Ενεργειακές επενδύσεις 30 δισ. ευρώ μέχρι το 2025

Ενεργειακές επενδύσεις 30 δισ. ευρώ μέχρι το 2025

Σημαντικές επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στη χώρα μας, προβλέπει για τον ενεργειακό τομέα η έκθεση SE Europe Energy Outlook 2016 – 2017 που εκπόνησε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ)

Η μελέτη του ΙΕΝΕ προβλέπει ότι στο διάστημα 2016 - 2025 θα πραγματοποιηθούν στον ελληνικό ενεργειακό τομέα επενδύσεις ύψους 23,3 έως 30,1 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων των επενδύσεων στην ηλεκτροπαραγωγή, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη διύλιση πετρελαίου, τους αγωγούς κλπ.

Οι συνολικές επενδύσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 234,8 - 273,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων περίπου το μισό ποσό αφορά την Τουρκία όπου τα σενάρια προβλέπουν επενδύσεις από 124,9 έως 141,6 δισ. ευρώ.

Ο λιγνίτης και ο άνθρακας παραμένουν το βασικό καύσιμο στην περιοχή και όπως δείχνουν οι προγραμματισμένες επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα (ΔΕΗ) όσο και σε γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Τουρκία και το Μαυροβούνιο, η τάση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει.

Σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις για την τελική ζήτηση εκτιμάται ότι στη Νοτιοανατολική Ευρώπη θα φτάσει μέχρι το 2050 στα 219 Mtoe αυξημένη κατά 59 Mtoe σε σχέση με τα επίπεδα του 2015.

Στην ευρύτερη «γειτονιά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης παρατηρείται υψηλή εξάρτηση από εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου με τις εισαγωγές αργού και προϊόντων να αντιστοιχούν στο 82,65% της συνολικής κατανάλωσης πετρελαίου και στο 69,5% του φυσικού αερίου έναντι 53,5% του Μέσου Όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με την έκθεση το φυσικό αέριο φαίνεται να αποκτά όλο και μεγαλύτερη σπουδαιότητα στο ενεργειακό μείγμα των χωρών τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή όσο και στην εμπορική και οικιακή χρήση.

Σε ό,τι αφορά τέλος τις έρευνες φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι για το κοίτασμα της Αφροδίτης είναι ειλημμένη απόφαση για εμπορική εκμετάλλευση και εξαγωγές 8 δισ. κυβικών ετησίως μέσω Αιγύπτου. Η εξέλιξη των ερευνών στην Κύπρο αλλά και η ανάπτυξη των κοιτασμάτων σε Αίγυπτο και Ισραήλ θα καθορίσει το μέλλον για την εξαγωγή αερίου, είτε μέσω αγωγού από την Τουρκία είτε μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού East Med που έχει προταθεί από την ΔΕΠΑ.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της μελέτης αλλά και τα άλλα θέματα της ενεργειακής επικαιρότητας θα αποτελέσουν το αντικείμενο του φετινού συνεδρίου του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Ανάπτυξη» που θα πραγματοποιηθεί 23 και 24 Νοεμβρίου με θέμα «οι αγορές ενέργειας σε πορεία μετασχηματισμού». Στόχος του φετινού συνεδρίου είναι να υπογραμμίσει τις σημαντικές αλλαγές που ήδη παρατηρούνται στη διαμόρφωση του ενεργειακού μείγματος σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

SHARE:

24Media Network