάλα. Το έργο έχει αξιολογηθεί όχι μόνον ως χρήσιμο αλλά και ως απαραίτητο, τόσο για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας, όσο και για την εδραίωση του ρόλου που φιλοδοξεί να παίξει η χώρα ως ενεργειακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του Μιχάλη Βερροιόπουλο, εξετάζει τρία σενάρια:

Το πρώτο είναι να ανατεθεί στον υφιστάμενο εκμεταλλευτή, την Energean Oil, της οποίας μάλιστα η άδεια εκμετάλλευσης ανανεώθηκε πριν λίγες μέρες, «υποχρεωτικά» κατά κάποιον τρόπο, δεδομένου ότι έτσι διασφαλίζεται η διατήρηση της υποδομής σε λειτουργική κατάσταση.

Το δεύτερο σενάριο είναι να ενταχθεί η υπόγεια αποθήκη στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου και συνεπώς να αναλάβει ο ΔΕΣΦΑ ως διαχειριστής την επένδυση και την αξιοποίησή του.

Το τρίτο είναι να χαρακτηριστεί ως Αυτόνομο Σύστημα Φυσικού Αερίου (μια ιδιωτική υποδομή αποθήκευσης) και να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για την παραχώρησή του προς εκμετάλλευση.

Τις επόμενες εβδομάδες το ΤΑΙΠΕΔ - στο οποίο έχει περάσει το συγκεκριμένο asset -, το ΥΠΕΝ και η ΡΑΕ θα καταλήξουν σε απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν στη συνέχεια.

Τούτων δοθέντων αποκτά ιδιαίτερη αξία η πληροφορία ότι ενδιαφέρον για το έργο έχει εκφράσει ο Γαλλικός ενεργειακός όμιλος Engie που είναι ο «διάδοχος» της παλαιότερης εταιρείας ενέργειας της Ευρώπης GdF Suez.

Στελέχη της εταιρείας βρέθηκαν στην Αθήνα το Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της γαλλικής επιχειρηματικής αποστολής που συνόδευε τον πρόεδρο Μακρόν. Σκοπός των Γάλλων ήταν να εξετάσουν πιθανά project για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Οι άνθρωποι της Engie γνωρίζουν την ελληνική αγορά αφού συμμετέχουν στην εταιρεία Ήρων που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρισμού αλλά και στην αγορά του φυσικού αερίου. Μεταξύ των προτάσεων που έγιναν στην Engie οι γάλλοι μάνατζερ ξεχώρισαν το έργο της υπόγειας αποθήκης της Νότιας Καβάλας για το οποίο ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες και επανήλθαν πρόσφατα εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Engie έχει ηγετική παρουσία στην αγορά του φυσικού αερίου της Ευρώπης, καθώς διαθέτει το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαίος εισαγωγέας αερίου, διαθέτει τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και προμηθεύεται ετησίως 105 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Καθώς λοιπόν ο αγωγός TAP αλλάζει πλήρως το σκηνικό ξεκλειδώνοντας την αγορά στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ανοίγουν ευκαιρίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Έξι μεγάλα ενεργειακά έργα ελληνικού ενδιαφέροντος προωθεί η Ε.Ε.

SHARE: