Εξετάζεται επαναφορά ρήτρας αναπροσαρμογής – Μένει το “ελευθέρας” στις αλλαγές παρόχων

Εξετάζεται επαναφορά ρήτρας αναπροσαρμογής – Μένει το “ελευθέρας” στις αλλαγές παρόχων
Ηλεκτρικό ρεύμα iStock

Κατευθυντήριες οδηγίες από τη Ρυθμιστική Αρχή για τον τρόπο που πρέπει να τιμολογούν οι προμηθευτές. "Ελευθέρας" στις μετακινήσεις των καταναλωτών ρεύματος και μετά το τέλος των επιδοτήσεων

Οι επιδοτήσεις μπορεί να φεύγουν από τους λογαριασμούς ρεύματος αλλά το ελευθέρας στις αλλαγές παρόχων μένει για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό πέναλτι που ίσχυε πριν τα έκτακτα μέτρα της ενεργειακής κρίσης δεν επιστρέφει. Η αγορά φέρεται να υιοθετεί συστάσεις και γνωμοδοτήσεις ευρωπαϊκών αρχών αλλά και του Συνηγόρου του Καταναλωτή, σύμφωνα με τις οποίες τα προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας με μεταβλητα τιμολόγια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν ποινές πρόωρης αποχώρησης καθώς με αυτές παρεμποδίζονται η ελεύθερη λειτουργία του ανταγωνισμού και το δικαίωμα των καταναλωτων στην επιλογή προϊόντων και υπηρεσιών.

Άρα και μετά την άρση των έκτακτων μετρων οι καταναλωτές θα μπορούν ανεμπόδιστα να αλλάζουν πάροχο και να κάνουν τις επιλογές με βάση τα συμφέροντα τους.

Στα προϊόντα με σταθερά τιμολόγια, πάντως, οι προμηθευτές θα συνεχίσουν μα έχουν όρους και ρήτρες σχετικά με ποινές σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης.

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα της νέας εποχής είναι αν θα ισχύσει ή όχι η γνωστή ρήτρα αναπροσαρμογής για τις χρεώσεις των λογαριασμών. Οι πληροφορίες θέλουν τη ΡΑΑΕΥ να κάνει διάφορες ασκήσεις με μαθηματικούς τύπους και φόρμουλες επιδιώκοντας να προσδιορίσει το νέο τρόπο τιμολόγησης. Πηγές μιλάνε για μέθοδο η οποία θα μεταβάλει το ύψος των τιμολογίων με βάση παράγοντες κόστους και θα δίνει τη δυνατότητα στους παρόχους να χρεώνουν την κατανάλωση του επόμενου μήνα. Όπως δηλαδή με το ισχύον σύστημα.

Άλλες πληροφορίες θέλουν να εξετάζεται η επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Να σημειωθεί ότι τα εκτακτα μέτρα στην αγορά ρεύματος και οι επιδοτήσεις λήγουν στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Και δεν αποκλείεται η νέα κυβέρνηση εφόσον οι τιμές ενέργειας διατηρούν την πτωτική τους τροχιά να άρει τα εκτακτα μέτρα νωρίτερα.

Αλλαγές στα μερίδια

Εν τω μεταξύ, το φράγμα του μεριδίου 10% στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας έσπασε ο ΗΡΩΝ, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο αναφοράς του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Για τον Μάιο βρέθηκε στο 10,82% ανοίγοντας κι άλλο την απόσταση μεταξύ των υπολοίπων ανεξάρτητων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Κέρδισε πάνω από 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Απρίλιο, οπότε και είχε μετρηθεί στο 7,76%.

Το προβάδισμα, το πέτυχε ουσιαστικά χάρη στη συμφωνία που έκανε με τη Βιοχάλκο για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στα εργοστάσια της αφαιρώντας έτσι μερίδιο από τη ΔΕΗ. Η δημόσια εταιρεία υποχώρησε στο 55,68% έναντι 59,49% τον Απρίλιο.

Στο σύνολο της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προκύπτει πάντα από το μηνιαίο δελτίο αναφοράς του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, αμέσως μετά τον ΗΡΩΝΑ έρχεται η Protergia με 7,63%, ακολουθούν οι Elpedison (6,28%), Watt and Volt (5,15%), NRG (4,99%), Φυσικό Αέριο Ελλάδος (3,13%), ΖΕΝΙΘ (2,32%), Volterra (2,12%), Volton (0,81%) κ.ο.κ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα